Na nowa generacje nie bedzie mnie stac na pewno
Ile zazwyczaj musialo uplynac od targow aby nowe modele pojawily sie w sklepach i stare nieco potanialy?
Na nowa generacje nie bedzie mnie stac na pewno
Ile zazwyczaj musialo uplynac od targow aby nowe modele pojawily sie w sklepach i stare nieco potanialy?
Teraz stare (E330 i E500 i E400) juz bardzo stanialy, wiele juz nie stanieja, a targi sie jeszcze nie zaczelyE330 mozna teraz kupic bardzo tanio. Mysle, ze wiele taniej juz nie bedzie.
Pzdr
jeżeli masz możliwość to E 330 jest to nowsza konstrukcja od E 300 i E 500 w której wyrażnie poprawiono problem szumu. Z kolei tylko do E 300 można dokupić uchwyt pionowy w pozostałych nie ma takiej mozliwości. Każdym z tych modeli można robić dobre zdjęcia i z kazdego olka będziesz zadowolony. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam.
suchar: to fakt, cudow z cenami juz sie nie spodziewam. Zapytalem z ciekawosci jaki zazwyczaj musial uplynac czas, bo jesli to kwestia gora miesiaca to "why not". Ale jesli np same targi bylyby pod koniec marca +1, 2 miesiace na wejscie nowosci do sklepow i spadek cen to podziekuje - wole doplacic ta stowke czy dwie i nie czekac przez caly kwartal...
Targi zaczynaja sie 8.03 a koncza (chyba) 12.03. Nowy aparat, jesli bylby wprowadzony do sklepow niedlugo po targach, to zaczalby byc on w atrakcyjnych cenach dopiero przed nastepnymi targamiTo kwestia pol roku-rok, albo i wiecej. Tak mysle. Ja mojego E330 kupowalem pod koniec czerwca 2006, a teraz ten sam zestaw moge kupic 1200zl taniej... Troche to zalamujace, ale wtedy bylem niejako zmuszony ze wzgledu na wyjazd...
Pzdr
Różnicy w zdjęciach między E-300 i E-500 nie ma, w tym pierwszym dostajesz najwyższej jakości wykonanie- naprawde na 6! W E-500 nie jest już takiej jakości, ale za to został ulepszony jeżeli chodzi o funkcje np: więcej opcji pomiaru światła, mniejsze skoki wyboru ISO E-300 ( 100,200,400,800,1600) natomiast E-500 (100,125,160,200,250,320,400,500,640,800,1000,1250 ,1600) nastepna różnicą w nowszym modelu jest dodatkowa kompresja zdjęć 1/12, dodatkowy wybór pracy focusa C-AF & MF, bracketing MF, ustawienia My Mode, Histogram z rozłożeniem na kanały RGB, powiększenie zdjęcia 14 razy, w E-300 10 razy, podwójne gniazdo na karty CF oraz XD, zwiększenie rozmiarów LCD z 1,8 do 2,5 cala, zwiększenie liczby przewodniej lampy błyskowej z 11 do 13 oraz możliwość zastosowania funkcji bracketing flash, brak mozliwości podłączenia gripa.
Podsumowując wychodzi na to, ze sporo rzeczy zmodyfikowano, lecz nie wpływają one zbytnio na jakość zdjęcia lecz ułatwiają prace-najbardziej podoba mi sie płynna regulacja parametru ISO. Porównajmy ceny body...
E-300 - 1800 PLN
E-500 - 1999 PLN
E-330 - 2199 PLN
Powiem szczerze, że wolałbym E-300 a różnice (do E-330) która wynosi 400 PLN odłożył na kolejne szkło...dołożysz tylko 300 PLN i masz Zuiko 35mm
Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. Daj znać co wziąłeś.
OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
"Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
http://plfoto.com/101112/autor.html
400 zł ale za LV (może Ci się nie podoba ale jest czasami przydatny) oraz niższe szumy...Zamieszczone przez sliwka
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
Niższe szumy- zgadzam sie, a co do LV to mam mieszane uczucia...
OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
"Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
http://plfoto.com/101112/autor.html
Jeśli nie miałeś i nie obcowałeś wcześniej z lustrzanką cyfrową to najlepiej zacząć od E-330 (nie masz nawyku podnoszenia aparatu do oka, więc Live View będzie OK). Z pozostałej dwójki E-500/E-300 wybrałbym E-300 ze względu na solidność wykonania - coraz trudniej o to. Nie jest to tak pancerna puszka jak E-1, ale i tak o niebo lepsza od tego co dzisiaj wypuszcza się na rynek.
Zgadzam się z motoko, miałem E-300 w rączkach i rzczywiście jest niesamowicie solidnie wykonany.
Jednak jak praca z kompaktem przyzwyczaiła mnie do LV i wybrałbym E-330 jak nic.
To już przyzwyczajenie jak u Karola do pokręteł. bardzo lubię czasem coś z biodra, na wyciągniętej ręce cyknąć...
/*...................*/
/* ...........................*/