Te zdjęcia Olszynki były robione z pasa zieleni wzdłuż linii kolejowej (między torami a Makowską), całkiem wygodne miejsce i niedaleko od tej szkoły. Tam miałem pouczającą przygodę kiedy to urwała mi się linka od latawca (domyślam się, że poprzedniego dnia nieświadomie prawie ją przeciąłem), latawiec był już na wys. z 200m, a wiatr był w kierunku miasta, więc latawiec poleciał z prędkością tych 4m/s w stronę Gorchowskiej ciągnąc linkę po dachach domów, uliczkach i liniach elektrycznych (pstrykając jeszcze zdjęcia). Na szczęście jakieś pięć ulic dalej linka zahaczyła się o blaszany dach czteropiętrowego budynku przez nikogo nie zauważona. Latawiec oczywiście wzniósł się spowrotem na te 200m kiedy poczuł ciągnięcie. Domyślam się, że nawet gdyby linka nie była zablokowana, to latawiec nie osiadłby na ziemii, tylko leciałby sobie kilometrami, bo tarcie linki po ziemii wystarczyłoby za opór.
Ja z kolei wychowałem się na Natolinie, więc Monte Kazuro z powietrza bardzo mi się podobaGdybyś wrzucił te RAWy na coś w stylu rapidshare to chętnie bym spróbował coś z nimi zrobić. Nie wiem czy mój software je otworzy, ale jak sprawdzę do dam znać (całkowicie legalny)
Jeśli chodzi o problemy z policją, to prawa strona Wisły w większości nie jest pod kontrolą PAŻP i obowiązują tylko ograniczenia dla miast powyżej 500tyś, więc policja miałaby mniej argumentów. Dopiero od 2000 stóp w górę zaczyna się tu strefa podejścia do lotniska. Za to lewy brzeg jest pod kontrolą PAŻP (czyli Okęcia) od 0 do 5000 stóp albo jakoś tak.
Zastanawiam się też, czy byliby w stanie wykryć 150-gramowy aparat + latawiec.
Tak, ten mój helikopter to Belt CPX, w tym momencie w naprawie... Zastanawiam się nad spróbowaniem szcześcia z tymi 3-kanałowymi helikopterami-zabawkami, które sprzedają w chińskich hurtowniach -- cały zestaw kosztuje tyle co bateria do Belta CPX. Niektóre ważą po 800g i wygląda na to, że zdejmując z nich te wszystkie świecące diody i bajery można by je odchudzić o dobre 100g.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeśli chodzi o ten obrazek, to był czyjś zegarek chyba Sanyo z GPSem + wariometrem. A zdjęcia w ortofotomapie mają wyliczone wysokości (położenie i kierunek obiektywu) na podstawie współrzędnych geograficznych trzech dowolnych punktów na zdjęciu -- wysokość wychodzi trochę dokładniejsza niż z GPS.