Strona 38 z 111 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Ad 1 - prościej wyprostować fotkę niż dźwigać gyro
    Ad 2 - AuRiCo (kapshop.com) właśnie tak wyzwala aparat - dwustopniowo zwykłym serwem, nic nie kalibrowałem a używam już w 3-cim aparatem, schematu niestety nie mam
    Romku ciekawe są Twoje spostrzeżenia dotyczące PowerSled-a 200. Jakie toto ma orientacyjne wymiary. Oglądałem schematy i widzę wykorzystanie działania dyszy - jak w żeglarstwie. Zatem dla wydajności tego latawca niezbędna będzie odrobina wiatru od samego dołu - miedzy drzewami, w zabudowie ma prawo nie wystartować, chyba,że pociągniesz jakimś pojazdem kawałek. Ciekaw jestem jak się sprawdzi w otwartym terenie. Teoretycznie - powinien lepiej.

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 28.06.11 o 03:06
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Romku ciekawe są Twoje spostrzeżenia dotyczące PowerSled-a 200. Jakie toto ma orientacyjne wymiary.
    Rozłożony 1m/2m po złożeniu 30cm/40cm/8cm

Oglądałem schematy i widzę wykorzystanie działania dyszy - jak w żeglarstwie. Zatem dla wydajności tego latawca niezbędna będzie odrobina wiatru od samego dołu - miedzy drzewami, w zabudowie ma prawo nie wystartować, chyba,że pociągniesz jakimś pojazdem kawałek.
    Wiem o tym Nie mam pretensji do latawca tylko do warunków.

Ciekaw jestem jak się sprawdzi w otwartym terenie. Teoretycznie - powinien lepiej.
    Ja też jestem ciekaw. Na razie nie mogę się dogadać z Przemkiem...... a podobno ma Sleda 300
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marek5401 Zobacz posta
    1.Dlaczego nikt nie zastosowal zawieszenia kamery na zasadzie zyroskopu, zeby nie byla podatna na wahniecia latawca, czy podmuchow wiatru ?
    Sa takie w youtube, ale z reguly duze... moznaby pomyslec o czyms mniejszym.
    Dobrze byloby, zeby kamera zawsze trzymala horyzont , zeby na zdjeciach, linia horyzontu nie przechodzila diagonanie.
    Dokładnie sto lat temu pewien znakomity konstruktor belgijski wynalazł zawieszenie zwane dziś "Picavet cross". I to w zupełności wystarcza.

Kite aerial photography - Wikipedia, the free encyclopedia
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Romek: dzieki za podpowiedz.
    Nie wiem, jak to dziala. Przypuszczam, ze wykonuje automatycznie fotki ( 2-stopniowy wyzwalacz) w okreslonych interwalach ?
    Jesli ktos chce wyzwalac recznie, majac podglad, to chyba bylby to niepotrzebny wydatek ?

Zostaje tylko problem tego 2-stopniowego wyzwalacza...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Icelander: z calym szacunkiem, ale jakos nie widze tych fotek ( w kazdym razie b.malo) z wyrownanym horyzontem i nieporuszonych...

Prostowanie fotek przez przycinanie to strata 50% pikseli !
    Ostatnio edytowane przez Marek5401 ; 28.06.11 o 18:45 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Nie wiem, jak to dziala. Przypuszczam, ze wykonuje automatycznie fotki ( 2-stopniowy wyzwalacz) w okreslonych interwalach ?...
    Dokładnie tak. Programator, jak opisywał Romek. Tu masz opis programatora: http://skyware.fam-engels.de/aurico/overview_en.htm
    ...Jesli ktos chce wyzwalac recznie, majac podglad, to chyba bylby to niepotrzebny wydatek ?...
    Tu już bym polemizował. Cała instalacja - transmisja sygnału i sterowanie całym uchwytem z aparatem jest:
    1. droższa, niż uchwyt z programatorem,
    2. bardziej skomplikowane w obsłudze,
    3. wymaga asystenta do pilnowania latawca, kiedy jesteś zajęty żmudnym procesem celowania,
    4. skuteczność i celność ustawianego ręcznie kadru i tak pozostawia wiele do życzenia.
    Moim zdaniem, automatycznie wyzwalany aparat wraz z zaprogramowanymi zmianami położenia aparatu są dogodniejsze (przerabiałem osobiście )
    Jack

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sorry koledzy ale jeśli chodzi o gyro to jesteście 100 lat za murzynami i gyro<>waga . Mamy XXI wiek i w dzisiejszych czasach gyro się mieści w scalaku o wielkości 7/7mm i waży ok. 0,5g ot i jeden z wielu dostępnych:
    http://www.kevin.org/frc/gyro/adxrs150.pdf
    No ale niestety samo gyro sprawy nie załatwi, potrzeba 3 bardzo szybkich silników do korygowania położenia, te silniki będą non stop pracować na skomplikowanej konstrukcji mechanicznej i potrzebować będą sporo energii z akumulatora i te szpeje będą sporo ważyć, samo gyro nie. Ale jeśli macie jakieś pomysły z zastosowaniem gyro, chętnie się pobawię a Romek1967 oblata
    E-520, 14-54II, 40-150, 35macro, Metz58, XZ-1, grip i takie tam...

