Strona 1 z 111 1231151101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

  1. #1
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.756
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria

    KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

    jak pewnie wszyscy wiedzą, na Naszym forum prekursorem tej dziedziny jest Jack. Co więcej pozarażał on kilka osób swoją pasją.

    http://www.swiatobrazu.pl/o_pasji_do...iatobrazu.html

    Ja wiem o dwóch forumowiczach, którzy w KAP chcą wejść - pewnie jest więcej takich osób...


    Myślę że warto będzie stworzyć wątek gdzie będzie można się wzajemnie podpytać o rozwiązania czy opisać jak coś robimy i jak do czegoś żeśmy doszli udokumentować to jakimiś zdjęciami i mieć możliwość podpatrywania innych.

    Na początek zdecydowałem się na latawiec flowform czyli taki bez stelaża. Wszystkie źródła podają że lepszy jest ze stelażem, jakaś delta, Rokkaku lub Dopero - bo mają minimalne wymagania co do wiatru.

    Flowform ma jednak tę zaletę że mieści się w kieszeń po złożeniu - co ułatwia transport... a więc zacząłem od latawca miękkiego - do tego 200 metrów linki na początek, i nawijacz..

    Latawiec ma prawie 2 metry rozpiętości - co i tak jest nie wielką wartoscią - z tego co wiem Jacek ma latawiec rozpiętości 2,5 metra





    Pierwsze testy odbyły sie przedwczoraj. Wiatr wiał w okolicy 3 - 4 m/s
    wrażenia sa takie - latawiec sakramencko ciagnie. Jest to kawał bydlaka i po pół godzinie ręce bolą że hoho...

    na drugie puszczanie już wziąłem z domu uprząż i lonżą wpiąłem się do latwaca

    w ramach testów do linki podpiąłem butelkę 1,5 litra wypełniona wodą. Cały ładunek wraz z linka ważył 1800 gram. ( to dwa razy więcej niż potrzebuję)





    (za jakość zdjęć przepraszam - osoba która je robiła ustawiła wysoką czułość i WB na swiatło żarowe )

    przy takim wietrze ładunek bez problemu udało sie unieść - a po zmniejszeniu masy do kilograma - wygladało jakby nie było różnicy czy puszczam latawiec z ładunkiem czy bez

    póki co tyle w temacie wstepu. teraz po mału pora na przygotowanie jakiegoś KAP RIG czyli trzymaka na aparat. Na początku na pewno nie bedę niczym sterował i chcę zrobić zestaw do ortofotografii....

    jesli jest tu więcej KAPowców - to napiszcie proszę coś od siebie. Jesli nie ma - bedę starał się pisać co robię i co z tego co robiłem okazało się błędem
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4047801.JPG
Wyświetleń:	8893
Rozmiar:	58,2 KB
ID:	31645   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4047785.JPG
Wyświetleń:	7166
Rozmiar:	30,2 KB
ID:	31646   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4047753.JPG
Wyświetleń:	6658
Rozmiar:	16,0 KB
ID:	31647   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4047744.JPG
Wyświetleń:	6658
Rozmiar:	20,7 KB
ID:	31648  


  2. #2
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.756
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria
    pierwsza wizja na trzymadło do aparatu jest bardzo prosta bo potrzebuje ja zrobić na szybkości już się nie moge doczekać pierwszego lotu z aparatem



    wizje mam taką aby aparat był ustawiony obiektywem pionowo w dół jak przy wykonowaniu ortofotomapy

    Bedę stosował układ picavet - który służy do tego aby aparat cały czas był wypoziomowany

    animacja pochodzi ze stony http://www.kaper.us/


    metode działania oraz plany rozpiski i liczne rysunki można znaleźć w internecie wpisując słowo kluczowe "picavet" lub "picavet suspension"

    pod układem Picavet'a planuję zrobić pierwsze mocowanie - banalne - złozone z 2 płaskowników i kątownika...

    Do płaskowników złożonych na krzyż planuję dorobić 4 nóżki aby siadający na ziemi aparat nie rył soczewka o trotuar

    póki co pomysł mam takowy :
    oczywiście od góry trzymadła będą na każdym rogu bloczki albo kółeczka przez które przeplotę line z układu picavet

    na razie plany i pewnie będę to doskonalił ale nie zależy mi obecnie na obrotem aparatu - potem będę kombinował ze sterowaniem, panoramami itp itd... na razie samo zdjęcie pionowo w dół. oby zacząć
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	trzymadlo wiszace.jpg
Wyświetleń:	417
Rozmiar:	139,4 KB
ID:	31669   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	trzymadlo1.jpg
Wyświetleń:	379
Rozmiar:	150,2 KB
ID:	31670   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	trzymadloaparatoddolu.jpg
Wyświetleń:	5500
Rozmiar:	98,2 KB
ID:	31671   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	trzymadloaparatodgory.jpg
Wyświetleń:	434
Rozmiar:	148,5 KB
ID:	31672  

