Strona 73 z 111 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Kurcze a ja miałem kompleksy do ostatnim Festiwalu w Łebie Wydawało mi się że mało latawców było. A tu Amerykanie się nie popisali. Szejm on ju Emełykans. Taki kawał plaży... Pozazdrościć.
    Moze rzeczywiscie okreslenie 'Festiwal' nie za bardzo tu pasuje chociaz tutaj czesto sie slyszy nawet w odniesienu do pomniejszych wydarzen. Ipreza nie byla naglasniana i sam dowiedzialem sie o niej przypadkiem od innego latawcownika. To co widac z duzych latawcow to w zasadzie puszcza kilku tylko nowojorskich klubowiczow AKA - American Kite Association. Niewielu ich tam bylo wiec mieli duzo pracy z podnoszeniem spadajacych sledow, parafoils, osmiornic i innych. W samym miescie Nowy Jork duzych imprez raczej sie nie organizuje moze ze wzgledu na ruch lotniczy, tlok na plazach w sezonie albo dlatego ze miasto kaze sobie slono placic za 'zorganizowane' korzystanie z plaz wiec trzeba szukac sponsorow.
    Wieksze Imprezy latawcowe z tego co sie zdolalem zorientowac organizowane sa czesciej na zachodzie i poludniu stanow: Teksas, Kalifornia, Colorado etc. Wystarczy sprawdzic gdzie wiecej sklepow ze sprzetem i od razu wiadomo gdzie jest centrum aktywnosci. W maju byla jedna stosunkowo niedaleko w New Jersey ale wtedy nie mialem jeszcze z czym tam pojechac . W tym roku bede sledzil od poczatku sezonu.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Romek1967 i Blueion, dzięki za ładne fotki i pokazanie nowego miejsca z góry.
    Przywiozłem trochę złomu, i w przyszłym roku spróbuję swioch sił razem z Wami.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Romek1967 i Blueion, dzięki za ładne fotki i pokazanie nowego miejsca z góry.
    Przywiozłem trochę złomu, i w przyszłym roku spróbuję swioch sił razem z Wami.

Pozdrawiam
    Swietnie, mysle ze im nas wiecej tym weselej. Mi to forum pomoglo sie zmotywowac i wystarowac. Zaoszczedzilem duzo czasu i wysilku korzystajac z doswiadczen szanownych kolegow. Od kilku miesiecy siedze w pracy i parzylapuje sie na tym ze parze przez okno czy dzrzewa sie kiwaja . Jutro ma przyjechac moja delta mam nadzieje ze weekend bedzie wietrzny . Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Blueion Zobacz posta
    Jutro ma przyjechac moja delta mam nadzieje ze weekend bedzie wietrzny .
    Czymamy qciuki
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Czymamy qciuki
    Dzieki na pewno sie przyda bo prognoza nie wyglada zbyt dobrze. Ma podobno nie przekraczac 11 km/h, pewnie bedzie mniej. Najwyzej gdzies na plaze podjade.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

... Ma podobno nie przekraczac 11 km/h, pewnie bedzie mniej...
    No to jednak trzymamy kciuki! Przy 11km/h nawet duża delta (mam na myśli rozpiętość 5 m) lata dosyć leniwie i może nie chcieć pociągnąć riga. Sensowna prędkość wiatru dla dużej delty zaczyna się powyżej 12 km/h, optymalnie w granicach ok. 20 km/h. Powodzenia, dobrego wiatru!

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: KAP - fotografia latawcowa

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Znowu trochę szpeju eksperymentalnego - tym razem zwijacz z nierdzewki.
    Linka też wygląda przyzwoicie (ponoć kevlar), jak na swoje 140 kg wytrzymałości, to jest naprawdę cienka.
    Czy już miałeś okazję przetestować ten zwijacz ? Ja miałem szczęście i kupiłem go za 35$.
    Ciekawe ile tej linki nawinie się na ten zwijacz ?

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Odp: KAP - fotografia latawcowa

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Czy już miałeś okazję przetestować ten zwijacz ? Ja miałem szczęście i kupiłem go za 35$.
    Ciekawe ile tej linki nawinie się na ten zwijacz ?
    Ja też podobny kupiłem, za 76$, z hamulcem tarczowym. Fi 36cm, weszło ok. 200m czarnej linki z KAPSHOPu. Jest genialny przy wypuszczaniu latawca, przy pomocy hamulca można precyzyjnie wydawać linkę i skutecznie ją blokować. Jest niestety dość ciężki, 5kg z linką. Ściąganie latawca przez bezpośrednie zwijanie jest niestety nierealne ale w sumie jestem zadowolony z zakupu.

Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 27.09.12 o 22:18
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria

Rewa z ostatniego urlopu, dzięki Nipo80 który wpadł na pomysł tej miejscówki i z pomocą Latarnika. Z tego cypla wyrusza Marsz Śledzia
    Miejscówka bardzo urokliwa. Jak zwykle piękne kadry w Twoim wykonaniu.

Tym razem fotki z Festiwalu Latawcowego na Brooklynie 2012-09-09 Coney Island, Brooklyn, New York. (N40.572811 W73.978850)
    Latawców i latających było dużo. Wiatr tylko płatał figle i od czasu do czasu wszytko spadało na ziemię
    Pięknie tam i jaki szeroki deptak "czteropasmowy"

Swietnie, mysle ze im nas wiecej tym weselej. Mi to forum pomoglo sie zmotywowac i wystarowac. Zaoszczedzilem duzo czasu i wysilku korzystajac z doswiadczen szanownych kolegow. Od kilku miesiecy siedze w pracy i parzylapuje sie na tym ze parze przez okno czy dzrzewa sie kiwaja . Jutro ma przyjechac moja delta mam nadzieje ze weekend bedzie wietrzny . Pozdrawiam
    To trzymam kciuki za kolejne loty i nie zapomnij się pochwalić obrazami.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Hamulec zwijacza jest bardzo pożyteczny przy rozwijaniu, można sobie spokojnie dawkować tempo wydawania linki. Przy zwijaniu nie ma jakiegoś specjalnie dużego postępu, bo i tak trudno jest ściągać latawiec kręcąc bezpośrednio zwijaczem. Jakoś to idzie, bo można zaprzeć całą konstrukcję na biodrze, ale przy większym wietrze nie idzie łatwo. Jako zaletę upatruję to, że spokojnie weszło 300 metrów linki 140 kg. Ta moja linka jest faktycznie kevlarowa, ale ujawniła się pewna wada tego materiału - na wszystkich końcówkach trzeba wiązać węzełki, bo nie chcą się stopić płomieniem.