a myślisz, że ja wiem jak będzie z Canonem...Zamieszczone przez rezon
A ząbki raczej nie do systemu. Tak sobie pozwoliłem przedłużyć wypowiedź suchara![]()
a myślisz, że ja wiem jak będzie z Canonem...Zamieszczone przez rezon
A ząbki raczej nie do systemu. Tak sobie pozwoliłem przedłużyć wypowiedź suchara![]()
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
Pierwsze doświadczenia z E1!
Super konstrukcja, bardzo dobrze wyważony (po wzięciu później do ręki E-500 z 40-150 miałem wrażenie, że leci do przodu). Świetny wizjer, niezła ergonomia (wymaga przyzwyczajenia). Fajne są te włazy do kart pamięci i do zasilania. Nawet moja żonka jak go zobaczyła - stwierdziła, żebym raczej E-1 sobie zostawił - coś jest na rzeczy. Fajna sprawa to lampka wspomagania AF. Ale, tu trochę dziegciu - autofocus zbliżony jest do E-500 - mógłby być lepszy.
Teraz druga strona lustra - czyli jakość zdjęć. Tutaj ma trochę w plecy pod względem ostrości i rozdzielczości. Tragedii na szczęście nie ma i pewnie można z powodzeniem robić duże odbitki. Fotka z E-1 powiększona do rozmiarów takich jak z E-500, po pewnej obróbce nie jest wcale gorsza (http://www.e-kapusta.eu/UserFiles/E1E5naKanapie.jpg). Acha - co się rzuca w oczy, to kolorystyka zdjęć (na zdjęciu testowym tego nie widać, bo je sprowadziłem do wspólnego mianownika) - są trochę inne niż z E-500 - bardziej pastelowe. Do portretów super.
Jeszcze nie zdecydowałem, ale zaczynam się skłaniać do E1 - jutro jeśli uda mi się rano wyrwać z domu - test terenowy![]()
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
Jakość zdjęć z E-400 vs E-1: http://www.zs2.hu/csgzsfoto/technical/e1e400/
Poniżej są fotki robione jednocześnie z e-1 i e-400. Po najechaniu kursorem na fotę, zdjęcie z E-1, zmienia się na zdjęcie zrobione E-400.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3