Strona 41 z 111 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wczesniej napisalem o gyro, ale moze zle sie wyrazilem: chodzilo mi o zawieszenie kamery takie, ktore nie reaguje na wstrzasy i przechyly calego systemu.
    Moze wlasciwe okreslenie to: stabilizacja...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Wybacz Romek, ale...
    wkurza mnie, kiedy ogladam foty z flickr, i probuje znalezc podobne ( jakosciowo)
    np. na tym forum.
    Oczywiste, ze ci cholerni Yankesi maja Leica do dyspozycji ( ostrosc=zyleta), ale co my mozemy zrobic, zeby sie do nich zblizyc ???

Mysle, ze stabilizacja kamery moze w tym pomoc...???
    Ostatnio edytowane przez Marek5401 ; 1.07.11 o 21:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Marku powiesiłbyś swoją Leica pod latawca?
    Wiesz ja się zastanawiam , czy warto Pena z 20/1.7.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No i to jest wlasnie ta roznica....
    Oni potrafia poswiecic,....a my nie !!!!!

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marek5401 Zobacz posta
    No i to jest wlasnie ta roznica....
    Oni potrafia poswiecic,....a my nie !!!!!
    Wiesz - ja w końcu powieszę, ale przyznasz, że jest różnica w sile nabywczej tu i tam. Mój uczony kolega tam bierze od klienta w dolarach 2-3 x więcej niż ja tutaj w złotówkach. Taka sama jest różnica w starej europie.
    Ale jak już zrobisz te zdjęcia ze swojego super aparatu to koniecznie je pokaż i jeszcze jedno - w rozdzielczości 1000 X 700 pikseli niekoniecznie musi być duża różnica. Dlatego jadę popatrzeć na wydruki do Łeby z majowego pleneru będą zdjęcia z latawca z kilku aparatów, z E-3 i E-30 z ziemi - przygotowywane były pod konkretną rozdzielczość 30 x 40 cm i 300dpi - nie ma jak się przekonać samemu.
    Może oni - ci co publikują umiejętniej ostrzą swoje zdjęcia do netu.

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 1.07.11 o 23:01
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marek5401 Zobacz posta
    Wczesniej napisalem o gyro, ale moze zle sie wyrazilem: chodzilo mi o zawieszenie kamery takie, ktore nie reaguje na wstrzasy i przechyly calego systemu.
    Moze wlasciwe okreslenie to: stabilizacja...
    OK, weź mnie wytłumacz gupiemu jak ma pomóc skoro na silnym wietrze w Łebie na 1392 zdjęcia bez stabilizacji wieszaka wyszły mi poruszone może 3 (słownie:trzy). To w czym miało by mi to pomóc?
    I powtórzę - rób chopie ten wynalazek, wtedy my będziemy czerpać z Twoich doświadczeń. W końcu o to chodzi w tym wątku prawda?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    „PS 2 : Mozesz napisac, co z tych zdjec wynika ?”

Widać wyraźnie, że gleba w miejscu okręgów ma inną strukturę niż na pozostałej części pola.
    Są to prawdopodobnie tak zwane wyróżniki wilgotnościowe.
    Ukryte pod powierzchnią ziemi obiekty archeologiczne, powodują inną, w porównaniu do czystej gleby jej szybkość parowania, skutkującą inną jej barwą co widać na zdjęciach.
    Miejsca takie stają się „ podejrzane” i podlegają dokładniejszym badaniom – w tym wypadku magnetometrem.
    Na ostatnim zdjęciu widać wynik tego badania. Jasne lub ciemne punkty, to graficznie przedstawione efekty zmian ziemskiego pola magnetycznego, spowodowane przez obiekty ukryte pod powierzchnią pola.
    Co tam konkretnie jest ? Nie wiadomo.
    Ale wiadomo, ze pan Zenek archeolog nie musi przekopywać całego pola, tylko interesujące go miejsce.
    A zaczęło się od zdjęcia z latawca.

A to zdjęcia śladów fortyfikacji i osady, z okresu neolitu. Wyraźnie widać linie wałów obronnych.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_5984.JPG
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	419,3 KB
ID:	50433   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_6008.JPG
Wyświetleń:	243
Rozmiar:	284,4 KB
ID:	50434   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_6105.JPG
Wyświetleń:	251
Rozmiar:	329,5 KB
ID:	50435  

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Widzialem gdzies na jakims blogu modelarskim takie serwo z zyroskopem, ktore ktos zrobil w rozmiarach zwyklego serwa modelarskiego (czyli jakies 5x5x2 cm), to by prawdopodbnie troche stabilizowalo aparat, potrzebne by byly oczywiscie dwa lub trzy takie serwa. Problem w tym, ze zyroskopy sa dosyc drogimi sensorami, koszt takiego dwuosiowego zyroskopu jest mniej wiecej taki jak chipu gps. Akcelerometry i magnetometry so wielokrotnie tansze.

Akcelerometrem niestety raczej nie da sie ustabilizowac takiego urzadzonka, to jest czesta pomylka. Akcelerometr jest w stanie zmierzyc tylko sume przyspieszen, ziemskiego i dynamicznego, i podczepiony pod wahadlo wlasciwie nie wiele mowi o jego polozeniu.

