Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem z wspomaganiem AF w FL-50R

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z wspomaganiem AF w FL-50R

Witam wszystkich. Kupiłem ostatnio lampę błyskową FL-50R. Rozpocząłem zabawe i zauważyłem że lampka z wspomaganiem AF nie działa. Ponieważ nie mam dużego doświadczenia z lampami, to możliwe jest także że nie potrafię tego ustawić (:P), więc proszę o pomoc, ale najpierw pytanko

Czy podświetlenie AF korzysta z światła widzialnego, czy może np. z podczerwieni ??

Aparat E-620 - ustawiony na tryb A (ale sprawdzałem na innych też nie widziałem podświetlenia), kitowy obiektyw, w lampie "ILL" ustawione na A, tryb lampy "TTL AUTO". Zdjęcia robione w ciemnym pomieszczeniu typu korytarz, pokój.

Byłbym wdzięczny również za podanie jakiś kluczowych ustawień (sprawdzonych), przy których wspomaganie się włącza.

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.
    E-620 + ZD 14-42mm 1:3,5-5,6 + ZD 40-150mm 1:4,0-5,6 + HLD-5 + FL-50R

| OlyJedi Awatar henry10
    Mieszka w
    Gniew
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    w e-510 w menu zakładka z kluczykiem 1 a w e-620 powinno być podobnie
    e-510+dual kit+14-54+Fl-36R+70-300+kata DC-445

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Menu -> "Trybiki" (czwarta zakładka od góry) -> zakładka A (AF) -> Podśw.AF -> Wł.

Powinno załatwić sprawę jeżeli w ogóle dioda nie świeci.

PS. Mam FL-36R ale powinno być podobnie - podświetlenie AF widać przez wizjer taka naprawdę gdy jest porządnie ciemno. Druga sprawa - działa bez problemu tak od 2-3 metrów i dalej, dla mniejszych odległości używaj górnego punktu AF. Podobno z 50tką nie ma tego problemu co z 36tką ale spróbować nie zawadzi.

Co do ustawień - zostaw na włączonym i już. Polecam tryb FP TTL - pozwala na synchronizację z dowolnymi czasami.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 30.03.10 o 20:57
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    na lampie
    Naciśnij i przytrzymaj przez co najmniej 2 sekundy
    przycisk MODE – na panelu sterowania zostanie
    wyświetlony ekran trybu konfiguracji.
    Obróć pokrętło lewe w celu wybrania trybu
    konfiguracji, aż pojawi sie "ILL", drugim pokrętłem kręć tak az pojawi się "A"

powinno działać, lampa świeci taką czerwoną kratką

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak napisałem w 1 poście "ILL" mam ustawione.

Podświetlenie również mam włączone.

Jak zrozumiałem ta czerwona "kratka" :P z przodu powinna się świecić, jednak nic z tego się nie dzieje. Zamknąłem się nawet w ubikacji w totalnych ciemnościach i nic to nie dało, więc nadmiar światła to nie przeszkoda.

Dodam, że podczas komunikacji bezprzewodowej, lampki pod czerwoną kratką działają, więc można stwierdzić, że są sprawne.

Zaczyna mi się coś wydawać że jest ta lampka uszkodzona
    Ostatnio edytowane przez Blood_Dwarf ; 30.03.10 o 21:08

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Zrób jeszcze tak jak pisze west73. A może masz za jasno i lampa nie doświetla bo nie uznaje tego za konieczne? Zakryj obiektyw dekielkiem i spróbuj.

EDIT: nie zdążyłem... no to pewnie serwis...
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Blood_Dwarf Zobacz posta

Aparat E-620 - ustawiony na tryb A (ale sprawdzałem na innych też nie widziałem podświetlenia), kitowy obiektyw, w lampie "ILL" ustawione na A, tryb lampy "TTL AUTO". Zdjęcia robione w ciemnym pomieszczeniu typu korytarz, pokój.

Byłbym wdzięczny również za podanie jakiś kluczowych ustawień (sprawdzonych), przy których wspomaganie się włącza.

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.
    jedyna jeszcze rzecz jaka mi przychodzi do głowy, to abyś sprawdził czy nie masz włączonego ciągłego AF, przełączenie w tryb S-AF powinno rozwiązać problem

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    oki poradziłem sobie, więc temat do zamknięcia.

Jeszcze tylko zostawię rozwiązanie zagadki dla tych co spotkają się z taką sytuacją. Jak przeważnie bywa diabeł tkwi w szczegółach i nieuwadze

W skrócie "CLP" musi być ustawione na "on" (czyli nie korzystamy z kabla do lampy błyskowej).

Jeszcze mała myśl - dziwne to troszkę, bo jeśli będę chciał korzystać z kabla i wspomagania AF ?? Nie rozumiem w jaki sposób on przeszkadza. No chyba że tylko ja tak mam z tą lampą.

Ogólnie temat do zamknięcia, ale chętnie bym przeczytał wytłumaczenie takiego rozwiązania (może ktoś coś wie na ten temat ).

P.S. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i/lub chęć jej udzielenia. Super że są tu ludzie którzy nie olewają, tylko starają się pomóc jak najbardziej mogą.
    Ostatnio edytowane przez Blood_Dwarf ; 30.03.10 o 22:54