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez galaktyczny kwiatek Zobacz posta
    ... potrzeba 3 bardzo szybkich silników do korygowania położenia, te silniki będą non stop pracować na skomplikowanej konstrukcji mechanicznej i potrzebować będą sporo energii z akumulatora i te szpeje będą sporo ważyć...
    A czy nie lepiej popracować nad zredukowaniem tarcia i oporów linki w picavecie? Będzie taniej
    Jack

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Icelander: z calym szacunkiem, ale jakos nie widze tych fotek ( w kazdym razie b.malo) z wyrownanym horyzontem i nieporuszonych...
    Prostowanie fotek przez przycinanie to strata 50% pikseli !
    Icelander nie lubi prostować i co mu zrobisz?
    Kończąc nieco bezsensowne jałowe gdybania na temat prosto/krzywo, puść latawca, podwieś wieszak z aparatem i sam naocznie się przekonasz że wieszak cały czas tańczy na wietrze, nic tu nie da stabilizacja ponieważ wieszak nie tylko przechyla się ale także porusza wraz z linką która stanowi spory żagiel (teraz należy się zastanowić jak stabilizować linkę ?? ) Jest to także powód dla którego Jack odszedł od celowania z podglądem, zwłoka migawki wystarczy aby na zdjęciu mieć zupełnie co innego niż było na podglądzie. Godzina w powietrzu to ponad 500 zdjęć, coś z tego na pewno da się wybrać. Uwierz ludziom którzy to praktykowali. A nie chcesz - testuj za własne pieniądze

Zacytuję jeszcze klasyka ze strony brooxes.com:
    The secret to KAP success with an automatic rig is to shoot lots of pictures. Memory cards are getting cheaper every day. With a 1GB or larger card, it's possible to shoot hundreds of images in a few minutes, from which you can pick a bunch of good ones at every outing.
    Cytat Zamieszczone przez galaktyczny kwiatek Zobacz posta
    Sorry koledzy ale jeśli chodzi o gyro to jesteście 100 lat za murzynami i gyro<>waga . Mamy XXI wiek i w dzisiejszych czasach gyro się mieści w scalaku o wielkości 7/7mm i waży ok. 0,5g ot i jeden z wielu dostępnych:
    http://www.kevin.org/frc/gyro/adxrs150.pdf
    No ale niestety samo gyro sprawy nie załatwi, potrzeba 3 bardzo szybkich silników do korygowania położenia, te silniki będą non stop pracować na skomplikowanej konstrukcji mechanicznej i potrzebować będą sporo energii z akumulatora i te szpeje będą sporo ważyć, samo gyro nie. Ale jeśli macie jakieś pomysły z zastosowaniem gyro, chętnie się pobawię a Romek1967 oblata
    Kfiatek........ a kto miał na myśli kawałek krzemu? Oczywiste jestm nawet dla chemika, że do tego trzeba jeszcze jakieś elementy ruchome itp.itd.
    Za murzynami ci powie, i jeszcze jednego takiego prezydenta obraża
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 28.06.11 o 21:31 Powód: Automatyczne scalenie postów
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    ...Prostowanie fotek przez przycinanie to strata 50% pikseli !
    Posłuchaj uważnie Romka! Picavet z niezbyt dużym oporem linki, to ok. 20% zdjęć wypoziomowanych, lub prawie wypoziomowanych - czyli ukos w granicach do 2,5°. Spojrzyj na załączniki (zostawmy motyw w spokoju) i spróbuj mi powiedzieć, że do kadrowania zmarnuję 50% powierzchni obrazu
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ukos_1.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	58,4 KB
ID:	50268   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ukos_2.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	59,1 KB
ID:	50269  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Romek: ktos tu niedawno zapodal link do filmiku robionego z latawca uczepionego do jachtu. Widac tam wyraznie, ze jest stabilizacja, oraz bardzo precyzyjne ( na pewno reczne) kadrowanie.

Jakos sie innym udaje..., choc pewnie koszty tego jakies musza byc...
    Jack: dzieki za opis tego ustrojstwa.
    Ostatnio edytowane przez Marek5401 ; 28.06.11 o 22:21 Powód: Automatyczne scalenie postów