Strona 79 z 111 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

W drugim podejściu zrobiłem jak napisałeś czyli wypuściłem latawiec, aż załapał stały wiatr (około 40m) i dopiero podpiąłem sprzęt foto.I było dużo lepiej Ale pojawia mi się kwestia dłuższej linki...

Patrząc przyszłościowo w kierunku Fotokite 180 gdzie zalecają linkę 100kg
    co powiecie o lince kevlarowej plecionej z emmakites (380lb czyli ca 172kg) jako alternatywny do dacronu (np. z KAPshop'u):
    http://www.emmakites.com/1000ft-380l...p4o0dkcfdg5se6

Chodzi o to czy ktoś z Was testował je w praktyce?

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez FlyHigh Zobacz posta
    W drugim podejściu zrobiłem jak napisałeś czyli wypuściłem latawiec, aż załapał stały wiatr (około 40m) i dopiero podpiąłem sprzęt foto.I było dużo lepiej Ale pojawia mi się kwestia dłuższej linki...

Patrząc przyszłościowo w kierunku Fotokite 180 gdzie zalecają linkę 100kg
    co powiecie o lince kevlarowej plecionej z emmakites (380lb czyli ca 172kg) jako alternatywny do dacronu (np. z KAPshop'u):
    http://www.emmakites.com/1000ft-380l...p4o0dkcfdg5se6

Chodzi o to czy ktoś z Was testował je w praktyce?
    Fotokite (sam posiadam 160-tke) potrzebuje nieco wiatru zeby sie napelnic i za zwyczaj trzeba sie troche napracowac zeby wzbic go wyzej do silniejszego gdy na ziemi prawie nic nie wieje. Nie wiem jak tez jest z wypuszczaniem tych wiekszych. Mniejszy udaje mi sie wypuscic 'z reki' bez pomocy jesli tylko dam rady go 'napompowac'. Jest za to stabilny i przy nieco silniejszych podmuchach trzeba uwazac zeby ramion nie powyrywal no moze nie 160-tka. W kazdym razie latalem z powodzeniem 160-tka z 750 gramowym rigiem jakies 50m od latawca i Gopro zaczepionym gdzies pomiedzy. Wiekszy da Ci wiekszy udzwig przy tym samym wietrze mniemam. Delta podnosila to samo przy duzo mniejszym wietrze.

Splatana linke z kevlaru mialem tylko w wersji 80 lbs wydaje sie byc dosc szorstka w porownaniu z dacronem. Na pewno nie puscil bym jej tak szybko przez rekawice jak dacronowa.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

No to mam zgryza
    Bo chcialem właśnie bezszkieletowy żeby można było go bez problemu zwinąć i upchnąć raem z innymi gratami na wycieczkę
    Z drugiej strony dobrze jak by się dało polatać nawet na minimalnej bryzie czyli latawiec typu rokkaku lub polecana przez Ciebie delta...
    Hmmm....

Z Twojego doświadczenia minimalny wiatr aby samemu postawić FK160 to ile? (od 3 m/s?)

O jakiej wytrzmałości linki użyasz do FK160?

Co do linki kevlarowej to mam rękawice kevlarowe polecane przez forumiczów aby sobie nie poprzecinać rąk.
    Zastanawiam się tylko nad rzeczywistą wytrzymałością tych plecionek kevlarowycg podwaną na emmakites czy rzeczywiście dają tyle rady ile podają w spec.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Blueion Zobacz posta
    Fotokite (sam posiadam 160-tke) potrzebuje nieco wiatru zeby sie napelnic i za zwyczaj trzeba sie troche napracowac zeby wzbic go wyzej do silniejszego gdy na ziemi prawie nic nie wieje. Nie wiem jak tez jest z wypuszczaniem tych wiekszych. Mniejszy udaje mi sie wypuscic 'z reki' bez pomocy jesli tylko dam rady go 'napompowac'. Jest za to stabilny i przy nieco silniejszych podmuchach trzeba uwazac zeby ramion nie powyrywal no moze nie 160-tka. W kazdym razie latalem z powodzeniem 160-tka z 750 gramowym rigiem jakies 50m od latawca i Gopro zaczepionym gdzies pomiedzy. Wiekszy da Ci wiekszy udzwig przy tym samym wietrze mniemam. Delta podnosila to samo przy duzo mniejszym wietrze.

Splatana linke z kevlaru mialem tylko w wersji 80 lbs wydaje sie byc dosc szorstka w porownaniu z dacronem. Na pewno nie puscil bym jej tak szybko przez rekawice jak dacronowa.
    Pamiętaj że nad morzem inaczej wieje niż na śródziemiu. Te pare lat KAP pokazało że nie da się zrobić wszystkiego jednym latawcem. Albo nie latasz bo za słabo wieje albo się mordujesz z silnym wiatrem ryzykując zerwanie linki i nawet odlot zestawu - patrz Taztaz i Icelander. Co do linek i rękawic - nie wyobrażam sobie latania bez rękawic z kevlarem. Osobiście preferuję takie wspinaczkowe, skóra + kevlar. Linkę kevlarową nabyłem z Jackiem po połowie, ale na razie leży na półce. Latam na dacronie z Kapshopu i Latawce.info.