A jesli chodzi o te samoloty, paralotnie, paralotnie z silnikiem czy latawce to przeciez to ta sama zasada: ruch wzgledem powietrza. Paralotnie czy szybowce tez podczepia sie do linki przywiazanej do kolka w polu kiedy jest wiatr i wynosi je calkiem wysoko, a kiedy nie ma wiatru to holuje sie je za samochodem lub samolotem, dokladnie jak latawiec. Tylko paralotnia ma jakies 30 - 80 m2.
    I dokladnie ta sama zasada dotyczy powersleda co fotokita, w zabudowaniach czy nie, musi byc ruch wzgledem powietrza przy starcie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jako początkujący amator KAP, po zapoznaniu się z całym wątkiem i po pierwszych doświadczeniach z latawcem nasuwają mi się dwa pytania:

1) czy nie byłoby korzystniej zamiast jednego dużego latawca stosować kilka mniejszych i lekkich , mocowanych do głównej linki co ok.30-50m; rozwiązanie takie było kiedyś z powodzeniem stosowane w stacjach metorologicznych dokonujących sondaży aerologicznych i ma dwie główne zalety:

- bezpieczeństwo sprzętu (w przypadku awarii lub utraty stabilności przez jeden z latawców cały zestaw nadal unosi się w powietrzu);

- uniwersalność (nie trzeba mieć kilku latawców na różne prędkości warunki; siłę nośną uzyskujemy ustalając liczbę latawców - doczepiamy stopniowo kolejne aż uzyskamy pożądany udźwig)

2) dlaczego na warunki bezwietrzne nikt nie rozważa zastosowania balonu na ogrzane powietrze - balon taki o pojemności 20 m3 ma ok. 3 kg udzwigu i można tanim kosztem zrobić go z folii (sam zrobiłem kiedyś model o średnicy 6m i poj. 100 m3); poza tym że jest tańszy od heli-kite to nie byłoby problemów z transportem - po złożeniu mieści się w małej torbie, a do jego podgrzania wystraczy bulta propan-butan 1 kg + palnik dekarski

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ONYK Zobacz posta
    Jako początkujący amator KAP, po zapoznaniu się z całym wątkiem i po pierwszych doświadczeniach z latawcem nasuwają mi się dwa pytania:

1) czy nie byłoby korzystniej zamiast jednego dużego latawca stosować kilka mniejszych i lekkich , mocowanych do głównej linki co ok.30-50m; rozwiązanie takie było kiedyś z powodzeniem stosowane w stacjach metorologicznych dokonujących sondaży aerologicznych i ma dwie główne zalety:

- bezpieczeństwo sprzętu (w przypadku awarii lub utraty stabilności przez jeden z latawców cały zestaw nadal unosi się w powietrzu);

- uniwersalność (nie trzeba mieć kilku latawców na różne prędkości warunki; siłę nośną uzyskujemy ustalając liczbę latawców - doczepiamy stopniowo kolejne aż uzyskamy pożądany udźwig)

2) dlaczego na warunki bezwietrzne nikt nie rozważa zastosowania balonu na ogrzane powietrze - balon taki o pojemności 20 m3 ma ok. 3 kg udzwigu i można tanim kosztem zrobić go z folii (sam zrobiłem kiedyś model o średnicy 6m i poj. 100 m3); poza tym że jest tańszy od heli-kite to nie byłoby problemów z transportem - po złożeniu mieści się w małej torbie, a do jego podgrzania wystarczy butla propan-butan 1 kg + palnik dekarski
    Ad.1 - nie wierzę w "w przypadku awarii lub utraty stabilności przez jeden z latawców" mocowanych so 30-50cm, co 30-50m to co innego ale proste nie jest. próbowaliśmy z Icelanderem. Dwa Fotokity 250+180 dość ładnie ciągnęły na średnio silnym wietrze. Tyle że na takim wietrze wystarczyłby jeden to była po prostu zabawa

Ad.2 - jak to nikt? Icelander nabył i stosuje Helikita, na hel nie powietrze ale zawsze to balon. A z innej beczki - masz jakiś projekt/kosztorys takiej zabawki na ogrzane powietrze?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    OK, weź mnie wytłumacz gupiemu jak ma pomóc skoro na silnym wietrze w Łebie na 1392 zdjęcia bez stabilizacji wieszaka wyszły mi poruszone może 3 (słownie:trzy). To w czym miało by mi to pomóc?
    I powtórzę - rób chopie ten wynalazek, wtedy my będziemy czerpać z Twoich doświadczeń. W końcu o to chodzi w tym wątku prawda?
    Tlumacze: Przegladalem fotki, na Twoim koncie i z Leby, robione z latawca , znalazlem sztuk: 2.
    Moze zle szukam...?
    Moze te 1387 nie nadawaly sie do pokazania z innych wzgledow ?
    To napisz, moze z jakich ?
    A jesli sie nadaja, to je zaprezentuj...no moze nie wszystkie, ale jakas wieksza ilosc.

Poza tym, dzieki za nastepna dobra rade ( ''zrob sam i powiedz nam, jak to dziala'').
    Zanim zrobie, chcialbym przeanalizowac moje pomysly z bardziej doswiadczonymi forumowiczami, zeby uniknac niespodzianek, przed ktorymi inni, zyczliwi, moga mnie przestrzec i wdzieczny jestem za wszystkie merytoryczne uwagi.

Uwagi typu: najpierw zrob, a potem pogadamy, wypaczaja sens udzialu w forum.