Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Lata obiektyw w nowym Olympusie sp 510 uz

Awatar maglev
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Lata obiektyw w nowym Olympusie sp 510 uz

Witam, kupiłem wczoraj zachwalanego przez wszystkich Olka SP 510 UZ niestety jestem bardzo niemiło rozczarowany, gdyż przy właczonym aparacie obiektyw lata i telepie się!!!!!!!!!!!!!. Jak położyłem nieruchomo aparat na stole i poruszałem obiektywem w górę i w dół to widziałem jak się obraz na matrycy przestawia Nawet w moim starym poczciwym Kodaku nie miałem takich numerów

Ktoś też tak ma?????????????????????????

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    jak pamiętam C-740 to tez tak miałem, lekki luz...ale bez żadnego wpływu na obraz i pracę aparatu

Mieszka w
    Leszno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja mam oly SP510UZ ale nie zauwazylam takich "objawow" u mnie z obiektywem wszystko ok. Moze trafil ci sie jakis felerny model ?
    --concita--

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Generalnie, te aparaty maja spore luzy i nie należy się tym przejmować. Jak zaczniesz potrząsać aparatem to każdy SP zacznie klekotać, taki ich uroda, ale jeśli jest jak mówisz i masz obiektyw zmienno-kierunkowy to Ci olympus naprawi, albo każe dopłacić, bo takie obiektywy sa strasznie drogie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak mocno poruszasz obiektywem to nic dziwnego ze sie obraz zmienia. Luz obiektywu jest, ale nie zauwazylem zeby jakos to wplywalo na prace. Poza tym nie trzymam zwykle za obiektyw podczas robienia zdjec W c720 tez byl luz obiektywu i tez w niczym to nie przeszkadalo.
    Taka jest po prostu jego konstrukcja, zewnetrzna tuleja z soczewka sie wysuwa na stale, a reszta elementow porusza sie w srodku.

Btw. Moze Jack moglby cos napisac nt obiektywu w sp550, czy ma podobne problemy, i co robi pozycja w menu dot. konwertera?

Awatar maglev
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    oki, koledzy troszke mnie pocieszyliście, dzisiam mykam w plener i porobie troszkę fotek

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    w moim c-8080 też jest lekki luz. Jak ruszasz to się człowiek przejmuje. Jak się robi zdjęcia i jest wszystko ok. to nawet o tym się nie myśli

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: Lata obiektyw w nowym Olympusie sp 510 uz

Cytat Zamieszczone przez maglev
    ...Ktoś też tak ma?
    Każdy użytkownik dowolnego egzemplarza dowolnego modelu serii UltraZoom Napęd ruchomej części obiektywu jest stosunkowo skromny, więc musi zostać zachowany odpowiedni luz w prowadnicach, aby w ogóle obiektyw był w stanie się wysuwać. Nie ma to wpływu na ostrość obrazu, problem będzie dopiero wtedy, gdy zdjęcie będzie częściowo nieostre (np. lewa połowa zdjęcia, czy prawe górne naroże)
    Jack