Strona 21 z 111 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kaliszfronijczyk Zobacz posta
    Trochę go buja no boki. Może przypnij ogon, a raczej ogony. Na skrajach skrzydła można przypiąć na krętlikach równej długości wstążki szer. 3 - 5 cm, długość 8-12 metrów (do kupienia w każdej pasmanterii, w groszowej cenie). Długość trzeba dobrać doświadczalnie. Jak niewiele pomoże - to i strata niewielka
    Jack

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam szanowne grono zakręconych latawcem.
    Śledzę ten wątek praktycznie od samego początku jego istnienia..
    Cieszę się, że powstało coś co może być dla mnie i innych kopalnią wiedzy i doświadczeń.
    Ale koniec z wazeliną.
    Opiszę Wam co spotkało mnie wczoraj przy fotografowaniu osiedla Wyżyny na warszawskim Ursynowie, z górki przy ulicy Kazury.
    Wiało tak jak wiało, czyli około 2 – 3 m/s czyli latawiec dość duży – Fotokite 400..
    Pod nim 3 kg sprzętu.
    Po zrobieniu około 100 zdjęć, u podnóża góry pojawiły się dwa radiowozy, a za chwilę na szczyt wbiega zdyszany policjant, krzycząc:
    -Natychmiast proszę to zwinąć i okazać dokumenty.
    -Na jakiej podstawie?
    -Paragraf 97. sic!
    Rozmowa była dosyć długa i mało merytoryczna, a plan został wykonany, więc latawiec powoli wędrował w dół.
    W czasie jej trwania, pociągnięty za język młody policjant zeznał, że problem zgłosiło Okęcie, widząc na radarze obiekt, który zidentyfikowało jako paralotniarza. Faktem jest, że jakiś czas temu ci sympatyczni ludzie wynieśli się z tej górki, na łąki w rejonie Wilanowa, a jeden z kibicujących nam ludzi potwierdził że jest ścisły zakaz odbywania lotów na paralotni powyżej skarpy wiślanej.
    Zostałem spisany ja, czyli obywatel wpatrujący się w monitor i robiący zdjęcia oraz stojący obok mnie student archeologii imieniem Wiktor. Najważniejszy natomiast przestępca, także student tego wydziału, który z racji swojej wagi , zdecydowanie powyżej 100 kg, obsługiwał linę, został całkowicie przez kapłana prawa zignorowany.
    Moje pytanie jest następujące: Co mi i Wiktorowi grozi?

Pozdrawiam wszystkich,

Mieszka w
    Wakefield UK
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Kodeks wykroczeń > część szczególna > rozdział XI - "Wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacji" :
    Art. 97. Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,podlega karze grzywny do 3 000 złotych albo karze nagany.

źródło: http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/

To tyle co znalazłem, ale nic nie piszą o sprowadzeniu niebezpieczeństwa w ruchu powietrznym. Chyba ten policjant za bardzo nie wiedział na jakiej podstawie was spisuje i rzucił jakimś paragrafem. Jak ci na miejscu nie nałożył mandatu (grzywny) ani nie poinformował że sprawa zostanie skierowana do sądu to raczej było to tylko pouczenie i dobrze że się tłumaczyłeś że nie wiesz o co chodzi
    Ostatnio edytowane przez kaliszfronijczyk ; 28.11.10 o 18:50

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Poniżej podaję mapę Krakowa i okolic z podziałami na strefy Ci G. Jeżeli nie weszliście w C to raczej nie spowodowali zagrożenia. Przeczuwam tu nadgorliwość. Trzeba by poszukać czegoś podobnego dla Wawy.
    Ulica Kazury (wg googla - nie znam za dobrze Warszawy) - znajduje się mniej więcej na ścieżce podejścia na pas 1-1. Istnieje cień szansy , że tamtędy będzie coś schodzić, ale z drugiej strony - to jest krótki pas i podchodzą do niego mniejsze samoloty, o krótkiej drodze hamowania. Dziwne...

Z drugiej strony: 4 metry? 3 kilo? Finezji Panowie! Więcej finezji!

BTW - link do albumu z Tokarni - komentarz ma się nijak do rzeczywistości:

http://www.mwk.com.pl/index.php?id=39&id_sub=9
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	001.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	107,5 KB
ID:	41254  
    Ostatnio edytowane przez icelander ; 28.11.10 o 21:51
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    no i wraca poruszany temat

nie wiem czy taki latawiec na szpiegostwo nie zakrawa gdzies tez trafilem na taki przepis o wykonywanie zdjec z bezzalogowych statkow powietrznych...

Art. 126. Zabrania się wykonywania przez jakikolwiek statek powietrzny lotów bezzałogowych w kontrolowanej polskiej przestrzeni powietrznej bez uprzedniego zezwolenia Prezesa Urzędu.

Jednak mysle ze nic sie nie bedzie dzialo i nie bedziesz mial sprawy
    gdyby bylo inaczej - relacjonuj prosze

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    „ Z drugiej strony: 4 metry? 3 kilo? Finezji Panowie! Więcej finezji!”

Rzeczywiście finezji w tym mało.
    Ale to co latało to:
    Lustrzanka z obiektywem - 1,2 kg.
    Akumulator, 4 serwa, nadajnik video 2,4 GHz, odbiornik 35 MHz, Picavet, dwie przekładnie paskowe, łożyska, trochę duraluminium, przewody, śrubki, nity. – 1,6 kg.
    Linka też nie najlżejsza, bo to polipropylen 4 mm.
    Przy sobotnim wiaterku to naprawdę za dużo na mniejszy latawiec. Nie chciałbym aby ten cały majdan rozbił się o zmrożoną ziemię. Na poziomie gruntu momentami wiało 1 m/s i zaczynało być gorąco. No, ale jak ktoś powiedział straty muszą być, jak nie w ludziach, to w sprzęcie. Oby jak najpóźniej.

„Zabrania się wykonywania przez jakikolwiek statek powietrzny lotów bezzałogowych w kontrolowanej polskiej przestrzeni powietrznej bez uprzedniego zezwolenia Prezesa Urzędu.”

Ciekawe,czy latawiec może być traktowany jako statek powietrzny?

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    "Kontrolowana polska strefa powietrzna" - czyli strefa C, jak latamy w G to problemów nie ma, na załączonej mapce są obszary kontrolowane w okolicy Krakowa. Pułap dolny wynosi 1800 stóp brutto a więc można policzyć ile ma się do dyspozycji. Niestety - mapa 1: 300 tys nie posiada szczegółowych danych o ścieżkach podejścia, gdzie strefa C dochodzi do powierzchni terenu.

Statek powietrzny jest konstrukcją cięższą od powietrza, czyli helikite takowym nie jest. Wybiera się ktoś we czwartek na konkurs szopek krakowskich?
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Statek powietrzny jest konstrukcją cięższą od powietrza, czyli helikite takowym nie jest. Wybiera się ktoś we czwartek na konkurs szopek krakowskich?
    Prawo lotnicze zarówno aerostaty lzejsze od powietrza jak i aerodyny - ciezsze od powietrza wrzuca do jednego worka wiec i balon i sterowiec i latawiec to statki powietrzne tu jest prawna definicja z ustawy Prawo Lotnicze

Statkiem powietrznym jest urządzenie zdolne do unoszenia się w atmosferze na skutek oddziaływania powietrza innego niż oddziaływanie powietrza odbitego od podłoża;
    a tu jest cos co kiedys poruszalismy odnosnie przepisow

forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=75085

i mimo ze w odniesiniu do latawca czesc jest calkowicie idiotyyczna - np rejestracja statku - to ta czesc dotyczaca bezpieczenstwa ma sens i jak widac lotniska nie interesuje czy to latawiec balon reklamowy czy samolot

z ustawy na szczescie w wielu miejscach wylacza nas stosunkowo swieze

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY(1)

z dnia 25 kwietnia 2005 r.

w sprawie wyłączenia zastosowania niektórych przepisów ustawy - Prawo lotnicze do niektórych rodzajów statków powietrznych oraz określenia warunków i wymagań dotyczących używania tych statków
    Gdyby chciec Sie przyczepic mozna nawet by oprzec sie o

Art. 212. 1. Prawa Lotniczego Kto:
    1) wykonując lot przy użyciu statku powietrznego:
    a)narusza przepisy dotyczące ruchu lotniczego obowiązujące w obszarze, w którym lot się odbywa,

- podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.

osobiscie nie sadze aby rozwinelo sie to w inny sposob niz tylko spisanie.
    ale napisz prosze szczegółowo jeśli dostaniesz jakieś wezwanie do Sądu...

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Z tego, co udało mi się namierzyć to koledzy latali w CTR i to bardzo blisko radaru. Ciężki sprzęt był w takim razie namierzalny. Niestety - szaleństwo antyterrorystyczne zaczyna zataczać coraz szersze kręgi.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	control.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	58,2 KB
ID:	41294  

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Serdecznie dziękuję Kolegom za odzew.

Sytuacja niewesoła. Ale ciekawostką jest to, że policjant zupełnie nie zainteresował się osobą " puszczającą " latawca, a stojącymi zupełnie z boku, Bogu ducha winnymi obywatelami. I w tym widzę furtkę dla obrony. Chyba, że w raporcie napisał coś zupełnie innego.