To sie Kapir moze kiedys spikniemy bo ja jestem z Sandomierza i wymienimy sie doswiadczeniami E jedynkowymi.
To sie Kapir moze kiedys spikniemy bo ja jestem z Sandomierza i wymienimy sie doswiadczeniami E jedynkowymi.
Pozdrawiam
blady:
bufor, dostęp do wszystkiego z obudowy - to też piechotą nie chodzi. poza tym design a la czoła a nie mydelniczka.
Kaarool - zależy co komu potrzebne - ja tam wolę jeździć szybkim i lekkim wozem sportowym z dużym LCD, niż czołgiem z wszystkimi gałkami wyprowadzonymi na pancerz.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
LCD nie zastąpi ci lepszego wizjera. Co do szybkości to E-500 nie ma żadnej przewagi nad E-1 (2,5 vs. 3 klatek/s), ten drugi posiada do tego większy bufor (4 vs. 12 klatek RAW) co pomaga przy dłuższych seriach. Możliwości ekspresowego ustawienia wszystkich parametrów pracy bezpośrednio z korpusu są nieocenione przy częstej ich zmianie. Górny wyświetlacz w połączeniu z dwoma rolkami pomaga szybko, sprawnie i dyskretnie ustawić parametry nie świecąc po oczach. Wzmocniona i uszczelniona konstrukcja obudowy pozwala bezstresowo focić w zapylonych warunkach. Lekkość (435 vs. 660g.) niestety jest okupiona plastikiem i mniejszym chwytem E-500. Poza tym do E-500 brakuje gripa, dzięki któremu nie muszę martwić się o zasilanie, a trzymanie zastawu z cięższym obiektywem i lampą staje się pewniejsze przez lepsze wyważanie całości, większą powierzchnię chwytu i możliwość doczepienia paska na rękę. E-1 zdecydowanie lepiej radzi sobie z ustalaniem balasnu bieli co jest wynikiem zastosowania dodatkowego czujnika. Wspomaganie AF to nie znana z innych E-xxx "spawarka" tylko normalny czerwony wzór nie przyprawiający fotografowanych osób o krzywe miny. Trwała obudowa "jedynki" uzupełniona jest złączem synchro do lamp studyjnych, a całości dopełnia migawka z gwarantowanym na 150.000 klatek przebiegiem. Według mnie E-500 nie oferuje w zasadzie żadnej istotnej nowości w stosunku do E-1 z wyjątkiem większej rozdzielczości przetwornika CCD i lepszego monitorka, a traci w stosunku do niego zbyt wiele.Zamieszczone przez blady
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Nie do końca prawda - w tym zakresie to Olympus nic takiego nie gwarantuje, ale tylko szacuje żywotnośc migawki na ponad 150 tys. wyzwoleńZamieszczone przez siwyjohn
Pozdrawiam:
Andrzej
A co to za wóz sportowy, który jest wolniejszy od czołgu. E-1 jest szybszy pod każdym względem. Szybsze serie, ilość w serii, porty komunikacyjne, ...Zamieszczone przez blady
Nie mam nic przeciwko E-500, ale pisanie o jego większej szybkości jest nieporozumieniem.
zgodzę się z przedmówcami, e1 na pewno Cię zadowoli ale nie musisz wcale sie sugerować naszymi uwagami, zawsze mozna kupić ładną plastikową trzeszczącą puszkę innego modelu, lekką i poreczną, z funkcjami schowanymi w menu, z pseudoantywstrząsowymi gadżetami. Widziałem takich ludzi i naprawdę wyglądali na szczęśliwych ..;)
dobrze gadacie. ja tam wolę walczyć z szumem niż kopać po menu i znosić świecenie elcedekiem po gałach...
po Dziadku to albo inny OLEK wyższej klasy (którego oficjalnie nie ma) albo coś grubego od konkurencji: S5 PRO/5D/D2x...
Zastanowił bym się jeszcze a propo AF w E500 i w E1 - poza drobnym udogodnieniem jakim jest czerwona kropka w polu AF w E500 to słyszałem, że 500 ma tenże AF szybszy i dokładniejszy..
W przypadku przeskoczenia na MF E1 bije o dwie głowy 500 wielkością wizjera..
A gdzie to słyszałeś? Według mnie raczej wszystkie dotychczas wypuszczone korpusy (E-1, E-300. E-500, E-330, E-400) mają ten sam system AF (3 punkty). Wspomniana kropka jest słabo widoczna - wolałbym podświetlenie ramki aktywnego pola AF (np. jak w C5D).Zamieszczone przez LubMich
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8