Strona 23 z 111 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Kilka miesięcy temu, szukając inspiracji do zaprojektowania ruchomej platformy pod lustrzankę, natknąłem się na stronę Kolegi Jacka: „O pasji do latawców i fotografii z lotu ptaka” Ze wstydem przyznaję się, iż w dużym stopniu skopiowałem kształt urządzenia tam pokazanego.
    Wydawał się, według mnie, bardziej funkcjonalny od innych, zdecydowanie prymitywnych urządzeń, opisanych w sieci.
    Napęd, sterowanie, elektronikę oraz resztę, wykonałem już według własnego pomysłu.

Jakiś czas temu przeglądając ten wątek natknąłem się na następujący akapit:

„ mój szpej, sterowany radiowo, z transmisją wideo, niby full wypas, jednak sprawia ogromne kłopoty w obsłudze. Właśnie się przekonałem, że na żadnym zdjęciu nie mam tego, na co celowałem. Kołysanie całego zestawu powoduje, że zdjęcie i tak jest przypadkowe”

Jeszcze później skojarzyłem, że to projekt Kolegi występującego na tym forum pod nickiem Jack
    ( Też mam na imię Jacek), a na projekcie którego się wzorowałem.

Biorąc pod uwagę doświadczenia z własnoręcznego wykonania takiej platformy, ośmielę się podejrzewać, że konstrukcja jest lekko niedopracowana.
    Według mnie, przyczyn tego jest kilka.

Jeśli mi pozwolisz zasugeruję co należałoby w Twojej konstrukcji poprawić.

Moje, natomiast wrażenia, są zupełnie inne: mogę spokojnie wycelować aparatem w dowolne miejsce, wykadrować obszar i zrobić zdjęcie.
    Pewnie wiąże się to po części z dużą masą latawca. Ponadto, próby robienia zdjęć były tylko dwie i być może trafiłem na super stabilne wiatry.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez IFO Zobacz posta
    ... Ze wstydem przyznaję się, iż w dużym stopniu skopiowałem kształt urządzenia tam pokazanego...
    Luzik, Kolego To i tak nie jest mój autorski pomysł Ten szpej osiągnął maksimum swojego rozwoju i nie mam zamiaru go już przekonstruowywać, czy jakoś ulepszać. Problemy z nim mam 2:
    - wyjątkowa komplikacja obsługi przez 1 osobę, gdzie jest bardzo trudno koordynować lot latawca i celowanie aparatem.
    - wbrew pozorom, konstrukcja wcale nie jest lekka, ma prawie (gotowa do lotu) 1500 gramów. To wymusza konieczność odbywania lotów przy silniejszym wietrze, a więc stabilność aparatu spada.
    W związku z tym ubroiłem się w AutoRig z KAP-shopu, który samoczynnie wykonuje sekwencje zdjęć przy regulowanym kącie obrotu w zakresie całych 360 stopni, przy czterech różnych kątach pochyłu aparatu. Mogę sam kontrolować pracę urządzenia (zanabyłem taką malutką lornetkę Olympus do tego celu)

Pytanie o zwijacz: na załączonej fotce zaznaczyłem taki przełącznik blokowanysprężynowym klawiszem, w jednym skrajnym położeniu korba pracuje wraz z przekładnią, w drugim skrajnym, korba jest całkowicie wypięta z przekładni i bęben obraca się swobodnie w obie strony.
    Jack

P.S. mam nadzieję, że wybierasz się do Łeby w maju.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zwijacz.jpg
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	134,7 KB
ID:	41423  
    Ostatnio edytowane przez Jack ; 6.12.10 o 12:24

Mieszka w
    Wakefield UK
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    ...W związku z tym ubroiłem się w AutoRig z KAP-shopu, który samoczynnie wykonuje sekwencje zdjęć przy regulowanym kącie obrotu w zakresie całych 360 stopni, przy czterech różnych kątach pochyłu aparatu.
    Ja również przymierzam się do zakupu BEAK AuRiCo z KAP-shopu http://www.kapshop.com/product_info....50474107b46cec
    Mam kilka pytań do Ciebie:
    Kupiłeś ten droższy i w całości czy tańszy w częściach do składania ?
    Jak ogólnie się sprawuje w locie i czy warty tej ceny? Czy trudny w obsłudze ?
    Ten krzyżak wygląda na dość mały a zatem czy nie buja się cały zestaw w locie ?

