Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Zaleznosc jasnosci obiektywu a czasu naswietlania.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Gdzie:
    N - przysłona
    t - czas naświetlania

EV czyli wartość ekspozycji musi być równa dla obu zdjęć o tym samym naświetleniu, więc można porównać ze sobą logarytmy i na tej podstawie określić, jaki będzie czas naświetlania. Jak coś to jutro dam przykład, ale chyba nie trzeba będzie
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mekintosz Zobacz posta
    To rozumiem, jednak moje pytanie dotyczy czasu naswietlania ktory przy zachowaniu tej samej czulosci matrycy powinien sie zmniejszyc. Chce kupic sobie ten jasniejszy obiektyw i ciekawi mnie, oprocz podanych przez Ciebie plusow jasnych szkiel o ile procent zmniejszy mi sie czas potrzebny do poprawnego naswietlenia matrcycy. Chodzi mi o zdjecia dziecka w pomieszczeniu by nie podbijac ISO ( mam e-330 wiec nie moge poszalec wiecej niz do 400 ).
    Czas naświetlania pomiędzy przysłoną f/2.8 a f/3.5 to będzie wartość 0.7 EV. Dla lepszego zobrazowania, zakładając, że mam ISO 100 i na f/3.5 będę miał czas 1/320 to na f/2.8 otrzymam 1/500, czyli 0.7 EV.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    OK Bingo - tej informacji szukalem, tylko czy ktos moze to zweryfikowac empirycznie ?
    Tego nie trzeba weryfikować. To wynika z obliczeń.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 12.04.10 o 01:28 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Proszę, empirycznie, jak sobie życzysz. Aparat nieruchomo, skierowany w jeden punkt, 14 mm:

f/2.8: 1/160
    f/3.5: 1/100

Inny punkt:

f/2.8: 1/125
    f/3.5: 1/80

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dla 14mm:

Za t2 podstaw sobie czas, jaki masz teraz, a t1 to czas, jaki uzyskasz z 14-54
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Proszę, empirycznie, jak sobie życzysz. Aparat nieruchomo, skierowany w jeden punkt, 14 mm:

f/2.8: 1/160
    f/3.5: 1/100

Inny punkt:

f/2.8: 1/125
    f/3.5: 1/80

pozdrawiam
    Dziekuje, czy punkt pierwszy byl ZD 14-45 zas drugi 14-54 ? Podejrzewam, ze test byl obiektywem o janosci min 2.8, po czym zmieniles na 3.5 bez zmiany ogniskowej ? Czy te same paramatry sie powtorza przy zmianie szkiel ?
    Ostatnio edytowane przez mekintosz ; 12.04.10 o 01:36

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Dziekuje, czy punkt pierwszy byl ZD 14-45 zas drugi 14-54 ?
    Na pewno nie był. Bo obiektyw ZD 14-45 i 14-54 na f/3.5 zachowa się tak samo. Więc nie ma sensu nawet zakładać ZD 14-45 by to sprawdzać. Matematyka świetnie opisuje rzeczywistość, wystarczy jej zaufać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Dziekuje, czy punkt pierwszy byl ZD 14-45 zas drugi 14-54 ? Podejrzewam, ze test byl obiektywem o janosci min 2.8, po czym zmieniles na 3.5 bez zmiany ogniskowej ? Czy te same paramatry sie powtorza przy zmianie szkiel ?
    Ta zależność w tych samych warunkach jest niezmienna i nie zależy od obiektywu ...
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Na pewno nie był. Bo obiektyw ZD 14-45 i 14-54 na f/3.5 zachowa się tak samo. Więc nie ma sensu nawet zakładać ZD 14-45 by to sprawdzać. Matematyka świetnie opisuje rzeczywistość, wystarczy jej zaufać.
    Ale mnie interesuje 14-54 przy 14 mm na f 2.8. Nie moge tego tetsu zrobic z 14-45 bo ma na szerokim 3.5. Oczywiscie moge do testu ustawic przy 14-54 3.5 by miec te sama wartosc - wtedy jak Piszecie bedzie najprawdopodbniej ta sama wartosc czasu. Tylko po to chce kupic drozszy 14-54 by zejsc z czasu na mozliwie najkrocej bym mial ostrzejsze zdjecia syna

PODSUMOWUJAC:

Mam wiec rozumiec, ze wystaczy mi test ZD 14-54 przy szer kacie 14mm przy dwoch wartosciach f 3.5 ( jak w kit ) i f 2.8 ( omawiany ). Jesli wiec sa to wartosci podane przez kol. HrabiaMiod - dziekuje. Dziekuje DogMaster - wyszlko ok 0,64 x czas ciemniejszago. Mniej wiecej sie pokrywa ze wskazaniem aparatu HrabiaMiod. Przkonaliscie mnie , ze model szkla nie ma az takiego znaczenia Zatem szukam szkla 14-54 - powienem zyskac nie tylko czas ale i wiele wiecej
    Ostatnio edytowane przez mekintosz ; 12.04.10 o 02:02

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    ... zaleznosc pomiedzy jasnoscia a przyslona ...
    ...nie pytam o zaleznosc przeslona/czas w tym samym obiektywie...

Zdecyduj sie ...
    Obiektywy różnią sie od siebie tylko jasnością czyli wartością przesłony ...

Bo jak zrozumiałem interesuje Cie stała ogniskowa ...

Czy zrobisz test jednym obiektywem czy dwoma to nie ma żadnego znaczenia ... wzory juz zostały podane ...

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...o ile bede mial krotszy czas naswietlania przy szerokim kacie (14) ZD 14-54 f 2.8 do tego samego szerokiego kata (14) obiektywu ZD 14-45 f 3.5 ( kit ) (...) dla ulatwienia w trbie AUTO.
    Nie wiadomo, co tryb AUTO wymyśli. Jak zgłupieje, to zapoda nawet i dłuższy czas ekspozycji przy jaśniejszym szkle. Ale jeśli ustawisz iso na jakąś stałą wartość i przejdziesz w tryb priorytetu przysłony ustawiając ją na minimum tak, aby jedynym zmiennym parametrem był czas ekspozycji, to powinien on być o 2/3 EV krótszy w przypadku ZD 14-54. Oczywiście pod warunkiem, że warunki oświetleniowe w kadrze się nie zmienią, a światłomierz zadziała z taką samą precyzją.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb