Strona 20 z 111 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Miłe złego początki....
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	003.jpg
Wyświetleń:	124
Rozmiar:	122,9 KB
ID:	40673   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	001.jpg
Wyświetleń:	124
Rozmiar:	164,4 KB
ID:	40674   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	002.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	151,1 KB
ID:	40675   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	004.jpg
Wyświetleń:	118
Rozmiar:	130,6 KB
ID:	40676  

Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    To jest ten którego goniłeś 5km? czy jakiś następny crash?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Zaczęło się od nurkowania.
    Potem była próba ucieczki...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dzisiejsza akcja na Rynku Gł:

http://www.klubpodroznikow.com/relac...a/838-aerofoto
    Ostatnio edytowane przez icelander ; 9.11.10 o 21:14 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Ściąganie to już inna bajka, ja stosuję patent Jacka - ściągam linkę bloczkiem chodząc tam i z powrotem. Zaletą tego jest nawijanie na bęben luźnej linki, tyle że nachodzić się trzeba. Widziałem że Andrzej68 walczy na twardziela - nawija wprost napiętą linkę na bęben ja wolę pospacerować.
    "Walczę na twardziela" bo najczęściej sam jestem i tak chyba najlepiej zciągnąć. Zresztą kombinuję nad jakimś mechanicznym zwijaniem może za niedługo coś wymyśle, bo samemu zwinąć 200 m linki przy większym wietrze jest problem, a w planie jest 500 metrów linki. Myślę że lince nic nie będzie jak będzie ściśnięta na bębnie

Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Dziś na halnym zerwała się linka nośna pod FK 180 (wcześniej kite wpadł do Wisły)
    Skrzydło znalazłem ok 5 km od miejsca startu.
    Aparat urwał się w momencie pęknięcia linki i spadł z ok 50 m.
    Jakież było moje zdziwienie - kiedy okazało się, że aparat dziarsko pstrykał sobie w trawie, póki miejsca na karcie nie brakło!
    Tydzień temu wypuściłem latawca na halnym, po rozwinięciu ok 100 m linki zawinęło nim do ziemi i dobrze bo niewiele brakowało żebym odfruną razem z nim. Na silnym i porywistym wietrze jak już ciężko utrzymać w rękach latawiec aparatu po prostu nie podwieszam.

Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Szkoda że nie wiedziałem byłem bardzo blisko rynku. Zdjęcia ekstra.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    No i udowodnione zostało że dwulinkowy nie nadaje się do KAP
    Pod jedno linkowym fotokite też kiedyś przyczepiłem kamerę ale kamera nie mogła złapać ostrości i obraz za szybko latał. Jeszcze kiedyś spróbuję przy lepszym (równiejszym) wietrze bo wiatr był za słaby i kamera latała raz w górę raz w dół.
    Ostatnio edytowane przez andrzej68 ; 12.11.10 o 19:39 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Przez to automatyczna scalanie przegapiłem info o rynku :]

Cytat Zamieszczone przez andrzej68 Zobacz posta
    "Walczę na twardziela" bo najczęściej sam jestem i tak chyba najlepiej zciągnąć. Zresztą kombinuję nad jakimś mechanicznym zwijaniem może za niedługo coś wymyśle, bo samemu zwinąć 200 m linki przy większym wietrze jest problem, a w planie jest 500 metrów linki. Myślę że lince nic nie będzie jak będzie ściśnięta na bębnie
    Technika nożna została przez Jacka wymyślona a przeze mnie przygarnięta właśnie dlatego że sami puszczamy często latawce :] Namierzyłem zwijadła z przekładnią, metalowe, Icelander miał sie premiowo określić czy jest chętny (przypominam się). Z różnych przyczyn trzeba samemu się po nie wybrać pod Warszawę a dla jednego mi się nie chce/kalkuluje.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    O jakim zwijadle piszesz? ja już "prawie że mam" przekładnię z silnikiem na 12 V tylko Chyba za wolno się obraca nie wiem jaka moc i trzeba dorobić bęben. Na razie brak czasu na kombinacje ale jak skończę pewną sprawę zajmę się tym.

Mieszka w
    Wakefield UK
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Power Sled 3.0

Wczoraj odbył się dziewiczy lot mojego Power Sled 3.0 przy wietrze 4-5 m/s dało się odczuć w rękach moc tego 3,5-metrowego smoka. Bez rękawiczek kevlarowo-skórzanych było by ciężko go uziemić. Na początek linka climax 100metrów (260kg) ale już po pierwszym dniu czuje nie dosyt i chcę więciejjj..
    Co mnie najbardziej zadziwiło po pierwszym locie ?? Jego stabilna pozycja w locie ! Byłem zaskoczony jak ładnie stał w jednym punkcie i nie rzucało nim na boki.
    Poniżej relacja z pierwszego lotu.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kaliszfronijczyk Zobacz posta
    Wczoraj odbył się dziewiczy lot mojego Power Sled 3.0 przy wietrze 4-5 m/s dało się odczuć w rękach moc tego 3,5-metrowego smoka. Bez rękawiczek kevlarowo-skórzanych było by ciężko go uziemić. Na początek linka climax 100metrów (260kg) ale już po pierwszym dniu czuje nie dosyt i chcę więciejjj..
    Co mnie najbardziej zadziwiło po pierwszym locie ?? Jego stabilna pozycja w locie ! Byłem zaskoczony jak ładnie stał w jednym punkcie i nie rzucało nim na boki.
    Poniżej relacja z pierwszego lotu.
    YouTube - Power Sled 3.0 + 100m line / KAP Kite Aerial Photography
    Gratulacje. Latawce do KAP są konstruowane właśnie po to by stabilnie stały w jednym punkcie. Te typy tak mają.

Mieszka w
    Wakefield UK
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez balrog Zobacz posta
    Ikar zdecydowanie nie polecał Sleda (że niestabilny, strach podwiesić aparat, a poza tym stelarz, a ja muszę zmieścić do plecaka, na rowery).
    No i wcale nie taki nie stabilny. Może dlatego że nie kupiłem szytego przez Ikara A co do stelażu, to cały latawiec po złożeniu wygląda jak dobrze zwinięta karimata. Można go też używać bez stelaża ale wtedy do startu przydaje się druga osoba. Stelaż pomaga go szybciej napełnić powietrzem więc nie mam żadnych problemów z samodzielnym startem.

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    W niedzielę latałem troszkę helikitem.
    Kilka próbnych fotek z Muzeum Wsi Kieleckiej koło Chęcin:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	003.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	273,9 KB
ID:	40870   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	004.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	171,2 KB
ID:	40871   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	006.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	255,9 KB
ID:	40872   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	007.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	234,2 KB
ID:	40873  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	009.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	286,2 KB
ID:	40874