Pozdrawiam z zasypanej śniegiem Anglii.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kaliszfronijczyk Zobacz posta
    Ja również przymierzam się do zakupu BEAK AuRiCo z KAP-shopu http://www.kapshop.com/product_info....50474107b46cec
    Mam kilka pytań do Ciebie:
    Kupiłeś ten droższy i w całości czy tańszy w częściach do składania ?
    Jak ogólnie się sprawuje w locie i czy warty tej ceny? Czy trudny w obsłudze ?
    Ten krzyżak wygląda na dość mały a zatem czy nie buja się cały zestaw w locie ?
    Ja też w końcu skusiłem się na ten wynalazek. Jeszcze go nie oblatałem. Kupiłem (tak jak Jack) w częściach, dla większej frajdy. W obsłudze jest bezobsługowy :] ustawiasz na ziemi program automatyki za pomocą 10 przełączniczków i latasz. W razie konieczności zastępujesz płytkę AuRiCo odbiornikiem bezprzewodowym i sterujesz aparaturą zdalnego sterowania. Krzyżak jest mały, nie wiem jak będzie ze stabilnością, ale ponieważ jest on przykręcany na końcu ośki obrotu to można IMHO zastąpić go dowolnym innym krzyżakiem. Uważam że zestaw jest wart ceny dla kogoś kto nie jest w stanie sam go zmajsterkować, tak jak ja. W komplecie masz AuRiCo do sterowania serwami i trzy serwa w tym jedno obrotowe. Osobiście zastąpiłem serwo naciskające migawkę maluśkim tanim miniserwem. Zawsze to parę gram oszczędności. Zasilam całość z BLS-1, z możliwością BLM-1 gdyby było mało prądu. Kupiłem na Alledrogo najtańszą łądowarkę do BLS-1, wybebeszyłem, wmontowałem do środka modelarski regulator napięcia i przymocowałem do wieszaka. Akumulator asekuruję opaską na rzep żeby nie wypadł.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RS063369a.JPG
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	334,3 KB
ID:	41438  
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 6.12.10 o 22:34
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Pozwolę sobie pokazać Wam próbki zdjęć o których wcześniej pisałem.
    Wstyd mi bardzo, ale nazwa aparatu zaczyna się na literę C.

Mam nadzieję, że nie dostanę z tego powodu dożywotniego bana.

Nazwa:	IMG_3091.jpg
Wyświetleń:	131
Rozmiar:	144,7 KB
ID:	41454   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_3109.jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	215,0 KB
ID:	41455   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_3118.jpg
Wyświetleń:	135
Rozmiar:	169,5 KB
ID:	41456   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_3132.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	220,6 KB
ID:	41457  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_9498.JPG
Wyświetleń:	186
Rozmiar:	154,7 KB
ID:	41458  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Dość duże to ustrojstwo. Nad czymś podobnym myślę, tyle że z kevlaru (klatka Al była widoczna na radarze). Mój aparat także ma inną literę z przodu - R - i nikt mi jakoś bana nie daje.
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Robiąc taką klatkę z kevlaru niewiele odchudzisz z całej aparatury.
    Waga aparatu i obiektywu nie do ruszenia. Łożyska, serwomechanizmy, nadajnik video, kable, odbiornik sterowania mechaniką, anteny, akumulator Li-Pol, swoje ważą. Może zjedziesz o 5-10%
    Zapas w nośności wolałbym mieć 100%
    Wczasach II wojny na ekranach radarów widać było pociski. Teraz zobaczysz zaobrączkowanego ptaka, nie mówiąc o jakieś lustrzance.
    Ostatnio edytowane przez IFO ; 7.12.10 o 15:11

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Kevlar jest przezroczysty dla radarów! Czworobok zaś metalowy - absolutnie nie!
    Serwo wyzwalania mnie nie dotyczy - mam interwałometr co 10 sekund dla RAV, obrót będzie realizowany Robertsonem, tylko pokłon powinien być elektryczny.
    Póki co i tak największą zabawę daje helikite!
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dawno, dawno temu mieszkałem niedaleko lotniska Aeroklubu Warszawskiego na Gocławku. Nie było tam chyba chłopaka, który nie bawił by się tam latawcem, albo modelem szybowca.
    Kiedyś do latawca skrzynkowego podczepiłem aparat marki Druh. Migawka wyzwalana była sprężynką, zwalnianą przepaleniem kawałka bawełnianego sznura do wieszania bielizny. Takich przypadkowych zdjęć powstało kilka, ale przepadły gdzieś w pomroce dziejów.

Z całym szacunkiem, być może jest to trauma z dzieciństwa, ale wolę robić zdjęcia tego co widzę.

Biorąc pod uwagę moje skromne doświadczenie, wydaje się, że jest spora różnica między zastosowaniem obiektywu standardowego, a szerokokątnego.
    Taki szeroki obiektyw w pewnym stopniu kompensuje wahania aparatu, a i zdjęcia są chyba ciekawsze.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kaliszfronijczyk Zobacz posta
    Ja również przymierzam się do zakupu BEAK AuRiCo z KAP-shopu...
    Wiem, że z Anglii bliżej do Holandii, ale jakby ktoś potrzebował jakiegoś szpeju z KAP-shopu, to spokojnie można to zamówić u Przemka Łaseckiego (www.latawce.info) w cenach takich samych, jak KAP-shopie. Rozmawiałem z nim - ostatnio Przemek był u Petera Bultsa i się dogadali w sprawach handlowych.
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    ...Kupiłem...
    Romku, odpisałeś jeszcze lepiej, niż ja bym to zrobił.
    Jack