Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: E-300 czy E-500 na start dla amatora

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Całkowicie zgadzam sie z BLADYM- co do słowa i przecinka To bedzie najlepsza opcja...weż pod uwagę ze samo szkło 14-45 kosztuje 820 PLN a 40-150 615 PLN także napewno sie opłaca. Co do filtra UV to jest on z firmy HAMA z serii O-haze. Koszt ok 30 zł (jeśli sie myle to niech ktoś poprawi). Wczoraj kupiłem taki filtr i jestem zadowolony- napewno zabezpiecza szkło i aż tak nie zawalnia pracy AF jak niektórzy mówią - sprawdzałem w ciemnym pomieszczeniu. Za ten zestaw cena dobra, wiesz jak to jest przy kupnie 50 zł opuści i bedziesz szczęśliwym posiadaczem naprawde "dobrej klasy" sprzętu. W tej cenie nie masz szans na coś innego.
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sliwka
    Całkowicie zgadzam sie z BLADYM- co do słowa i przecinka To bedzie najlepsza opcja...weż pod uwagę ze samo szkło 14-45 kosztuje 820 PLN a 40-150 615 PLN także napewno sie opłaca. Co do filtra UV to jest on z firmy HAMA z serii O-haze. Koszt ok 30 zł (jeśli sie myle to niech ktoś poprawi). Wczoraj kupiłem taki filtr i jestem zadowolony- napewno zabezpiecza szkło i aż tak nie zawalnia pracy AF jak niektórzy mówią - sprawdzałem w ciemnym pomieszczeniu. Za ten zestaw cena dobra, wiesz jak to jest przy kupnie 50 zł opuści i bedziesz szczęśliwym posiadaczem naprawde "dobrej klasy" sprzętu. W tej cenie nie masz szans na coś innego.

Zestaw jest ciekawy, jeśli w dobrym stanie, ale nie żartuj na temat filtru UV Hama za
    30 PLN.
    Taki filtr to trzeba od razu wyrzucić.
    Aktualnie za ca 2,7 k można kupić ganz nowy zestaw E500 w podwójnym kicie, z kartą CF 1GB, bez ryzyka, że sprzęt jest używany.
    Zajrzyj na adres: http://aukcja.onet.pl/show_user_auct...hp?uid=2872972
    Pozdrówka

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Bierz E330, E500, E300. W tej kolejności.
    Ja mam katar, Ty łupież - zróbmy sobie chałwę!!!

Fuuuuuuuj !!!
    Obrzydliwość, może zemdlić !!!

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem czy go wyrzuci czy nie, nie wnikam- tyle co mozna odczytać za zdjęcia...
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Tanie filtry charakteryzuja sie tym, ze maja niska przepuszczalnosc swiatla, co przyciemnia zdjecia i powoduja roznego rodzaju bliki. Sprawdz sobie, ten sam kadr, z filtrem i bez. Np. w trybie A, ustaw sobie najwieksza dziure i sprawdz, czy aparat przypadkiem nie musi wydluzac czasu, kiedy na obiektywie jest filtr...
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Tanie filtry charakteryzuja sie tym, ze maja niska przepuszczalnosc swiatla, co przyciemnia zdjecia i powoduja roznego rodzaju bliki. Sprawdz sobie, ten sam kadr, z filtrem i bez. Np. w trybie A, ustaw sobie najwieksza dziure i sprawdz, czy aparat przypadkiem nie musi wydluzac czasu, kiedy na obiektywie jest filtr...
    Pzdr
    Tak nie sprawdzisz transmisyjności szkła filtru ochronnego - różnice będą zbyt nikłe by je zaobserwować na światłomierzu aparatu. Samą transmisyjność określa się zresztą w funkcji długości fali - ma być ona "płaska" dla filtru neutralnego w zakresie rejestrowalnym przez aparat. Chrakterystykę taką uzyskuje się stosując odpowiednie szkła optyczne i naparowując na nie wielowarstwowe pokrycia. Do takich pomiarów wypadałoby mieć odpowiednie źródło światła i spektrofotometr.

Problemem kiepskiej jakości filtrów ochronnych i UV jest głównie pogorszenie ostrości zdjęć (marne szkło) i większe prawdopodobieństwo powstania blików (kiepskie powłoki antyrefleksyjne i samo istnienie kolejnego elementu w torze optycznym). Każdy filtr wpływa na uzyskiwany obraz.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Dzięki za wszystkie opinie - ostatecznie staneło na prawie jak nowym e300 (pare miesięcy leżenia, na liczniku ~1000 fotek i co najfajniejsze pełna dwuletnia gwarancja od momentu mojego zakupu) + zuiko 14-45 + protec 2GB x133, w marcu doposaże się w drugie szkło, będę miał czas na zapoznanie się ze sprzętem i wybór zuiko czy sigma

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apa-sf
    Dzięki za wszystkie opinie - ostatecznie staneło na prawie jak nowym e300 (pare miesięcy leżenia, na liczniku ~1000 fotek i co najfajniejsze pełna dwuletnia gwarancja od momentu mojego zakupu) + zuiko 14-45 + protec 2GB x133, w marcu doposaże się w drugie szkło, będę miał czas na zapoznanie się ze sprzętem i wybór zuiko czy sigma
    W takim razie pozostaje życzyć jedynie udanych zdjęć Jeżeli tym drugim szkłem ma być niedrogie tele to 40-150/f3.5-4.5 będzie nie do pobicia w kategorii cena-jakość.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Cytat Zamieszczone przez apa-sf
    W takim razie pozostaje życzyć jedynie udanych zdjęć Jeżeli tym drugim szkłem ma być niedrogie tele to 40-150/f3.5-4.5 będzie nie do pobicia w kategorii cena-jakość.

Zgadza się.
    To bardzo przyzwoity i lekki teleobiektyw za rozsądną cenę.
    Naprawdę warto !

Mieszka w
    Miechów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja jestem zadowolony z E-500 Zuiko 18-180 świetne fotki wychodzą i za małe piniądze