---------- Post dodany o 21:50 ---------- Poprzedni post był o 21:43 ----------

Bo chcialem właśnie bezszkieletowy żeby można było go bez problemu zwinąć i upchnąć raem z innymi gratami na wycieczkę
    i prawidłowo, to dobry kierunek zgryza
    Z drugiej strony dobrze jak by się dało polatać nawet na minimalnej bryzie czyli latawiec typu rokkaku lub polecana przez Ciebie delta...
    Hmmm....
    Deltę polecam jak najbardziej, tylko pamiętaj że delta GIANT albo BIG z latawce.info ma po złożeniu równe 2m. To taki szczegół który w transporcie potrafi krwi napsuć

Z Twojego doświadczenia minimalny wiatr aby samemu postawić FK160 to ile? (od 3 m/s?)
    mam FK180 i raczej bliżej 5m/s polatasz. Podczas sesji w Rewie tylko chiński parafoil 9m2 podniósł aparat jakotako wysoko poległy FK 180 i 250 ale nie powiem Ci ile wiało bo nie pamiętam, może nipo80 ma lepszą pamięć.

O jakiej wytrzmałości linki użyasz do FK160?
    Do FK (mam 180 i 250) tylko i wyłącznie 200kg dacron z Kapshopu, mają taką w kawałku 500m. Jak powieje to FK na prawdę potrafią pociągnąć.

Zastanawiam się tylko nad rzeczywistą wytrzymałością tych plecionek kevlarowycg podwaną na emmakites czy rzeczywiście dają tyle rady ile podają w spec.
    Osobiście nie wierzę Chińczykom. Proponuję też poczytać o kevlarze, m.in. dlaczego niekoniecznie nadaje się na linki
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 3.11.12 o 22:55
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

No to mi wykrystlizowałeś trochę stuację
    Zgodznie z zasadą jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego...zaczynam rozważać nabycie najpiew czegoś pod słabszy wiatr.
    Czyli patrząc na wcześniejsze posty może będzie to właśnie delta (bo duży roc to niestety już koszt).

Ciekawe jak mocno (czyli ile dlługości ma najdłuższy element po złożeniu) składają się elementy szkieletu np. dla atakiej delty (wersja tańsza):
    http://www.landkiting.pl/sklep/lataw...c-rainbow.html

lub tu lekko większa wymiarowo (ale droższa):
    http://www.latawce.info/index.php?pa...emart&Itemid=1

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Ciekawe jak mocno (czyli ile dlługości ma najdłuższy element po złożeniu) składają się elementy szkieletu np. dla atakiej delty (wersja tańsza):
    http://www.landkiting.pl/sklep/lataw...c-rainbow.html

lub tu lekko większa wymiarowo (ale droższa):
    http://www.latawce.info/index.php?pa...emart&Itemid=1
    Delty mam od Przemka i o nich mogę poopowiadać. Najbardziej narażonym na złamanie elementem szkieletu w delcie jest poprzeczka. Pierwotnie zamówiłem poprzeczkę dzieloną na pół - pękła podczas pierwszego lotu Teraz mam w obu deltach (GIANT i BIG z latawce.info) poprzeczki w całości. Stoją koło mnie właśnie, obydwie mają równo 2m ponieważ:
    1. Delta BIG ma wprawdzie krótszą poprzeczkę ale za to wszyte na stałe rurki szkieletu o długości 2m
    2. Delta GIANT ma dzielone rurki szkieletu ale poprzeczkę ma równo 2m

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Dzięki za konkrety.
    No to mają te możliwie najkrótsze elementy tyle długości co ja wzrostu

Poprzeczki to są pręty czy rurki i czy z włókna szklanego czy z węglowego?
    (patrzę też jako modelarz pod kątem podmiany lub wymiany w razie uszkodzeń)

EDIT:
    Doczytałem na stronce - włókno węglowe (rurki) 8mm
    Czyli w razie połamania w modelarskim się dokupi
    A co do łączenia rurek to mam patent na wsówkę dając lekko mniejsze fi rurkę do srodka i przewiervając na wytlt celem mocowania jak zrobiłem to w jednym z moich modeli jeżeli chodzi o ogon tu:

Zastępuje się tylko motylki i śruby - spinkami jak do samochodów wyścigowych.
    Ostatnio edytowane przez FlyHigh ; 3.11.12 o 23:53

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Dzięki za konkrety.
    No to mają te możliwie najkrótsze elementy tyle długości co ja wzrostu

Poprzeczki to są pręty czy rurki i czy z włókna szklanego czy z węglowego?
    (patrzę też jako modelarz pod kątem podmiany lub wymiany w razie uszkodzeń)
    Rurki węglowe. Przynajmniej Przemek takie stosuje. Warto też przy zamawianiu zaznaczyć że do KAPu

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

To jeszcze proszę napisz przy jakim wietrze można maksymalnie poradzić sobie z Deltą Big.
    Chodzi o to aby ją spokojnie opanować.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

To jeszcze proszę napisz przy jakim wietrze można maksymalnie poradzić sobie z Deltą Big.
    Chodzi o to aby ją spokojnie opanować.
    A tego nie wiem, jak za mocno wieje stosuje FK180. Może Jack coś powie, wprawdzie ma GIANTa ale połamał już jedną poprzeczkę