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	trzymadloaparatwiszace.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	104,1 KB
ID:	31673  

  3. #3
    | OlyJedi Awatar acidmk
    Dołączył
    Jan 2010
    Mieszka w
    Mokotów
    Posty
    1.065
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Dobas, po pierwsze wielki szacun za wkrętę.
    A teraz do rzeczy, rozumiem że planujesz wyzwalać aparat z pilota ale nie usłyszysz AF jak już wyostrzy, chyba że...no właśnie drugie pytanie jaki obiektyw chcesz użyć ? Jeśli szeroki kąt to nie będzie linek widać na fotkach?
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

  4. #4
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.756
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria
    Tak

    wyzwalać planuję pilotem - fachury mają przekazanie drogą radiową obrazu z Live view, oraz streowanie radiowe położeniem aparatu - ja chcę zacząć delikatnie

    to że nie będe słyszał AF nie powinno nijak szkodzić... Nie wiem z reszta czy nie bede tylko robił na MF. uzywać planuję 9-18 i może fiszajki od czasu do czasu - ale jeszcze nie mam doświadczenia - na razie to kulawe początki...

    linek nie bedzie widać bo linki będą "za aparatem" (ponad nim ) poniżej przedniej soczewki obiektywu nie ma juz elementu latawca ( pomijając linke nośna ale ta w kadr nie powinna wejść)

    to jest zdjęcie od spodu



    tak więc linki są powyżej trzymadła i ne ma opcji aby weszły w kadr

    tak mi sie przynajmniej wydaje

  5. #5
    | OlyJedi Awatar outsider
    Dołączył
    May 2009
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Posty
    542
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Nie mam żadnego doświadczenia w tego typu fotografii, ale zastanawiam się czy istniała by możliwość zaczepienia aparatu pod pewnym kątem? Wtedy zdjęcia miały by nieco inną plastykę. Chyba, że zdjęcia a'la Google Earth będą wykonywane nad Biebrzą.

    I druga sprawa. Czy te cztery patyki zamortyzują tobie lądowanie sprzętu na ziemi? Może warto wzmocnić obudowę przynajmniej z trzech stron (gdyby się udało zamocować aparat pod pewnym kątem).

    Na początku spróbowałbym z jakimś tańszym obiektywem, ale z drugiej strony kto nie ryzykuje ten nic nie ma. Z ciekawością obejrzę pierwsze zdjęcia z latawca
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 8.04.10 o 14:31

  6. #6
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.756
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria
    do innych kadrów tez dojdę. Tu mozna robić nie ortofoto tylko zdjęcie z horyzontem ale w pionie - znaczy aparat ustawiony jak do portretu.

    trzymadło dziś poskładałem - po wyjeździe wrzucę kilka zdjęć jak mi wyszło - hehehe coraz bliżej pierwszego lotu...

    co do ceny latajacego sprzętu - to na poczatek chce odbyć sporo lotu bez bagażu czyli nie będe zabierał na pokład aparatu - a potem pierwsze loty z 14-42 bo łatwiej bedzie przełknąć upadek obiektywu

  7. #7
    | OlyJedi Awatar Jack
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Błonie
    Posty
    2.461
    Siła reputacji
    128
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...fachury mają przekazanie drogą radiową obrazu z Live view, oraz streowanie radiowe położeniem aparatu ...
    Owszem, ino wszystko cuzamen do kupy wyszło ponad 4500,- (cztery tysiące pięćset) zetów. Dodatkowo wymagało przerobienia spustu E-410 na wyjście kablem do stycznika sterowanego radiem, żeby z gniazda uniwersalnego dało się pociągnąć obraz wideo. W najbliższym czasie będzie sobie latał PEN, ale bez podglądu (nie mam własnego aparatu, więc nie mogę przerobić), bo w gniazdo USB będzie wpięty wyzwalacz radyjowy: http://fotozakupy.pl/piloty-wezyki/d...-olympus,9229s który zanabyłem drogą kupna (dzięki sławekb za podpowiedź). Jest co prawda topornie wykonany, ale działa do ok. 100m. Ten wyzwalacz można stosować do każdego aparatu współpracującego z kablem RM-UC1 (czyli lekkie lustra i seria SP - UZ).
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    ... Czy te cztery patyki zamortyzują tobie lądowanie sprzętu na ziemi? ...
    Nie muszą nic amortyzować, aparat jest podczepiony na lince, co najmniej 20 m poniżej latawca, czyli przy zwijaniu linki wchodzi do rąk, kiedy latawiec jest jeszcze wysoko w górze.
    Pozdrawiam
    Jack
    Edit - dodałem:
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...bez bagażu......
    Tego nie rób! Przygotuj sobie w dowoly sposób (np. torebka z piaskiem) ciężarek o wadzie całego szpeju, jaki będzie latał w warunkach bojowych i wszystkie próbne loty rób z obciążeniem.

