Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: TABLCE TESTOWE a rzeczywistość...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Witam.

Wydukowałem sobie dziś z ciekawości tablicę ''FOCUS TEST'' ustawiłem statyw i pocykałem zdjęć, różnymi szkłami... wrzuciłem je do kompa i szczęka mi opadła gdy zaboczyłem, że ANI JEDNO nie jest poprawnie trafione w punkt (nawet z ciemnego kita 14-45 !) I teraz pytanie do was, co może być tego powodem? Może firmaware 1,4 w puszce? W codziennym użytkowaniu co prawda ten problem nie jest doszczegalny (po za sigmą 30tką--> ale do tego się juz przyzwyczaiłem)

Macie jakieś pomysły?
    No troche trafia za punktem! A jak sie ma na dalszych średnich dystansach-3/4-7/10 metrów?
    A jak na innych ogniskowych?
    Czy wszystkie szkła mają te sama tendencje, wtedy to może wina korpusu?
    cześć.Ch.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    No troche trafia za punktem! A jak sie ma na dalszych średnich dystansach-3/4-7/10 metrów?
    A jak na innych ogniskowych?
    Czy wszystkie szkła mają te sama tendencje, wtedy to może wina korpusu?
    cześć.Ch.

Jutro sprawdzę jak się sprawa ma z E-410. Tak z ciekawości. A co do szkieł to 2 wyżej wymienione w przykładowych samplach tak więc podejrzewam, ze i reszta będzie miała ten sam problem...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Witam.

Wydukowałem sobie dziś z ciekawości tablicę ''FOCUS TEST'' ustawiłem statyw i pocykałem zdjęć, różnymi szkłami... wrzuciłem je do kompa i szczęka mi opadła gdy zaboczyłem, że ANI JEDNO nie jest poprawnie trafione w punkt (nawet z ciemnego kita 14-45 !) I teraz pytanie do was, co może być tego powodem? Może firmaware 1,4 w puszce? W codziennym użytkowaniu co prawda ten problem nie jest doszczegalny (po za sigmą 30tką--> ale do tego się juz przyzwyczaiłem)

Macie jakieś pomysły?
    ostatnio widziałem takie same tablice testowe z .... przyklejoną zapałką na punkcie ostrzenia. Dokładnie to dwie zapałki. Na jednej główkami do siebie, a na drugiej w przeciwnym kierunku.

Efektów niestety nie zobaczyłem, ale może to jest "pomoc dla AF w znalezieniu punktu ostrości na płaskiej, pochyłej płaszczyźnie"
    pomysł moim zdaniem ciekawy, ale czy skuteczny ?

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    focuschart to raczej ostateczność by potwierdzić coś już widać na zdjęciach. Ja bym jeszcze sprawdził ZD50 f2 bo tylko do tego szkła mam zaufanie.
    Gdybym miał coś takiego co widzę na zdjęciach testowych to bym nie walczył z serwisem o naprawę/wymianę przez parę miesięcy.