jak pewnie wszyscy wiedzą, na Naszym forum prekursorem tej dziedziny jest Jack. Co więcej pozarażał on kilka osób swoją pasją.
http://www.swiatobrazu.pl/o_pasji_do...iatobrazu.html
Ja wiem o dwóch forumowiczach, którzy w KAP chcą wejść - pewnie jest więcej takich osób...
Myślę że warto będzie stworzyć wątek gdzie będzie można się wzajemnie podpytać o rozwiązania czy opisać jak coś robimy i jak do czegoś żeśmy doszliudokumentować to jakimiś zdjęciami i mieć możliwość podpatrywania innych.
Na początek zdecydowałem się na latawiec flowform czyli taki bez stelaża. Wszystkie źródła podają że lepszy jest ze stelażem, jakaś delta, Rokkaku lub Dopero - bo mają minimalne wymagania co do wiatru.
Flowform ma jednak tę zaletę że mieści się w kieszeń po złożeniu - co ułatwia transport... a więc zacząłem od latawca miękkiego - do tego 200 metrów linki na początek, i nawijacz..
Latawiec ma prawie 2 metry rozpiętości - co i tak jest nie wielką wartoscią - z tego co wiem Jacek ma latawiec rozpiętości 2,5 metra
Pierwsze testy odbyły sie przedwczoraj. Wiatr wiał w okolicy 3 - 4 m/s
wrażenia sa takie - latawiec sakramencko ciagnie. Jest to kawał bydlaka i po pół godzinie ręce bolą że hoho...
na drugie puszczanie już wziąłem z domu uprząż i lonżą wpiąłem się do latwaca
w ramach testów do linki podpiąłem butelkę 1,5 litra wypełniona wodą. Cały ładunek wraz z linka ważył 1800 gram. ( to dwa razy więcej niż potrzebuję)
![]()
(za jakość zdjęć przepraszam - osoba która je robiła ustawiła wysoką czułość i WB na swiatło żarowe)
przy takim wietrze ładunek bez problemu udało sie unieść - a po zmniejszeniu masy do kilograma - wygladało jakby nie było różnicy czy puszczam latawiec z ładunkiem czy bez
póki co tyle w temacie wstepu. teraz po mału pora na przygotowanie jakiegoś KAP RIG czyli trzymaka na aparat. Na początku na pewno nie bedę niczym sterował i chcę zrobić zestaw do ortofotografii....
jesli jest tu więcej KAPowców - to napiszcie proszę coś od siebie. Jesli nie ma - bedę starał się pisać co robię i co z tego co robiłem okazało się błędem![]()