Witaj 01
na początek poczytaj TEN wątek, gorąco zapraszam, kilka dni latawcowania w fajnym miejscu z gwarantowanym wiatrem.
Witaj 01
na początek poczytaj TEN wątek, gorąco zapraszam, kilka dni latawcowania w fajnym miejscu z gwarantowanym wiatrem.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Wpadła mi ta informacja pod oczy, ale za daleko na wyprawę bez własnego sprzętu. Potrzebuję w pobliżu jakiejś możliwości zapoznania się z podstawami na żywo, żeby swój sprzęt przygotować i móc zabrać gdziekolwiek.
Warto byc nawet bez sprzętu. Przywiozę co najmniej 4 "jednostki latające" (nie wiem czy branie helikite ma sens)
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
Zauważyłem parę postów wyżej krótką wzmiankę o rolkach. Sam długo szukałem niewielkich i niezbyt drogich bloczków i najlepsze jakie znalazłem to ronstan. Z tworzywa sztucznego, stosunkowo lekkie (5g), z ośką metalową. Dla mnie były idealne i całkiem niedrogie, bo obecnie 9 zł za sztukę.
na śląsku dostępne tutaj: http://sklep.splot.pl/dwa-bloki-poje...re-p-3288.html
Ostatnio edytowane przez ZeroJeden ; 12.04.11 o 18:13
Kilka swiezych zdjec latawcowych z San Francisco i okolic Yosemite. Puszczania latawca jest duzo a zdjec wychodzi malo z takich glupich powodow jak nienaladowana bateria, zle ustawione ISO albo brak wiatru. Z tych tez powodow zdjecia sa z malej wysokosci (jak raz udalo sie wypuscic naprawde wysoko, to akurat bateria siadla).. mam nadzieje jeszcze to nadrobic.
Dwukrotnie zdazylo mi sie kiedy puszczalem latawiec sam, ze pomagali mi go sciagac na ziemie przechodnieNa ostatnim zdjeciu widac wiatrak w parku golden gate przez mgle. W zupelnie sloneczny wieczor zaczela sie niska mgla, < 100m, tak ze w reku trzymalem tylko linke ktorej koniec znikal w gorze. Po sciagnieciu na ziemie duza czesc linki byla przemoknieta, a latawiec i aparat naszczescie suche -- najwyrazniej byly wyzej niz mgla.
Motorowka ktora widac na zdjeciu z tlumem gapiow byla przedwczoraj w nocy ukradziona z portu w Napa, CA i wczoraj znalazla sie na plazy w SF -- wlasciel dowiedzial sie o niej z tv. Probowal spychaczem wepchnac ja spowrotem do wody ale nie udalo mi sie zrobic porzadnego zdjecia tego manewru z goryOpis incydentu tu: http://www.sfgate.com/cgi-bin/articl...BA471J1KE5.DTL
Wysokie loty w SF nie beda komfortowe bo nad miastem lata strasznie duzo roznych rzeczy, z tych ciekawszych widzialem juz wodoplany, zalogowy sterowiec i dwusmiglowy helikopter
Jeszcze a propos spotkania "ekumenicznego" i fotografii latawcowej, ostatnio w kontekscie projektu OpenStreetMap (o ktorym kiedys wspomnialem) jest zainteresowanie zdjeciami latawcowymi ze strony harcerzy z ZHR, byc moze w ciagu wakacji beda dla nich zorgnizowane jakies warsztaty wlasnie z OpenStreetMap i "rozpoznania powietrznego" za pomoca KAP. Szkoda ze spotkanie w Lebie wypada 6-8 maja bo akurat wtedy tez jest planowane mapping party OSM w Gorach Stolowych![]()
już oficjalnie wiem że mnie nie będzie
zamiast wynosić 410tke w przestworza będę wpychał Pena pod wodę...
szkoda bo chetnie bym wziął udział w imprezce
Do Łeby trochę daleko i mam inne plany, ale w końcu udało mi się zrobić zdjęcia z góry. Niestety wiatr był trochę słaby i aparat nie wzniósł się wysoko, a żeby zapiąć go do linki musiałem jej rozwinąć ok 100m. obiektyw 8 mm wysokość ok. 20 m nad ziemią. Zdjęcia może nie bardzo ciekawe ale jak chce ktoś oglądnąć podaje linka http://www.widokizgor.za.pl/zabawa/album/index.html
Widoki może i fajne ale pokazuje mi się tylko górne 60% za to atakują reklamy Dębica Pasio i Chevroleta![]()
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!