Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Pierwsze zdjęcia - n3v

Mieszka w
    Dreux
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pierwsze zdjęcia - n3v

Witam wszystkich!

Od niedawna jestem posiadaczem e-520, w związku z czym zapowiada się, że przez najbliższy czas będę stale poznawał jego możliwości. Poniżej prezentuję kilka zdjęć wykonanych na ostatnim spacerze. Zdjęcia nie są wybitne, jednak podoba mi się ich zawartość. Będę wdzięczny za wszystkie uwagi!

1.
    2.
    3.
    4. Coś złego dzieje się na tym zdjęciu - wszystko wygląda krzywo, ale kiedy rzuciłem siatkę na drzwi, okazały się idealnie proste...

Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Hej,

Na początek staraj się pomniejszyć zdjęcia do 800x600 gdzie 800 to dłuższy bok

Co do 1. przeszkadzają mi te szeleczki, rozumiem że ten młody człowiek inaczej nie umie ale biegną w kosmos

2. Fajna kaczuszka, ale zastanów się co chciałeś pokazać w tym kadrze

3. Za mała GO druga dziewczynka jest już nie ostra, poza tym dokonałeś amputacji gołąbka...co te dziewczynki karmią ?? Zdjęcie powinno opowiadać historię

4. Leci na łeb na szyję w prawo oczywiście

5. Dla mnie najładniejsze, ale jak poczekał byś jeszcze chwilę to dziecko w niebieskiej kurteczce miało by rękę

Generalnie fajne pierwsze...z EXIF'a widać że dzisiaj robione.
    Taka rada na przyszłość...zostaw fotki na jakiś czas na dysku...poczekaj i oglądnij je po jakimś czasie...ciekawe czy tak samo będą Ci się podobały.

Próbuj dalej...nie poddawaj się !!
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez acidmk Zobacz posta
    Taka rada na przyszłość...zostaw fotki na jakiś czas na dysku...poczekaj i oglądnij je po jakimś czasie...ciekawe czy tak samo będą Ci się podobały.
    Co do oceny mam prawie identyczne zdanie co kolega powyżej!

Co do przytoczonego cytatu:
    Ja też wpierw wstawiłe, potem ktoś mi mniej więcej takie samo co napisał. Zastosowałem się do tego i od 2 lat wg mnie dobrej foty nie zrobiłem.. Same co najwyżej średniogorsze

Ale to motywuje!

Co do tej czwóreczki: Nawet jeśliby prosto była to nie jest ciekawa.
    zZz

| OlyJedi Awatar Tomashhh
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    powitac na forum n3v MSZ, to nr. 2 i 4, sa najbardziej udane, ale... kaczuszka az sie prosi o inne kadrowanie- powinna byc po prawej stronie kadru i gdybys zostawil z lewej strony tyle samo miejsca, co po prawej, a z prawej str. tyle samo miejsca co po lewej, to byloby naprawde calkiem fajnie, a nr. 4 wyprostowac piony, poziomy, perspektywe, z zachowaniem symetrii i bedzie tez dobrze
    Ostatnio edytowane przez Tomashhh ; 16.04.10 o 20:23
    Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi

| OlyJedi Awatar bartek86
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Szkoda że dzieci takie znudzone spacerkiem.
    Na początek poprawne zdjęcia ale nie zachwycają.
    e520 + 14-42 + 40-150
    Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez n3v Zobacz posta
    Coś złego dzieje się na tym zdjęciu - wszystko wygląda krzywo, ale kiedy rzuciłem siatkę na drzwi, okazały się idealnie proste...
    Drzwi tak, reszta już nie bardzo.
    Mam wrażenie, że nałożyły się dwie rzeczy: zniekształcenia obiektywu (beczka) i perspektywy.
    Cytat Zamieszczone przez acidmk Zobacz posta
    4. Leci na łeb na szyję w prawo oczywiście
    Nie zgadzam się, nic nie leci. Pion jest pionowo Sprawdż boki drzwi i pionową poprzeczkę okna.
    Cytat Zamieszczone przez Tomashhh Zobacz posta
    nr. 4 wyprostowac piony, poziomy, perspektywe, z zachowaniem symetrii i bedzie tez dobrze
    To nie takie proste. W zasadzie poziomy są właściwe. Część pionów również (drzwi), okno już nie.
    Myślę, że beczka była na tyle duża, że po prostowaniu perspektywy, piony u góry zdjęcia (boki okna) i tak się zbiegają.
    Myślę, że tak jest lepiej:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4H.jpg
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	186,5 KB
ID:	32049  
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Myślę, że tak jest lepiej:
    A wycieraczki krzywo są!
    zZz

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Chcesz się pokłócić
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Dreux
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję Wam za opinie - zastosuję się do sugestii i przed kolejną aktualizacją odczekam kilka dni, aby przemyśleć czy aby na pewno ujęcia są warte publikacji.

Na zdjęciach są dzieci, bo lubię je fotografować, są bardzo naturalne i zwykle nie mają nic przeciwko robieniu im zdjęć - w przeciwieństwie do niektórych, trochę starszych ludzi... Mimo wszystko, nie są to moje dzieci i nie miałem czasu by ustawić je tak, jakbym tego oczekiwał Można powiedzieć, że wykorzystałem chwilę i zrobiłem zdjęcie, drugiej okazji nie było.

Co do dziewczynek karmiących ptactwo - Bardziej do przodu nie mogłem podejść, bo była już woda, z tyłu za to miałbym dobry widok na kaczki i gołębie, ale nie byłoby widać twarzy. Tak źle i tak niedobrze. Jakieś uniwersalne rozwiązanie w takich sytuacjach? Nie robić zdjęcia w ogóle, czy skupić się na jakimś konkretnym elemencie, aby brak karmionych zwierzaków nie stanowił problemu?

Ad.1 - Szelki bez zakończenia - czy lepiej wyglądałaby ucięta ręka trzymające je czy cała osoba? Wtedy jednak postać dziecka mocno by się zmniejszyła w kadrze i straciłaby szczegóły. Znów ciężki orzech do zgryzienia.

Nie posądźcie mnie o 'czepialstwo', po prostu chciałbym wynieść naukę z waszych opinii i wiedzieć jak zachować się w przypadku podobnych zdjęć w przyszłości - dlatego pytam

Helmuth - czy można wiedzieć w jaki sposób udało Ci się to zdjęcie tak sprawnie wyprostować? Nieudolnie próbowałem to zrobić w PS, jednak nie byłem zadowolony z efektu.

Pozdrawiam!

kowalikster
    Gość
    Czemu taka duża czułość ISO skoro jest dobre światło? Ta czułość ciągnie zdjęcia na granice przepalenia i niszczy kontrast.
    Najbardziej spodobały mi się kaczki - tyle, że ja bym je widział trochę inaczej:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kaczuchy-1.jpg
Wyświetleń:	142
Rozmiar:	824,5 KB
ID:	32053