Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Zaleznosc jasnosci obiektywu a czasu naswietlania.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Kolega mekintosz pyta o podstawy fotografii, więc odpowiem "łopatologicznie"... Skale czasów i przysłon ułożone są w taki sposób, że skok o jedną działkę podwaja ilość światła wpadającego do aparatu . Przykładowo f2.8 daje dwa razy więcej światła niż f4. Podobnie logicznie czas 125 daje dwa razy więcej światła niż 250... (bo to są mianowniki ułamków 1/125 i 1/250). Na początku skali przysłon (przy największej dziurze) jest często niezgodność bo wypadają wartości pośrednie... Typowa skala przysłon od jasności f 1,4:
    <1,4--2--2,8--4--5,6--8--11--16> ---pozdrawiam

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mekintosz Zobacz posta
    Na pewno krotszy czas poniewaz mam jasniejszy obiektyw. Czy ktos wie jaka jest zaleznosc pomiedzy jasnoscia a przyslona - jakis wzor ? Moze ktos ma oba te obiektywy i moze mi zrobic ten test w realnym swiecie ?
    http://pl.wikipedia.org/wiki/EV_%28fotografia%29
    http://en.wikipedia.org/wiki/F-number

Z 2.8 na 3.5 jest 2/3EV

Jak nie pokrecilem w obliczeniach to czas powinien byc krotszy 2^2/3 raza czyli zamiast 1/100 bedzie ok 1/160

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    http://pl.wikipedia.org/wiki/EV_%28fotografia%29
    http://en.wikipedia.org/wiki/F-number

Z 2.8 na 3.5 jest 2/3EV

Jak nie pokrecilem w obliczeniach to czas powinien byc krotszy 2^2/3 raza czyli zamiast 1/100 bedzie ok 1/160

Dziekuje wszytstkim za szczegolowe wyjasnienia. Juz wiem co uzyskam, jesli chodzi o czasy. Czy taka roznica pozwoli mi lepiej uchwycic dziecko w dobrze oswietlonym pokoju ? Pewnie bedzie latwiej lub bede musiel lekko podbic ISO no ze 100 do 200.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Czy taka roznica pozwoli mi lepiej uchwycic dziecko w dobrze oswietlonym pokoju ?
    Nie bardzo. 2/3 EV to nie jest wielka różnica. Na dłuższym końcu, 3.5 vs. 5.6, różnica będzie większa. W aparacie zazwyczaj możesz ustawić [w kilku modelach Olka nie, dlatego zazwyczaj] skok wartości ISO - ustaw na 1/3EV to zobaczysz, o ile to się zmieni.

Generalnie do dzieci w pomieszczeniu to proponuję nie 14-54, a lampę...

Najlepiej by było, jakbyś podrzucił exif ze zdjęcia - jak Epicure Ci pisał, to tryb AUTO, może nastawiać dziwne wartości...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Mam przeczucie, że nieco jaśniejszy obiektyw mimo wszystko nie rozwiąże twojego problemu.

Skoro chcesz inwestować w obiektyw, to widać, że masz jakieś ambicje polepszenia swoich zdjęć. Jeśli zależy Tobie na uchwyceniu dziecka w pokoju w mieszkaniu i chcesz mieć dobre zdjęcia, a nie tylko pstryki przy których będziesz przekonywał siebie, że coś na nich jednak widać, sugeruje byś dowiedział się więcej o używaniu światła błyskowego, z wykorzystaniem zewnętrznych lamp błyskowych. Czasami nawet w dzień bez dobrego dodatkowego doświetlenia nie da się zrobić dobrych zdjęć, dobrze pokazujących sylwetkę fotografowanej osoby.

Mam czasami taki problem. Często w mieszkaniach jest tylko silne światło dzienne wpadające przez okna, a słabe światło żarówek nie daje kompensacji i w dodatku trudno ustawić balans bieli. Jedynym ratunkiem jest lampa błyskowa, która da kontrę od strony ściany przeciwległej do okien. Można jej użyć dopinając do aparatu i odwracając palnik w stronę ściany przeciwległej do okien - głównego źródła światła. Można też ustawić w stałym miejscu w pokoju, obrócić do białej ściany (lub białej kartki papieru od której odbije się światło). Wówczas tak ustawioną zewnętrzną lampę błyskową wyzwalam zdalnie wbudowaną lampą aparatu ustawionej na minimalną moc oraz z wbudowanej, w większość zewnętrznych lamp błyskowych, fotoceli. To ogólny przepis i należy go wypróbować w konkretnych warunkach, dwoma-trzeba zdjęciami testowymi, poprawiając ewentualnie ustawienie lampy czy aparatu.

A wracając na chwile do trybu AUTO. W aparatach kompaktowych jak i lustrzankach tryb ten nie na darmo proponuje czasami użycie lampy błyskowej. W lustrzankach, ustawionych w tryb AUTO, często po prostu lampa błyskowa podnosi się sama jeśli tylko aparat "uzna", że ma za mało światła. Niezależnie czy to Olympus E-330 czy Nikon D5000 tryb AUTO nie gwarantuje najlepszych parametrów, a jedynie przybliżone względem warunków zastanych.

piotrek204
    Gość
    Dziekuje wszytstkim za szczegolowe wyjasnienia. Juz wiem co uzyskam, jesli chodzi o czasy. Czy taka roznica pozwoli mi lepiej uchwycic dziecko w dobrze oswietlonym pokoju ? Pewnie bedzie latwiej lub bede musiel lekko podbic ISO no ze 100 do 200.
    Zmierz jakie masz czasy teraz, bedziesz znal odpowiedz.
    Pojecie dobrze oswietlony pokoj jest bardzo szerokie, tak powiedzmy kilka EV.