Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Olympus e420 obiektywy inne

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skiper83 Zobacz posta
    witam
    interesuje mnie fotografia typu zwierzaki, ptaki i inne gady ale z odległości. Bo ja i w dresie ortalionowym i bez nie potrafię się skradać
    Chodzi mi ogólnie o to czy jest możliwość dopasowania np starego obiektywu z jakiegoś zenita etc do nowego aparatu.
    Ekwiwalent kąta widzenia jak przy 1000mm na małym obrazku
    http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/479161
    Ale coś za coś, zdjęcia ze statywu jeśli czasy dłuższe niż 1/1000s (czyli prawie zawsze) i specyficzne rozmycie tła oraz całkowity brak kontroli nad głębią ostrości, wydaje mi się że lepsze optycznie od starych manualnych szkieł m42. Kilka osób na tym forum chyba ma coś takiego.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Ekwiwalent kąta widzenia jak przy 1000mm na małym obrazku
    http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/479161
    Ale coś za coś, zdjęcia ze statywu jeśli czasy dłuższe niż 1/1000s (czyli prawie zawsze) i specyficzne rozmycie tła oraz całkowity brak kontroli nad głębią ostrości, wydaje mi się że lepsze optycznie od starych manualnych szkieł m42. Kilka osób na tym forum chyba ma coś takiego.
    Miałem, nie polecam. To już lepiej Rubinar 300/4.5. Jest teraz na alledrogo jedna sztuka, cena 300, ale trzeba doliczyć adapter.
    Wyklikane z mobilka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Możliwość jest - przez przejściówkę. Jest pytanie o sensowność. Obecnie masz jednego kita, dwa kity, czy jak? Który konkretnie obiektyw od Zenita chcesz podpiąć?
    Konkretnego obiektywu niema od Zenita podałem nazwę jako przykład.
    A kita mam 17-45mm teraz piszę z pamięci bo nie widzę cyferek ale chyba dobrze podałem

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja bym dozbierała na kita 40-150 i wybrała się do zoo :] Serio mówię, jest AF, jest po kropie 300mm i są jedyne zwierzaki, do których ja osobiście umiem podejść, bo tak to też ni cierpliwości ni umiejętności

Tylko, że te 300mm po kropie może Ci nie wystarczyć. Wtedy to albo jakiś Rubinar lustrzany albo Tair/Sonnar/etc albo Zuiko 70-300 - ale to już inna kasa, 3-4x zakładany budżet.

Ogniskowe typu 300, 500 są fajne, ale... Musisz mieć jasno i dobry wzrok, bo brak AF.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Miałem, nie polecam. To już lepiej Rubinar 300/4.5. Jest teraz na alledrogo jedna sztuka, cena 300, ale trzeba doliczyć adapter.
    Wyklikane z mobilka
    Mógłbyś rozwinąć rozwinąć myśl: "nie polecam" bo przymierzam się do nabycia takiego czegoś.
    Co konkretnie jest nie tak z tym obiektywem? winietowanie, aberracja, mała rozdzielczość, trudność ostrzenia? Nie znam osobiście nikogo kto to ma więc dlatego pytam.

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Mógłbyś rozwinąć rozwinąć myśl: "nie polecam" bo przymierzam się do nabycia takiego czegoś.
    Co konkretnie jest nie tak z tym obiektywem? winietowanie, aberracja, mała rozdzielczość, trudność ostrzenia? Nie znam osobiście nikogo kto to ma więc dlatego pytam.
    Głównie chodzi mi o małą rozdzielczość i słaby kontrast, w porównaniu do radzieckich "luster" za podobną lub niższą cenę (o refraktorach już nie mówiąc...jakichkolwiek chyba). Ostrzenie też nie jest najłatwiejsze - strasznie czuły pierścień w połączeniu z małą GO i malutkim wizjerem ... brrr...). Zauważalnego winietowania nie stwierdziłem, aberacji brak (obiektyw lustrzany). Jeżeli nie boisz się zbytnio aberacji i rozmiarów (długość) a chcesz koniecznie nowy to zastanów się nad Samyang/Falcon 500/5.6 albo 500/8 ED byle w wersji z ustawialną przesłoną. Mają znacznie lepszą rozdzielczość kosztem właśnie aberacji i wyglądu jak rurka do odpływu z umywalki, w dodatku łatwiej mi się ostrzyło (tylko ta rura...).
    Wyklikane z mobilka

