Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Fujifilm FinePix HS10

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    P.S. - Wątki można scalić
    Scalono.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A ja się zastanawiam nad zamianą swojego zestawu na ten właśnie aparacik. Szkoda że nie ma go w sklepach żebym mógł pomacać. Największe obawy to mam co do:
    - EVF
    - czy nie będzie mnie irytowała wolność/szybkość pracy przy zapisie danych, ostrzeniu (ponoć włączenie opcji filmowana trwa 5 sec)
    - co z niezawodnością AF

A teraz to co mnie męczy i daje bodziec do zmiany to:
    - nie chce mi się już targać kolejnego plecaka z obiektywami, lampą
    - zakup lunety do E-1 mija się raczej z celem bo bez statywu nie poszaleję
    - to co mam teraz rzadko używam a przydało by się wyższe użyteczne ISO

Generalnie jeden mały aparacik w torebeczce sądzę że wystarczyłby mi. Ech, nie wiem do końca czy dobrze zrobię. Wiem że jakość jest po stronie luster. Jakość z hybrydy wystarczyłaby mi też (choć obawiam się czy nie będzie za bardzo kuła w oczy).
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi Zobacz posta
    A ja się zastanawiam nad zamianą swojego zestawu na ten właśnie aparacik. Szkoda że nie ma go w sklepach żebym mógł pomacać. Największe obawy to mam co do:
    - EVF
    - czy nie będzie mnie irytowała wolność/szybkość pracy przy zapisie danych, ostrzeniu (ponoć włączenie opcji filmowana trwa 5 sec)
    - co z niezawodnością AF

Generalnie jeden mały aparacik w torebeczce sądzę że wystarczyłby mi. Ech, nie wiem do końca czy dobrze zrobię. Wiem że jakość jest po stronie luster. Jakość z hybrydy wystarczyłaby mi też (choć obawiam się czy nie będzie za bardzo kuła w oczy).
    Ja - znając siebie - odpuściłem testowanie EVF ...
    d90 + 18-200, ewentualnie jakieś Cokinki i nic więcej (mi) do szczęścia nie potrzeba

Nie no dobra przyznaję - spoglądam czasem na jakieś stałki na Allegro ...
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi Zobacz posta
    - EVF
    - co z niezawodnością AF

proszę nie żartuj sobie
    wejdź tu
    http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
    i porównaj sobie E1 z tym Fuji HS10

Dla mnie ten aparat to kompromitacja (jeżeli chodzi o jakość obrazu) zresztą jak wszystkie te super zoomy

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez west73 Zobacz posta
    proszę nie żartuj sobie
    wejdź tu
    http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
    i porównaj sobie E1 z tym Fuji HS10

Dla mnie ten aparat to kompromitacja (jeżeli chodzi o jakość obrazu) zresztą jak wszystkie te super zoomy
    Wiesz, nikt nie mówił że to złoty środek ... Ale wydaje mi się, że ten aparat ma sens pod warunkiem znajomości (i akceptacji) pewnych wad.
    IMHO jest to jakiś kompromis między ceną a uniwersalnością.

Alleg_pl
    Gość
    nie widze tam E1,
    ale jestem pod wrazeniem ze kompakty maja wciaz tak niesamowicie marna jakosc obrazu. Przeraza mnie to...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    nie widze tam E1,
    ale jestem pod wrazeniem ze kompakty maja wciaz tak niesamowicie marna jakosc obrazu. Przeraza mnie to...
    nad listą wyboru kliknij All Cameras pojawi się cała lista aparatów w tym i E1

Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    Wiesz, nikt nie mówił że to złoty środek ... Ale wydaje mi się, że ten aparat ma sens pod warunkiem znajomości (i akceptacji) pewnych wad.
    IMHO jest to jakiś kompromis między ceną a uniwersalnością.
    Cena E1 jest chyba teraz bardzo atrakcyjna, a uniwersalność jak dla mnie większa. Czyż nie chodzi o to aby mieć dobrej jakości zdjęcie a nie fotkę na naszą klasę. Może jednak się mylę
    Ostatnio edytowane przez west73 ; 1.06.10 o 13:12

qbic
    Gość
    Z narzędzia "comparometer" tez należy umieć korzystać.

Polecam każdemu zmniejszyć zdjęcie z HS10 do 5 mpix i wtedy dopiero porównywać do E-1.

Po rozmydleniu obrazu do poziomu E-1 znaczących różnic nie będzie (w tym porównaniu tylko zmniejszyłem obraz z HS-10), a z źródłem typu RAW może być nawet lepiej niż w E-1.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Panowie, nie kwestionuję jakości, bo ta jest niezaprzeczalnie po stronie Olka (czy też lusterek). HS10 to złoty środek na to aby mieć i aparat dobry przy sobie którym zrobię i szeroki kąt jak i zbliżenie na żyrafę w zoo. Dodatkowo mogę nakręcić krótki filmik dobrej jakości na którym nagram córkę na karuzeli. To wszystko mogę mieć w jednej małej torebeczce. Ostatecznie drugą mogę mieć przytroczoną do paska w której będzie kamera. I to koniec bagaży na moje zabawki (reszte pochłoną zabawki dziecka, ciuszki itp które się nosi ze sobą). To wszystko kontra nieodłączny plecaczek. Jeszcze żebym naprawdę często focił, ale ostatnio pstrykam fotki raz na kwartał. Żebym odżył potrzebuję wpompować w niego około 3 tyś zł i to przy dobrych wiatrach (zakup E30 i 70-300). I to po to aby mieć lepiej (lepszy AF i wyższe ISO w stosunku do E-1). Po wywołaniu do 10x15 nikt nie zauważy (z lupą jakości już nie sprawdzam).
    Byliśmy ze znajomymi na wczasach jakieś 1.5 roku temu. Znajomy miał Canona jakiegoś G9 czy G10 nie pamiętam. Fotki jakie mi posłał stawiam na równi z moimi z E-1 pod względem jakościowym. Jestem świadomy ich "gorszej" jakości ale jakie to ma znaczenie skoro żeby się przyczepić trzeba brać lupę ?
    No i właśnie sobie tak dywaguję...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    qbic nie no tak to bym nie demonizował. Skalując fotkę już poddajesz ją szkodliwej obróbce. Porównać trzeba fotki takie jakie wypluwa aparat. Nie szatkujmy fotek - to bez sensu. Kto ogląda w taki sposób fotki. Wywołaj sobie obie fotki w porównywalnym formacie i ogladaj. Odnoszę wrażenie że różnic nie będzie wielkich (jakieś będą to oczywiste bo muszą być bo nikt by lusterek nie kupował).
    Ostatnio edytowane przez kisi ; 1.06.10 o 13:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez west73 Zobacz posta
    Cena E1 jest chyba teraz bardzo atrakcyjna, a uniwersalność jak dla mnie większa. Czyż nie chodzi o to aby mieć dobrej jakości zdjęcie a nie fotkę na naszą klasę. Może jednak się mylę
    Cena E1 może i jest dobra, ale czy próbowałeś robić nim zdjęcia bez podpiętego szkła ?
    Podejrzewam, że nie. Teraz zastanów się ile kosztuje pokrycie ekwiwalentu ogniskowych 24-720mm ? Tak myślałem. Aha, weź jeszcze zabierz wszystkie na raz na spacer ...
    Jeśli chodzi o mnie, produkt finalny w postaci zdjęcia na www w rozmiarze max 2mpix i tak jest za duży. Bilboardów jeszcze nie drukowałem. IMHO nie ma sensu porównywać pixel-pixel, ale nawet jeśli to qbic to zrobił.