Strona 37 z 111 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez balrog Zobacz posta
    W takim razie chodzi mi o te druga linke, ktorej skrocenie powoduje, ze idzie nizej (ale wydawalo mi sie, ze to wlasnie atakujaca). Bo uzywam linki 72kg i kiedy wieje mocniej niz 5 m/s to siedze w domu, a moze nie powinienem
    Kup na allegro wagę kuchenną sprężynową za parę zeta i będziesz mógł ocenić ile ciągnie, jak przekroczy 30kg to nie lataj.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Kup na allegro wagę kuchenną sprężynową za parę zeta i będziesz mógł ocenić ile ciągnie, jak przekroczy 30kg to nie lataj.
    Mysle ze jestem w stanie ocenic "manualnie" kiedy ciagnie 25-30kg. To doswiadczenie w przynoszeniu zakupow... Pytanie moje jest o to, czy regulujac dlusciami linki udaje sie Wam zauwazalnie zmniejszyc ten ciag. Zwykle przy jakichs 5 m/s on juz osiaga te 20kg, i na logike, manewrowanie dlugosciami linek moze zmienic kat tego ciagu, ale sile raczej w bardzo malym zakresie. (A moze jakies inne patenty? Probowalem zaklejania wlotow komor)

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez balrog Zobacz posta
    Mysle ze jestem w stanie ocenic "manualnie" kiedy ciagnie 25-30kg. To doswiadczenie w przynoszeniu zakupow... Pytanie moje jest o to, czy regulujac dlusciami linki udaje sie Wam zauwazalnie zmniejszyc ten ciag. Zwykle przy jakichs 5 m/s on juz osiaga te 20kg, i na logike, manewrowanie dlugosciami linek moze zmienic kat tego ciagu, ale sile raczej w bardzo malym zakresie. (A moze jakies inne patenty? Probowalem zaklejania wlotow komor)
    Nie regulowałem nigdy linek w zalezności od wiatru. Moje miały tak ustawione fabrycznie długości że nie chciały w ogóle iść górę. A dodatkowo 250 halsowała w prawo. Skracałem linki żeby latawiec szedł na maksymalny pułap i przestał ciągnąć w prawo. Teraz mam to co chcę i 500m linki 200kg z KapShopu i niech se wieje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Przeżyliśmy zdjęcia z FK250 przy około 10 m/s (Islandia). Linka Beal 3 mm (250 kg obciążenie dynamiczne). Latawiec ściągało 4 osoby - 2 przy lince i 2 przy kołowrocie zafixowanym na autko o masie 3 tony brutto.
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Z doświadczeń ostatniego miesiąca wynika, że przydatny jest zestaw Delta BIG i Fotokite 180. Delta startuje przy 1,5 m/s, nie wymaga asystentów i można z nią spacerować trzymając aparat np na wysokości 100m. Fotokite wymaga mocniejszego wiatru (co najmniej 2,5 m/s), trudno wystartować bez asystentów i może mieć udźwig nawet 20 kg, a wtedy trzeba mieć go jakoś ustabilizowanego. Jest za to bardziej starowny (regulacja długości linki atakującej i ogonowej), ma "hamulec bezpieczeństwa) i pozwala na znacznie wyższe loty - co najmniej 500 m. Tak więc nie ma latawca uniwersalnego. Na wiatr poniżej 1 m/s trzeba już mieć DoPeRo albo Helikite'a, ale to już nieco wyższa pólka cenowa.
    Dzięki za opinię - zamówiłem w piątek dużą deltę, nie zamierzam na razie fotografować w większej wysokości jak 60- 100 m , powyżej z szerokim kątem i tak gubi się szczegóły. Postanowiłem na razie pobawić się latawcem ,jak się nauczę, zacznę podwieszać sprzęt.

Pozdrawaima AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

sobotnie latawcowanie

W sobotę postanowiłem uwiecznić moje obecne (od 11 lat) miejsce pracy. Zapowiadali wiatr 4-6m/s, i tyle było ale wysoko Miałem duży problem z podniesieniem latawca. Nowo nabyty PowerSled 200 w ogóle nie chciał się poderwać, udało się dopiero ze starym dobrym FotoKite 250, jednym który mnie nigdy nie zawiódł Gdyby nie to że się uparłem to pewnie bym zrezygnował, słupy, druty, ogrodzenia, drzewa..... to jednak nie dla mnie. Wolę Jurę albo Wybrzeże
    A w kwestii wymiany doświadczeń - na XZ-1 nie ustawiamy trybu "A" i nie otwieramy pełnej dziury. Czas dla trybu "A" to min. 1/2000s a więc spoooro za dużo, dobrze że na chwilę słońce lekko zaszło bo miał bym 100% zdjęć przepalonych, a tak mam tylko 60%.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6250272.JPG
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	648,0 KB
ID:	50142   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6250117.JPG
Wyświetleń:	98
Rozmiar:	642,8 KB
ID:	50143  
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 27.06.11 o 12:56

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ten na rowerze ot GALAKTYCZNY KWIATEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

... nie przypuszczałem że puszczanie latawców to taka ciężka harówka
    ale fajnie było
    E-520, 14-54II, 40-150, 35macro, Metz58, XZ-1, grip i takie tam...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam i pozdrawiam wszystkich...

Jako nowy forumowicz, chcialbym pogratulowac wielu uczestnikom wytrwalosci.
    ...przeczytalem wszystkie posty.
    Gratuluje osiagniec.
    Mam pare pytan:
    1.Dlaczego nikt nie zastosowal zawieszenia kamery na zasadzie zyroskopu, zeby nie byla podatna na wahniecia latawca, czy podmuchow wiatru ?
    Sa takie w youtube, ale z reguly duze... moznaby pomyslec o czyms mniejszym.
    Dobrze byloby, zeby kamera zawsze trzymala horyzont , zeby na zdjeciach, linia horyzontu nie przechodzila diagonanie.
    2. Czy nikt nie ma schematu wyzwalacza mechanicznego wyzwalanego zwyklym servem( 2-stopniowego - do kompaktu) . To programowanie serva, to jakis horror...

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marek5401 Zobacz posta
    Jako nowy forumowicz, chcialbym pogratulowac wielu uczestnikom wytrwalosci.
    ...przeczytalem wszystkie posty.
    Gratuluje osiagniec.
    Mam pare pytan:
    1.Dlaczego nikt nie zastosowal zawieszenia kamery na zasadzie zyroskopu, zeby nie byla podatna na wahniecia latawca, czy podmuchow wiatru ?
    Dobrze byloby, zeby kamera zawsze trzymala horyzont , zeby na zdjeciach, linia horyzontu nie przechodzila diagonanie.
    2. Czy nikt nie ma schematu wyzwalacza mechanicznego wyzwalanego zwyklym servem( 2-stopniowego - do kompaktu) . To programowanie serva, to jakis horror...
    Żyro = waga do kamery to bardziej się sprawdza helikopter bo co daje prawie styczny obrazek tylko z plany bardzo szerokiego. Mailem przyjemność bawić się kilkoma latającymi kamerami . wieszałem kamerę pod latawcem ale zaliczyła krash test ze 150m odzyskuje dane . co do 2 to MZ przekopać sklepy modelarskie.
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marek5401 Zobacz posta
    Ad 1 - prościej wyprostować fotkę niż dźwigać gyro
    Ad 2 - AuRiCo (kapshop.com) właśnie tak wyzwala aparat - dwustopniowo zwykłym serwem, nic nie kalibrowałem a używam już w 3-cim aparatem, schematu niestety nie mam