Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Czy warto jeszcze wchodzic w E-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    tj. teoretycznie w sobotę bawiłem się 500 - tyle tylko, ze się do tego nie przyłożyłem.. :> i operuję opinią zasłyszaną.. kropka IMO była wystarczająco wyraźna..
    E1 w ciemniejszych miejscach szybciutko się zaczyna gubić...

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziś przeglądnąłem trochę różnych testów w internecie. I porównałem sobie fotki, z http://www.steves-digicams.com.
    Co z nich wynika, otóż to że różnica nawet o 100% pikseli (Olek E1 VS Nikon D80) nie ma aż takiego dużego znaczenia jak by się to wydawać mogło! Okazuje się, że zresamplowany lanczosem3 obraz do wielkości dawanej przez inne aparaty nie jest wiele słabszy!
    Dużo większe niż matryca znaczenie ma natomiast obiektyw. Fotki cyknięte Nikkorem 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED, po rogach to mydło i na pewno ustępują pod tym względem 14-45. Tak więc olek (również E1) z 14-45 lub tym bardziej 14-54 da obraz niewiele gorszy w centrum kadru, a zdecydowanie lepszy na brzegach niż nikon d80 z rzeczonym obiektywem.
    Różnicę (zdecydowaną) widać natomiast w jakości zdjęć z Canona 1ds markII, ale do aż 16 mpix i trochę kosztuje! Czyli dla chcących postępu w jakości zdjęć - tylko topowa optyka i minimum 12mpix body jest szansą na skok jakościowy. Lepiej wziąć się po prostu za robienie zdjęć i nie myśleć za dużo o technice. Krótko mówiąc - jeśli fotograf **** to na zdjęciu wyjdzie ...

Wracając do mojego dylematu - nie było niestety zdjęć do porównania z E-500, ale były z E-300 (różnice zobaczcie sami).
    Qrcze - będę miał trudny orzech do zgryzienia bo do E-500 już się mocno przyzwyczaiłem

P.s.
    Testy te nie mówią może wiele o sprzęcie - za duży jest ich rozrzut techniczny. Ostrość nie zawsze w tym samym miejscu. Pokazują za to dobrze jak wiele czynników ma wpływ na jakość techniczną zdjęcia. Ale kiedy tak naprawdę w praktyce można się o różnicach w jakości przekonać?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	e1vsd80_209.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	240,6 KB
ID:	1053   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	e1vse300_446.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	217,6 KB
ID:	1054  
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dla mnie pomijajac juz ergonomie 2 galek, pomijajac gorny wyswietlacz - mozna sie przyzwyczaic wcale nie będąc kaleką z tego powodu. Dla mnie wazny jest 12 klatkowy bufor. To jest bajka! Przydaje sie nie tylko w przypadku sportowych zdjec seryjnych, ale na codzien, po prostu pstrykajac nawet po 3 fotki danego ujecia mozesz 4 sytuacje obfocić nie czekajac na zgrywanie fotek na karte. Nie zdarzylo mi sie abym musial czekac na oproznienie bufora, zapominam o tym. Moim zadaniem jest tylko wyczekiwanie odpowiedniego momentu kiedy nacisnac spust...
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    siwyjohn:

parę tygodni temu badałem E-330+14-45 i moim zdaniem ostrzył szybciej i pewniej niż mój E-1+14-54. moment i gotowe, żadnego pomielania w obie strony a było dosyć ciemno (sensowne ujęcia z ręki dopiero od ISO640 w górę).

The z00m
    Gość
    Kiedyś nie było monitorów więc ludzie robili zdjęcia nie zaś porównywali cropy. Wszystkie testy, nawet te najbardziej obiektywne z czasem stają się częścią marketingu. Za jakiś czas dojdzie do tego samego co w hardware komputerowym. Ludzie w pogoni za nowymi procesorami i kartami grafiki by zdobyć kilka punktów więcej w kolejnych edycjach 3DMark'a zapomnieli, że sprzęt nie do tego miał im służyć.

Dla mnie na dzień dzisiajszy najważniejsza jest stabilność systemu. Szumy i reszta kwasów jest zdecydowanie mniej ważne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rezon
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Dla mnie na dzień dzisiajszy najważniejsza jest stabilność systemu. .
    Trzeba Poządny, drogi statyw. Drugie rozwiązanie to tak jak u mnie .
    Tani statywik Velbon około 200zl z takim hakiem u dołu. Babcia mi uszyła fajny woreczek wyścielony od środka folią. Do tego wsypuję 2-3 kg grysiku i stabilnosć systemu zapewniona. Grysik zakosiłem na uczelni. W kwiaciarni tez można kupić.
    The z00m mial na mysli stabilnosc a nie stabilizacje...
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    to, że za pięć lat obecne szkiełka będą pasować do nowo wydanego body z 50 MPix i z wibratorem w gripie...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Albo to, ze za rok system nie upadnie i nie zniknie, a dotychczasowi uzytkownicy zostana na lodzie, bez perspektyw na nowe szkla, body... To jest stabilnosc systemu.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Albo to, ze za rok system nie upadnie i nie zniknie, a dotychczasowi uzytkownicy zostana na lodzie, bez perspektyw na nowe szkla, body...
    ...i, że nie będą mogli tego sprzedać, i nic z tym zrobić!To jest stabilnosc systemu.
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Tak naprawde to aparat kupuje sie na lata i zazwyczaj tak jest. Robisz fotki ta sama puszka przez 5 lat nie kupujac nic nowego. Bo po co, skoro to co sie ma jest wystarczajaco dobre? Problem w tym, ze jednak kiedys bedzie sie chcialo sprzet zmienic, bo wyjdzie cos naprawde sensownego do kupienia. Chcialoby sie zmienic, a tu problem, bo ma sie 3 dobre obiektywy, puszke, a systemu juz nie ma. Nikt raczej tego nie kupi, a chcac czegos nowego trzeba by zmienic system. To jest problem. Problemem jest tez brak serwisu... Nawiazujac do sensownosci zakupu E1 teraz, zeby nie bylo OT-a , to moim zdaniem E-system nie upadnie jeszcze przez dlugi czas, wiec jesli E1 kogos zadowala jakoscia zdjec, ergonomia itp., to jest warty kupienia.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka