Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Czy warto jeszcze wchodzic w E-1

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    E-1 + 14-54 to bardzo dobry zestaw. Do tego jednak lepsza byłaby FL-50, ze względu na dostępnośc wszystkich funkcji - była ona projektowana właśnie z myślą o E-1. Moja rada - kup ten zestaw i zamień FL-40 na -50
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeżeli podoba się Tobie ten zestaw, to długo się nie zastanawiaj, tylko kupuj. Jestem amatorem i mam E-1 prawie od roku. W tym okresie wyszło kilka nowych lusterek, ale nie zamieniłbym swojego E-1 na żadną amatorską puszkę, nawet 10mpx.

https://forum.olympusclub.pl/topics8...wac-vt6395.htm

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    ...zostanie Ci świetny obiektyw i mocna lampka ...
    Z lampą FL-40 byłbym jednak ostrożny. E-1 jest pierwszym i ostatnim modelem z E-Systemu, który pracuje w TTL-u z FL-40. Można ją zatem "opylić" innemu uzytkownikowi E-1, albo posiadaczowi wcześniejszego kompaktu Olka obsługujacego zewnetrzne lampy błyskowe.
    Jack

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jack:

ja to wiem, potencjalny nabywca się dowie... miałem kiedyś założoną FL-40 znajomego na kilka minut. wielkie z niej bydlę no i można zapomnieć o synchronizacji FP.

Mieszka w
    Dublin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kupiłem !!! i wiem ze dobrze zrobilem a czekac na nowosci mozna w nieskonczonosc . E1 na wejsciu kosztowal prawie 12000 i jak firma cos wypusci w tej klasie to na pewno za gruba kase na ktora mnie nie stac a nawet jakby mnie bylo stac to nie dam tyle za aparat.
    Za to chetnie odsprzedam FL 40 bo zamowilem juz FL 50 .
    POzdrawiam i dzieki za dobre rady.
    Pozdrawiam

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Kris Bloodko
    Kupiłem !!! i wiem ze dobrze zrobilem a czekac na nowosci mozna w nieskonczonosc . E1 na wejsciu kosztowal prawie 12000 i jak firma cos wypusci w tej klasie to na pewno za gruba kase na ktora mnie nie stac a nawet jakby mnie bylo stac to nie dam tyle za aparat.
    Za to chetnie odsprzedam FL 40 bo zamowilem juz FL 50 .
    POzdrawiam i dzieki za dobre rady.
    Kupiłeś bardzo dobry aparat. Nim następca E-1 wyjdzie wiele wody upłynie. Kup SHLD-2 czyli grip z aku i ładowarką. Kosztuje obecnie tylko 399zł.

LINK do sklepu

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Też mam dylemat. Kupiłem (przesyłka jeszcze nie dotarła do mnie) E1 z 14-54, 40-150 i z metzem Metz 54MZ 4i. Wstępne założenie było - zostawić sobie 14-54 - resztę sprzedać ponownie. Ale (mimo, ze jeszcze nie dostałem aparatu) już mnie korci żeby sprzedać E-500 z dualkitem i lampą, a zostawić E1.
    Trochę jednak się obawiam, czy mnie zadowoli jakość zdjęć. Czasem robię na różne konkursy odbitki 30x45 i 5 mpix to jakby trochę mało. Z drugiej strony robię często zdjęcia reporterskie, a tam E1 z Metzem może być sporo lepszy niż E-500 z Fl-36.
    Do krajobrazów i architektury czy 5 mpix czy 8 mpix to i tak za mało. Mojego starta 66 i OM-1 cyfrówki długo nie przeskoczą .
    Więc rozważałbym przewagi tych aparatów w fotografii przyrodniczej i reportażu oraz oraz okazjonalnie domowym studio.
    W terenie wydaje się, że uszczelniany korpus mimo słabszej matrycy jest ogromną przewagą. Pyłki zbóż, kurz polnych dróg, wilgoć poranka potrafią nieźle dać w kość aparatowi.

Reasumując - zonk.

To tak jak wybór pomiędzy profesjonalną wiertarką bosha o mocy 500w a Blackdekerem 800w. Obie wiercą B&D nawet szybciej. Tylko boshem obskoczy się kilka budów zanim się rozleci, a B&D parę obrazków nad łóżkiem i trzeba kupić nową.

Cóż wezmę aparaty do ręki, pstryknę oboma parę fotek i zobaczę jaka jest różnica - wtedy zdecyduję. Mimo to fajnie by było przeczytać opinie osób które zmieniły E-500 na E-1 i odwrotnie.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kapir:

odwrotnie chyba nie... zamiana E-1 na E-500 to byłby niefart. znasz taki przypadek, bo ja nie?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir
    Cóż wezmę aparaty do ręki, pstryknę oboma parę fotek i zobaczę jaka jest różnica - wtedy zdecyduję. Mimo to fajnie by było przeczytać opinie osób które zmieniły E-500 na E-1 i odwrotnie.
    Zrob tak i sam zdecyuj. Popatrz ile osob ma E-1 i jest z niego bardzo zadowolonych. Jakos nikt (nie znam takiego przypadku) nie wymienial na E500. E1+14-54+Metz to z pewnoscia dobry zestaw.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kapir, jak możesz to zostaw sobie oba. Sprzedaj tylko niepotrzebne obiektywy. E-1 i E-500 mogą się świetnie uzupełniać. Jak bawisz się w domowe studio, to druga lampa pewnie się przyda.

E-1 jak dla mnie ma tylko jedną zaletę - lepszy wizjer ze 100 % kryciem (przy wyborze mojego następnego aparatu, to będzie jedna z kluczowych opcji). Reszta jest albo pomijalna albo na plus dla E-500. Jestem niefartownym przypadkiem, który miał przez chwilę E-1 i E-500, i zostawił sobie E-500.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3