Strona 66 z 111 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: KAP - fotografia latawcowa

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Robisz automatem? czy celowane fotki z podglądem?
    Bez podgladu. Sterowanie mam typowe, radio 2 serwa pochylenie/obrót natomiast aparat wyzwalany jest przez podczerwien timerem co ok 4 s. Na slabsze wiatry mam jeszcze wahadlo z mala glowica kulowa i wtedy ustawienie jest w miare stale jak wszystko jest w powietrzu. W przyszlosci zamierzam zmodyfikowac ten timer i wyposazyc go w sterowanie serwami. Bedzie to wtedy cos w rodzaju automatu i nie bede musial nosic sie z radiem. Elektronika jest gotowa tylko musze proche posiedziec nad programem. Jak wroce z pracy to moze zalacze jakies foto.

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Dziś nad morzem idealna pogodo do latawców.
    Co prawda wiaterek od północy i wiało na ląd ale co tam.

Pojechałem do mojej ulubionej miejscowości "Karwińskich błot 2" jeszcze się broni przed turystami ale niedługo pewnie upadnie.
    A to nasz szary Bałtyk:
    Camera
    PENTAX Optio E80

Focal Length
    5.7mm

Aperture
    f/8.8

Exposure
    1/200s

ISO
    100

i plaża w tejże miejscowości

Camera
    PENTAX Optio E80

Focal Length
    5.7mm

Aperture
    f/8.8

Exposure
    1/250s

ISO
    100

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nipo80 Zobacz posta
    Dziś nad morzem idealna pogodo do latawców.
    Co prawda wiaterek od północy i wiało na ląd ale co tam.

Pojechałem do mojej ulubionej miejscowości "Karwińskich błot 2" jeszcze się broni przed turystami ale niedługo pewnie upadnie.
    A to nasz szary Bałtyk:
    Camera
    PENTAX Optio E80

Focal Length
    5.7mm

Aperture
    f/8.8

Exposure
    1/200s

ISO
    100

i plaża w tejże miejscowości

Camera
    PENTAX Optio E80

Focal Length
    5.7mm

Aperture
    f/8.8

Exposure
    1/250s

ISO
    100

Fajna soczysta zieleń lasu, jak ostatnio byłem na tych błotach mgła siadała. Ale to ostatnio było ze trzy lata temu...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Kilka ujec z lotu w jednym z parkow dzielnicy Queens w Nowym Jorku. Tereny bylej wystawy swiatowej oraz miejsce rozgrywek turnieju tenisowego US Open.

Bliskie spotkanie w poblizu nowojorskiego lotniska La Guardia. Moj fotokite lapie samoloty.

Glowna areteria Long Island i wschonich dzielnic Nowego J.. Na zdjeciu wyjatkowo niezakorkowana, sobotni wczesny wieczor. Na horyzoncie we mgle Manhattan.

Podczas wyscigow chinskich lodek. Dragon Boats Races. W zwiazku z jakis swietem chińskim. Kto wygral nie wiem.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Ladne zdjecia robi ten latawiec Nie bales sie, ze spadnie na ta autostrade?

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Ladne zdjecia robi ten latawiec Nie bales sie, ze spadnie na ta autostrade?
    Bał się stabilizował go na maksa - widać na zdjęciu - fajne foty. Sprawdź sobie tylko prawo lotnicze , by nikt nie ścigał Cię za latanie w strefach podejścia samolotów do lotniska. Co kraj to obyczaj, ale lepiej być w prawie.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Fajne fotki. Co do stabilizacji - autor latawca twierdzi że ogon (jeden) doczepia się do niego dwoma 2m linkami zaczepionymi do wylotu komór, czyli tam gdzie u Ciebie żółta i czerwona wstążka.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Blueion
    Mieszka w
    Nowy Jork, USA
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Fajne fotki. Co do stabilizacji - autor latawca twierdzi że ogon (jeden) doczepia się do niego dwoma 2m linkami zaczepionymi do wylotu komór, czyli tam gdzie u Ciebie żółta i czerwona wstążka.
    Dzieki romek1967,

Spróbuje takiej konfiguracji przy najbliższej okazji. Miałem trochę problemów z utrzymanianiem go w pione zwłaszcza gdy wiatr osiagał dostateczną siłę żeby unieść aparat. Bez jakichkolwiek ogonów przeważnie obracał sie o 90st od pionu w lewo i leciał nisko nad ziemia i okolo 30-40 stopni w tą stronę w stosunku do kierunku wiatru. Kończyło sie to przeważnie tym ze sprzęt lądował w piachu lub trawie po czym był ciągnięty w przeciwną stronę jak fotokite odzyskiwał pion i wysokość. Kilka razy latwiec wykraslił mi przewrocone "S" czyli po łuku obrócił sie w kierunku ziemi po czym nad samą powierzchnią nastepny łuk w przeciwną stronę i lot w górę. Zacząłem doczepiać wstążki dopóki miłem pewność że taki manewr sie nie powtórzy. W tej konfiguracji jak na pierwszym zdjeciu, przy dosć silnym wietrze zachowuje sie stabilnie. Na lince miałem dwa aparaty GoPro Hero2, który widac zreszta i rig 790g nieco nizej. Z niego sa dwa pozostałe zdjecia.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Bał się stabilizował go na maksa - widać na zdjęciu - fajne foty. Sprawdź sobie tylko prawo lotnicze , by nikt nie ścigał Cię za latanie w strefach podejścia samolotów do lotniska. Co kraj to obyczaj, ale lepiej być w prawie.
    To prawda. Policja w w Nowym Jorku jest znana z niezbyt przyjemnych interwencji jeśli cokolwiek wyglada podejrzanie. Miałem okazję przekonać sie o tym spacerując w pobliżu lotniska z teleobiektywem na aparacie. Nic mi nie zrobili ale musialem przez pół czekać na sierżanta stojac przy radiowozie w towarzystwie dwóch policjantów zadających mi nieustanne pytania. Przeczytałem sobie przepisy FAA dotyczace latawców, do ich naruszenia nie doszło. Ponadto akurat w tym czasie był w tym parku chiński festiwal i jako jego cześć loty latawcami. Ograniczylem wysokość ze wzgledu na lotnisko kilka kilometrów dalej. Samolot jest zancznie wyżej i wznosi sie własnie po okręgu. W tym miejcu musi być co najmniej na wysokości 1500 stóp ok450m, ze względu na hałas. Bardziej obawialłem sie zaplatania w drzewa.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Wyćwiczone? Mnie o tym sprzedając komplet nie powiedział???

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wyćwiczone? Mnie o tym sprzedając komplet nie powiedział???
    O wielu rzeczach nie powiedział. O sposobie konfiguracji linek górne/dolne też nie. Wyćwiczę jak dopnę 30m ogon który niedawno do mnie dojechał.
    The question is: What is a Mahna Mahna?