Strona 86 z 111 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Nigdy nie musiałem ratować żadnego z moich latawców (tfu, tfu przez lewe ramię ), a lądowały już na różnych drzewach i krzaczorach. Kupowane w latawce.info z zaznaczeniem że do KAP są robione solidnie. Nie chcę żeby to zabrzmiało jak reklama, po prostu Przemek robi dobrze. Może nie najtaniej ale wiem za co płacę.

BTW
    Gratuluję udanego lotu i fotek.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Witam. Pierwsze loty za płoty Także gratuluje FlyHigh. U nas sprzedaja samoprzylepną tasme do naprawy latawcow. Mysle ze podobne powinny znalezc sie gdzies blizej. Moze w sklepach ze sprzetem do kiteboardingu. Ostatecznie taka przyklejana latke mozna przeszyc dla wiekszej wytrzymalosci.
    Interesujaca kamera bardzo podobna do GoPro i podobnie jak GoPro troche szumi przy slabszym oswietleniu. Jak tam z jakoscia przy lepszym swietle. Cena tez wysoka. Podoba mi sie natomiast ze ma mocowanie do statywu na dole. Wyzwalanie z timera w kamerze czy jakas metoda zewnentrzna?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Niestety każda kamerka oparta na CMOSie będzie szumieć w słabym oświetleniu
    A kamerka HD Star w cenie 1099zł za komplet jest konkurencyjna do GoPro2 i już w lepszym oświetleniu jaki i co ważne pod słońce daje radę.
    (w zestawie jest m.in. pilot, odczepiany ekran lcd, uchwyt z 4 padami mocującymi 3M, case wodoszczelny do 50 metrów)
    Wyzwalanie z pilota, można ustalić też (co jest fajne do KAPu) wyzwalanie auto co 2, 5, 10, 15, 20 i 30s

Co do łatek to znalazłem na allegro łatki samoprzylepne w taśmie 1mx5cm za 20 zł z przesyłką.

A dużą deltę jak się zaprę to sam zmajstruje...będzie trochę czasu w przerwie świąteczno-noworocznej

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez FlyHigh Zobacz posta
    Niestety każda kamerka oparta na CMOSie będzie szumieć w słabym oświetleniu
    A kamerka HD Star w cenie 1099zł za komplet jest konkurencyjna do GoPro2 i już w lepszym oświetleniu jaki i co ważne pod słońce daje radę.
    (w zestawie jest m.in. pilot, odczepiany ekran lcd, uchwyt z 4 padami mocującymi 3M, case wodoszczelny do 50 metrów)
    Wyzwalanie z pilota, można ustalić też (co jest fajne do KAPu) wyzwalanie auto co 2, 5, 10, 15, 20 i 30s

Co do łatek to znalazłem na allegro łatki samoprzylepne w taśmie 1mx5cm za 20 zł z przesyłką.

A dużą deltę jak się zaprę to sam zmajstruje...będzie trochę czasu w przerwie świąteczno-noworocznej

Rzeczywiscie daja troche wiecej akcesoriow w cenie zakupu. To zawsze lepiej zwlaszcza jak sie planuje inne zastosowanie niz tylko KAP. Zrobilem dziesiatki sekwencji timelapsowych z ta kamera, wbudowany timer bardzo sie przydaje moj ma 0.5 do 30sek. Brakuje mi tylko jakichkolwiek ustawien zaawansowanych tzn np. ustalenie white balance czy korekcja ekspozycji na pewno by sie przydala ze o ograniczeniu wartosci ISO nie wspomne zeby kontrolowac ten szum.
    W kazdym badz razie ja tak zaczalem KAP z ta mala kamera i latawcem za kilkanascie dolarow

Powodzenia przy budowie Delty ja niestety nie mam takich zdolnosci, bardziej specjalizuje sie w elektronice. Juz sobie zaplanowalem przebudowe i udoskonalenie moich rigow w zimie. Oczywiscie bede sie tez wybieral sie na odmrazanie paluchow. Latalem tydzien temu i mimo ze bylo 4 stopnie ciepla to przy wietrze 30km/h bylo dosc nieprzyjemnie.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Może być, fajnie się lata na 5-cio metrowej delcie Będziesz musiał zmienić co najmniej rozporę (tę poprzeczkę), cały latawiec mieści się do pokrowca 130 cm, więc stelaż składa się z łączonych elementów. Łączona rozpórka nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Kamerkę mam "z wypożyczenia" więc ją testuję teraz do KAP. Wcześniej w sezonie latała na modelu samolotu do FPV stąd wiem, że pod słońce jest ok.
    Mi elektronika też bardziej leży ale przerabiałem też modele samolotów z EPP i innych materiałów, szycie kiedyś też zaliczyłem więc co tam - dam radę