EDIT:

1) Tu masz mini test, możesz sobie porównać sample http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=23225 - Samyang/Falcon dwa bratanki - w ostrym świetle jest gorzej niż na samplach ale może maska z tyłu by pomogła.
    2) Jeżeli się zdecydowałeś na kupno któregoś a nie tylko chcesz wziąć ze sklepu internetowego na próbę (masz 10 dni) a potem zwrócić - zerknij na Allegro. Tylko że na używaną wersję do ... Canona lub Nikona . Mają one bowiem mocowanie T2 na gwint, tylko dołączane odpowiednie przejściówki. Ja np. kupiłem kiedyś Samyanga 500/6,3 (kolor jak ELka he he) w wersji Canon za około 200 złotych , do tego przejściówka 50,-. Stary adapter możesz odsprzedać za jakieś 20-30 złotych - zawsze coś się zwróci.

EDIT 2:

A tu masz porównanie naczelnego tematu na początek dla teleobiektywów czyli księżyc . Po kolei: nowy długi kit na 150mm, Samyang 500/6,3 i Rubinar 500/5,6, cropy 1:1 po zmniejszeniu obrazka do 2560x1920 (nie chciałem tak bardzo pogrążać Samyanga), ciut podostrzone. Co do marnego wyniku Samyanga - nie jest to wina nietrafienia z ostrością (może miałem pechowy egzemplarz - zdarza się), ciut lepiej (ale nie jest to wielka różnica) sprawował się na obiektach które nie były tak blisko nieskończoności, za to Rubinar na odwrót.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ks_40150.jpg
Wyświetleń:	106
Rozmiar:	54,7 KB
ID:	31685   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ks_sam50063.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	133,8 KB
ID:	31686   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ks_rubinar50056.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	128,6 KB
ID:	31687  
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 7.04.10 o 19:05

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za obszerną odpowiedź, poszukam sobie radzieckich luster ale jeśli nie znajdę to chyba będzie jednak ten lustrzany falcon. Kontrast można łatwo podciągnąć a tego co mnie naprawdę kręci w mirrorach czyli rozmycie nie da mi żaden refraktor ani stary manual. Ręczne ostrzenie też mnie nie przeraża bo w E30 wizjer jest wielce OK a całe życie używałem manualnych szkieł i jakoś nie narzekałem.

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Kontrast można łatwo podciągnąć a tego co mnie naprawdę kręci w mirrorach czyli rozmycie nie da mi żaden refraktor ani stary manual.
    Oj tak, potwierdzam. Ale koniecznie RAW!
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Na początku dzięki za informacje i pomoc jak również przykłady.
    Pytanie z innej beczki.
    Co myślicie o obiektywie TOKINA SD 70-210mm 1:4- 5.6 MACRO
    Był bym wdzięczny o opisanie kolejnych oznaczeń od SD począwszy, i co oznacza mocowanie O/OM

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skiper83 Zobacz posta
    Witam
    Na początku dzięki za informacje i pomoc jak również przykłady.
    Pytanie z innej beczki.
    Co myślicie o obiektywie TOKINA SD 70-210mm 1:4- 5.6 MACRO
    Był bym wdzięczny o opisanie kolejnych oznaczeń od SD począwszy, i co oznacza mocowanie O/OM
    OM to kliszowy Olympus. Z ciekawości - jaka cena i czy ma przejściówkę na 4/3 w komplecie?
    Wyklikane z mobilka