Dzięki koledzyNajbardziej mnie martwi to, że mam ostatnio coraz mniej czasu na fotki, a noszenie wszędzie E330 z 14-54 jest trochę uciążliwe (szczególnie razem z książkami w plecaku) i już prędzej biorę OM-20, bo mniejsze i lżejsze.
Dzięki koledzyNajbardziej mnie martwi to, że mam ostatnio coraz mniej czasu na fotki, a noszenie wszędzie E330 z 14-54 jest trochę uciążliwe (szczególnie razem z książkami w plecaku) i już prędzej biorę OM-20, bo mniejsze i lżejsze.
Jesli koncepcja Twoja wlasna, to nic glupio. Mogles tez chciec samodzielnie sprobowac zrobic taki kadr, tez masz do tego prawo.Zamieszczone przez suchar
Luzik.
Dlaczego tak krotko? Godzina na Powazkach to zaledwie rozgrzewka. Dla mnie optimum to ok 4 godzin. Trzeba dobrze poczuc nastroj, a potem sprecyzowac sobie cel poszukiwan. Ten, przynajmniej w moim przypadku okazuje sie wlasnie w czasie pierwszej godziny. Czasami sa to figury, czasami ich czesci, innym razem motywy z ich wykorzystaniem czy tez drobne detale.Niestety, byłem tam tylko godzinę i to jeszcze wtedy, kiedy było zachmurzone niebo.
Przede wszystkim brakuje ostrosci. Druga rzecz, ja przedstawilbym taki motyw w czerni i bieli. To jest plaskorzezba, wiec ciezko o zabawe glebia ostrosci, dlatego trzeba kombinowac nad innymi sposobami ciekawego przedstawienia obiektu. Inna rzecz, ja nie obejmowalbym kadrem calosci. Warto poszukac najciekawszego detalu, fragmentu i na nim sie skupic. Efekt wtedy jest zazwyczaj ciekawszy. Twoj kadr pokazuje to, co kazdy moze zobaczyc spacerujac po cmentarzu.Pisałeś o fotce Twarzy, że wymaga dopracowania. W czym? Czego brakuje?
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Jeszcze raz dzięki za rady. Tak, to była tylko rozgrzewka. Niestety, tylko godzinę udało mi się wygospodarować i właściwie to nie wiedziałem do końca, co chcę tam robić i czego szukać. Mimo, że starłem się do tego przygotować przed wyjściem. Wrócę tam jeszcze, na dłużej, ale nie wiem kiedy. Ostatnio w ogóle nie mam czasu na focenie i na nic, cobym chciał robić. Strasznie to wkurzające, szczególnie, że teraz jeszcze jestem przeziębiony.
Te płaskorzeźbę przerobiłem też na B&W, ale wyglądała gorzej. W kolorze te nieliczne listki odgrywają jakąś rolę, a w B&W właściwie zniknęły. Masz rację, że to jest to, co widzi się przechodząc tamtędy. Z powodu tak małej ilości czasu udało mi się zrobić tylko tyle. Kiedyś tam wrócę, na dłużej.
Pzdr
Znalazłem jeszcze coś takiego z tego wypadu na Powązki.
167. Błaganie
Pzdr
To bardzo mi się podoba.
Swietna kompozycja kadru, z ciemnym zarysem krzyża na jasnym tle nagrobka i jasnym na ciemnym tle drzew.
Pierwsza klasa![]()
Woytec60 to ja to miałem napisać...
wypalony ogniem Sodomy![]()
bardzo fajna ostatnia fotka
ten krzyż w tle - bomba
Wielkie dziękiŚmieszne, że prawie zapomniałem o tej fotce, wstawiłem na początek inne, a zdaje się, że ta była najlepsza
No to leci do Galerii!
Pzdr
EDIT: Błaganie jest już w Galerii. Zapraszam!![]()
Mam jeszcze coś takiego. To już chyba będzie koniec zdjęć z tamtego wypadu.
168. Spirala
Pzdr
Błaganie - ładna kompozycja; bardzo eleganckie rozmycie tla, pozostawiajace je jednak czytelnym. Rozmyty krzyz z 'modlaca' sie figurka bardzo ladnie sie komponuje. Zdjecie ma nastroj i wymowe. Ta fotografia bije poprzednie bezwzglednie.
Spirala - tez ladna kompozycja. Troche bym pokombinowal z punktem widzenia, zeby ornament pozostajacy w tle umiescic bardziej w srodku kadru; ewentualnie mozna bylo przeniesc sie z aparatem troche w lewo, zeby przyciac prawej strony. Ciekaw jestem tego zdjecia w kolorze, mysle, ze ladnie by wygladalo w cieplych barwach.
Te dwa zdjecia uratowaly Twoja wyprawe. Naprawde milo sie na nie patrzy![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia