Strona 106 z 111 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.051 do 1.060 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

to zwijadło ma przekładnię? Po zdjęciu nie widzę jej nigdzie

Ja do wyciągarki użyłem szczotkowego silnika od rowerów elektrycznych o mocy 250W i przekładnię łańcuchową (od kompletu) bodajże 10:1. Przy połowie mocy (zasilanie 12V zamiast nominalnych 24V) szarpie naprawdę solidnie. Maksymalna prędkość to około 2 obroty bębna na sekundę.

Ostatnio skończyłem prosty regulator obrotów (oparty o chiński regulator PWM kupiony za 12$):

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Nie widzisz bo nie patrzysz ;P Przekładnia planetarna 2.67:1
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zdjęcia z lotu ptaka sączaderskie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Nabyłem do KAP Garmin Virb Elite = 16 mpx, czekam na warunki do lotu
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Jestem ciekaw efektu.

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

No ja zanabyłem panasłoika GF-1 + naleśnik 14 do tego (wiem wiem nie ma stabilizacji), ale i tak lepsze to niż mój stary optio E80.
    Dzięki temu zabiegowi pozbyłem się jednego serwa. Udało mi się również pololu zmusić do sterowania migawką w panasie.
    Cała elektronika mieści się na plecach serwa od obrotu.

Jeszcze tylko mechaniczna przeróbka rig-a i można testować

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Z myślą olotach w bardzo słabym wietrze zaprojektowałem i zamówiłem latawiec DELTAbędący znacznie powiększoną wersja DELTYGIANT; oprócz niemal dwukrotnie większej powierzchni latawiec wykonany jestnajcieńszego ripstopu 26 gr/m2 (zwykle stosuje się ripstop 39 lub 60 gr/m2);dla porównania podaję dane dotychczas wykorzystywanych latawców (przy czymzwracam uwagę, że kluczowy przy startach w słabym wietrze jest stosunekmasy latawca do jego powierzchni): DELTA Big 3.25 m2 masa 0.52 kg (160gr/m2), DELTA GIANT 5.6 m2 masa 0.78 gr (138 gr/m2), MAXI DOPERO 6.3 m2masa 0.99 kg (157 gr/m2) i wreszcie DELTA XXL 9.9 m2 masa 0.945 kg (95 gr/ m2!!!). Dodam, że latawiec wystartował przy prędkości wiatru (zmierzonewłasnoręcznie Windmaster2) 0.9 m/s co myślę mającym doświadczenie w lotachlatawcowych mówi samo za siebie. Z racji rozmiarów nie nadaje się do lotów przysilniejszym wietrze. Przy 4 m/s maszty (8 mm rurki węglowe; poprzeczkawzmocniona) już dość mocno się wyginały. Natomiast na słaby wiatr polecam.

---------- Post dodany o 17:07 ---------- Poprzedni post był o 16:46 ----------

Przy okazji spytam czy macie jakiś patent na zabezpieczenie / osłonięcie riga (zwł. procesora i elementów elektronicznych) przed wilgocią. Po locie przez warstwę chmur Stratus z riga i aparatu dosłownie KAP-ała woda. Szczerze mówiąc dziwię się, że całość nadal (starannie wysuszona) nadal działa...

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Elektronikę od lat umieszczam w przezroczystym pudełku po jakichś śrubkach z marketu.
    A co do latania w chmurach to latałem tak dwa razy - pierwszy i ostatni. Mój aparat tego nie przeżył i nie zamierzam nic uszczelniać, po prostu nigdy więcej!
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 26.05.14 o 20:03

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Elektronikę od lat umieszczam w przezroczystym pudełku po jakichś śrubkach z marketu.
    A co do latania w chmurach to latałem tak dwa razy - pierwszy i ostatni. Mój aparat tego nie przeżył i nie zamierzam nic uszczelniać, po prostu nigdy więcej!
    Może kamera GoPro (wodoszczelna) byłaby rozwiązaniem? Mój stary Olympus nie ucierpiał, co oczywiście nie rozwiązuje problemu. Nie chciałbym jednak z lotów ponad chmury lub warstwę mgłę rezygnować po zdjęcia są niepowtarzalne.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ONYK Zobacz posta
    Może kamera GoPro (wodoszczelna) byłaby rozwiązaniem?
    Byłby, gdyby dawał obrazek taki jak PEN lub co najmniej XZ-(1/2) i oczywiście gdyby nie miał ohydnego fiszaja

Mój stary Olympus nie ucierpiał, co oczywiście nie rozwiązuje problemu. Nie chciałbym jednak z lotów ponad chmury lub warstwę mgłę rezygnować po zdjęcia są niepowtarzalne.
    Zastanawiałem się nad owijaniem i zalepianiem aparatu w cieniutki worek foliowy, to powinno rozwiązać problem. Nawet ze sobą mam zawsze takowy worek i rolkę taśmy klejącej. Ale jak na razie nie było potrzeby.