Koniec wieńczy dzieło!
Wreszcie udało mi się doprowadzić do końca projekt budowy nowego uchwytu aparatu, sterowanego radiem RC. Nie będę Was zanudzał detalami technicznymi - choć chętnie odpowiem na wszelkie pytania szczegółowe - i podrzucę tu jedynie garść informacji jak wspomniany uchwyt powstał.
Moje nowe urządzenie wzorowane jest na wcześniejszym uchwycie, który zakupiłem w firmie Ikar w zestawie z Fotokite 180. Dotychczasowy uchwyt to produkt zbudowany w oparciu o części amerykańskiego producenta elementów dla KAPerów, tj. Brooxes. Części te można także kupić w holenderskim sklepie KAPshop. Wyposażony został w mechanizm obrotu interwałowego (AuRiCo) i pozwalał na ustawianie aparatu w kilkunastu/kilkudziesięciu pozycjach w ściśle zaprogramowanym cyklu. Oznaczało to, że powrót do raz uchwyconego kadru następował dopiero po przejściu pełnego cyklu obrotów. To dość mało wygodne rozwiązanie i stąd kiedyś zaświtała mi myśl, by przy kolejnym uchwycie pojawił się mechanizm sterowania obrotami w sposób bardziej kontrolowany.
Po szkoleniu dronowym, o którym pisałem już we wcześniejszym poście uznałem, że budowa uchwytów widzianych na filmikach YT u takich fotografów jak Andrew Newton, czy Evan Reinheimer nie będzie aż takie trudne, jak by się na pierwszy rzut oka wydawało.
Poprzednio pisałem o przeróbce istniejącego rozwiązania, ale po przejrzeniu oferty KAPshop i ustaleniu, że możliwe będzie kupienie elementów składowych uchwytu postanowiłem zbudować go zupełnie od podstaw.
Co zostało użyte? Oto lista części:
- aparatura RC WiFi FlySky FS-i6S (przeznaczona dla quadrocoptera, 10-kanałowa)
- odbiornik RC FS-iA10B (10-kanałowy)
- 2 elementy z Brooxes Basic Tilt Frame (rama główna i półeczka pod aparat)
- Brooxes Better Gear Guide (BBGG) - mocowanie rigu do krzyża picavet i zębatek do serwomechanizmu sterującego
- krzyż (choć precyzyjnie powinno się napisać litera "H") picavet z KAPshop wraz z linkami i klipsami mocującymi
- Zestaw zębatek do BBGG (w KAPshop występujących po prostu pod nazwą Gearset) wraz ze śrubą mocującą, nakrętkami i podkładkami blokującymi
- 2 serwomechanizmy 360 stopni/praca ciągła: PowerHD AR-3606HB
- 2 koszyki (pudełeczka) z włącznikami na baterie 9V (jeden z nich spełniał właściwą dla siebie rolę pojemnika na baterię, w drugim miejsce znalazła przetwornica step-down redukująca napięcie 9V na ok. 5,5 niezbędne do zasilania odbiornika RC
- śruby (M3, M4), nakrętki samohamujące i zwykłe i dwa plastikowe separatory (elementy dystansowe) do śruby pod krzyżem picavet
- kilka odcinków taśm montażowych 3M Dual Lock typ 400
- kwadratowy plastikowy profil połączony w dwa prostopadłe ramiona, wzmocniony drutem... z kalendarza
W oryginalnej ramie Brooxes musiałem nawiercić otwór na śrubę, by półeczka na aparat obracała się w jednej osi wraz z serwomechanizmem (w ramie był otwór, ale nie leżał w jednej osi z elementem obrotowym serwa). Jeden dodatkowy otwór potrzebny był także do mocowania aparatu - producent po prostu uznał, że każdy zrobi sobie ten otwór na śrubę w miejscu, które najlepiej będzie pasowało ze względu na używany typ aparatu.
Aparatura RC pozwala oczywiście na dużo więcej niż jest mi to potrzebne - do obsługi rigu używam raptem dwóch kanałówSterowanie manetkami pozwala na płynną regulację prędkości obrotu zarówno samego rigu, jak i półeczki. Mam przy tym możliwość obrotu w obie strony, więc szybka poprawa ustawienia, czy reagowanie na podmuchy wiatru i kiwanie się rigu są potencjalnie możliwe.
Z rzeczy, które musiałem przyjąć do wiadomości lub nieco przewalczyć:
- duża zębatka z zestawu Gearset KAPshop nie jest płaska (sic!), co sprawia, że mechanizm obrotu dostanie nieco bardziej w kość, niż przy idealnym kształcie
- instrukcja przeplatania linek w krzyżu picavet ma się nijak do przysłanego krzyża ("H") i gdyby nie fakt posiadania drugiego rigu, na podstawie którego mogłem wykonać właściwy przeplot, pewnie spędziłbym trochę czasu złorzecząć pod nosem
Jeden pozytyw ze wspomnianym krzyżem w kształcie litery "H" - dołączone do niego są śruby/oczka, które znacznie mniej obcierają linki niż miało to miejsce w przypadku mojego pierwszego rigu. Poprzednio musiałem dokonać modyfikacji oczek krzyża z użyciem elementów łańcucha rowerowego, by linka przestała być wycierana (przy okazji zmieniając geometrię ułożenie otworów, co jak się okazało nie zmieniło jego własności).
![]()