    Jeszcze jeden dopisek - właśnie się doczytałem, że puszczałeś latawiec z ciężarkiem - nie rezygnuj z tego.
    Jack
    Ostatnio edytowane przez Jack ; 9.04.10 o 00:00

  8. #8
    | OlyJedi Awatar Ceat
    Dołączył
    Sep 2008
    Posty
    348
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    ... Dodatkowo wymagało przerobienia spustu E-410 na wyjście kablem do stycznika sterowanego radiem, żeby z gniazda uniwersalnego dało się pociągnąć obraz wideo. W najbliższym czasie będzie sobie latał PEN, ale bez podglądu (nie mam własnego aparatu, więc nie mogę przerobić), bo w gniazdo USB będzie wpięty wyzwalacz radyjowy: ...
    Domniemywam że przeróbka aparatu nie jest potrzebna bo łatwiej jest przerobić wtyczkę kabelka od wyzwalacza. Jeśli w PEN-ie jest tak samo jak w E-xxx to ma obowiązek działać. O kabelku pisałem w tym poście: "O kabelku Y".

    Fikuśne sterowanie (z dwukierunkowym przesyłaniem danych) można zrobić na tanich modułach radiowych dostępnych np w TME, a podgląd z LV wystarczy na chama wrzucić w prostacki generator na dolne pasmo TV i odbierać na dole na jakimś przenośnym TV. Problem oceniam na średnio skomplikowany, do zrobienia w jakieś 2-4 tygodnie wieczorkami...

  9. #9
    | OlyJedi Awatar m_kola
    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Posty
    464
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o przesył wideo to nie sprawdzałem jeszcze zasięgu ale mogę to zrobić
    Kupiłem nawigację z bezprzewodową kamerką cofania, moduł nadawczy jest naprawdę malutki i lekki. Ma wejście wideo podłączane na "dżeka".
    Odbiornik to drugie maleństwo z wyjściem na minidżeka.
    Jedynym problemem może być zasilanie nadajnika bo jest 12V ale nie wykluczone, że jest ono ograniczane do 5 bo z takim napięciem pracuje odbiornik.
    Koszt niewielki bo taki zestaw z nawigacją to niecałe 400zł a mamy nadajnik, odbiornik i od razu podgląd
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

  10. #10
    | OlyJedi Awatar Jack
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Błonie
    Posty
    2.461
    Siła reputacji
    128
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    Domniemywam że przeróbka aparatu nie jest potrzebna bo łatwiej jest przerobić wtyczkę kabelka od wyzwalacza. Jeśli w PEN-ie jest tak samo jak w E-xxx to ma obowiązek działać. O kabelku pisałem w tym poście: "O kabelku Y".

    Fikuśne sterowanie (z dwukierunkowym przesyłaniem danych) można zrobić na tanich modułach radiowych dostępnych np w TME, a podgląd z LV wystarczy na chama wrzucić w prostacki generator na dolne pasmo TV i odbierać na dole na jakimś przenośnym TV. Problem oceniam na średnio skomplikowany, do zrobienia w jakieś 2-4 tygodnie wieczorkami...
    Widzisz..., problem jest inny - napisałeś coś, co jest dla mnie mało zrozumiałe, bo w życiu nie dotykałem się do elektroniki, programowania, modelarstwa, nie miałem lutownicy w rękach, itd. i wcale nie uważam, że z tego powodu jestem jakimś gamoniem. Zdaję sobie sprawę, że coś może być proste, ale dla osoby, która ogarnia temat. Sądzę, że to jest powód, dla którego Dobas otworzył wątek. Ja nie ogarniam tych technikaliów, więc dysponuję rozwiązaniami, które powstały jako wynik pracy zawodowego modelarza i fachmana od monitoringu przemysłowego. Historia mojego uchwytu do aparatu zaczęła się od długich rozmów z naszym kolegą klubowym i przy okazji dobrym konstruktorem, siwyjohn, jednak dokonując w owym czasie istotnych zmian w swoim życiu, nie mógł on zacząć prac. Pewnie byłoby taniej i zupełnie inaczej.
    Ceat, zaproponuj coś konkretnego (typ, model, sposób połączenia), zamiast "domniemywam", czy "wystarczy wrzucić". Konkretna podpowiedź przynajmniej zaoszczędzi to kasy kolejnym naszym kolegom, którzy będą chcieli eksperymentować z latawcami. Wybacz Ceat, ale w tym wątku nie chodzi o krytykę czegoś co jest, ale o znalezienie rozwiązań prostszych, tańszych, czy łatwiej dostępnych. Masz potencjał wiedzy, więc pomóż nam trochę.
    Pozdrawiam
    Jack

Podobne wątki

  1. wymiana pryzmatu E-510
    By mestre16 in forum E-System
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 20.02.09, 16:21
  2. Fotografia latawcowa
    By Jack in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 22.01.09, 15:58
  3. Wymiana C-5050..
    By dodi in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 3.08.08, 19:55
  4. Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 31.10.07, 22:35
  5. Wymiana sprzętu
    By RaptoRi in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 4.06.05, 13:19

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.