Policzyłem na szybko w ulubionej mojej grze czyli Excel'u koszty zorbienia dużej delty (15,8' x 7,9') tej, która z wysyłką jest w emmakites za 95usd i...poniżej 75usd się nie zejdzie. Czyli 20usd za "dupogodziny"...to już lepiej zakupić gotowca i latać, latać, latać...
    Wkręciłem też córkę, widzę też, że niektórzy sąsiedzi, którzy widzieli nasze zmagania czają się na aststentów...

Pytanie zasadnicze jest tylko czy przy takim samym wietrze (ca. 4m/s) będzie się sprawowała lepiej - będzie miała lepszy udźwig - niż obecna delta 10'x5' ?
    (lognicznie patrząc to powinna - więsza powierzchnia. Ale też i masa - w obu przypadkach szkielet z włókna poliestrowo - szklanego).

---------- Post dodany o 23:42 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Może być, fajnie się lata na 5-cio metrowej delcie Będziesz musiał zmienić co najmniej rozporę (tę poprzeczkę), cały latawiec mieści się do pokrowca 130 cm, więc stelaż składa się z łączonych elementów. Łączona rozpórka nie jest najlepszym rozwiązaniem.
    Czyli dobrze zgaduję - większa powierzchnia latawca - mniejszy wiatr daje lepszy udźwig?
    Ciekawe tylko w jakim stopniu rośnie udźwig do powierchni? (bo na pewno nie liniowo)

Dzięki za radę - dam poprzeczkę w całości i jak się uda to z włókna węgowego - i tu pytanie -> pełny pręt czy rurka? i o jakiej średnicy (6mm pręt, a rurka 8/4mm czy 8/6,, wystarczy?)

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Rurka węglowa 8/6 mm wystarcza (na takiej latam, chociaż mam na koncie jedną złamaną - z własnej winy, był zbyt silny wiatr). Jednolity pręt to już przesada.
    Chciałbyś sobie uprościć, ale zależności jest więcej Siła aerodynamiczna działająca na latawiec, zależna jest od:
    - kształtu latawca,
    - kąta ustawienia względem kierunku ruchu powietrza,
    - powierzchni,
    - gęstości powietrza,
    - kwadratu prędkości wiatru
    Siła działająca na latawiec jest wypadkową, składającą się z siły oporu i siły nośnej. Opór zależy od powierzchni i prędkości - przy wzroście prędkości wiatru przyrasta do kwadratu - a więc nie liniowo.
    Zajrzyj do aerodynamiki, w przypadku latawców jest to kilka prostych wzorów do obliczenia niezbędnych sił

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Dzięki za podpowiedzi
    A co do rurki węglowej to możesz polecić sklep gdzie dostanę odcinek dłuższy niż tylko 1m?

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez FlyHigh Zobacz posta
    ...
    Policzyłem na szybko w ulubionej mojej grze czyli Excel'u koszty zorbienia dużej delty (15,8' x 7,9') tej, która z wysyłką jest w emmakites za 95usd i...poniżej 75usd się nie zejdzie. Czyli 20usd za "dupogodziny"...to już lepiej zakupić gotowca i latać, latać, latać...
    Wkręciłem też córkę, widzę też, że niektórzy sąsiedzi, którzy widzieli nasze zmagania czają się na aststentów...
    Milo zrobic cos samemu. Ja jednak zostawie rzeczy na ktorych sie malo znam profesjonalistom. Jak sie gdzies w drzewo zaplacze to zal mniejszy niz jakby sie w niego pot i lzy wlozylo . I jak juz wspomniales zysk nie jest taki duzy. Pozatym projektow nie brakuje i tak, nawijaki, rigi itp. Teraz pracuje nad bateria do GPSu ktory lata na latawcu.
    Szczesciarz ze asystentow zbierasz, przydadzą Ci sie jak ta duza delta zdecyduje ze nie chce na ziemie.

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

dDwa ujecia z poprzedniego weekendu. Zdjecia z boiska w parku niedaleko od mojej chatki. Jak widac pogoda zmienila sie w sama pore na wschod ksiezyca.