Strona 3 z 32 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 314

Wątek: Moje spotkania z przyrodą

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    To już wiem co mi nie pasi
    Jest ruszone. VR (stabilizacja ) to niestety tylko proteza, statywu nie zastąpi
    Jasne !
    Ale czy ruszona hmm, nie mam pewności.Może ??

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    To już wiem co mi nie pasi
    Jest ruszone. VR (stabilizacja ) to niestety tylko proteza, statywu nie zastąpi
    Też odnoszę takie wrażenie - zdjęcie wygląda na nieco "dygnięte". Sądzę, że w tym przypadku monopod sprawdziłby się doskonale.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Też odnoszę takie wrażenie - zdjęcie wygląda na nieco "dygnięte". Sądzę, że w tym przypadku monopod sprawdziłby się doskonale.
    Pewnie macie rację, chyba muszę do okulisty uderzyć Bo mi wydawało się ok.
    Czas migawki też był dość krótki ! A jednak :/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Przy długiej ogniskowej nie ma zmiłuj. Jak nie użyjesz statywu to zdjęcie zawsze będzie "prawie dobre". VR, wysokie iso, krótki czas, wszystkiego nie załatwi. Jeżeli już decydujesz się robić przyrodę na poważnie to nie można być leniuszkiem i o statywie trzeba pamiętać

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Peter1976 - masz dużą fotę więc sam Wiesz najlepiej. Sugerowałem monopod bo niedawno sobie kupiłem i potestowałem trochę. Jest to tani i w miarę wygodny sposób na "zwiększenie" światłosiły szkła. Ja się bawiłem z E-3 i ZD 70-300, a więc ciemnym obiektywem, którego w dodatku dobrze przymknąć na długim końcu. Robiłem eksperymenty monopod+IS, sam monopod, tylko IS, interesowało mnie głównie na ile realnie monopod pozwala wydłużyć czas. Efekt jest bardzo dobry, można mówić o sumowaniu się zalet IS i monopodu. O ile na 300mm przy IS z ręki za względnie bezpieczny mam czas nie dłuższy niż 1/100s, dłuższe to loteria, to przy IS+monopod potrafię zrobić ostre (nie prawie ostre) zdjęcia na czasie 1/30s - przy odpowiedniej technice. Wynik IMHO rewelacyjny - czasy już na tyle długie, że odpadają przy ruchomych obiektach. Pewnie z nikonowskim VR będize podobnie. Oczywiście nie sugeruję, że monopod zastąpi statyw. Może nawet za kilka dni wstawię foty i opiszę moje przemyślenia o monopodzie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Peter1976 - masz dużą fotę więc sam Wiesz najlepiej. Sugerowałem monopod bo niedawno sobie kupiłem i potestowałem trochę. Jest to tani i w miarę wygodny sposób na "zwiększenie" światłosiły szkła. Ja się bawiłem z E-3 i ZD 70-300, a więc ciemnym obiektywem, którego w dodatku dobrze przymknąć na długim końcu. Robiłem eksperymenty monopod+IS, sam monopod, tylko IS, interesowało mnie głównie na ile realnie monopod pozwala wydłużyć czas. Efekt jest bardzo dobry, można mówić o sumowaniu się zalet IS i monopodu. O ile na 300mm przy IS z ręki za względnie bezpieczny mam czas nie dłuższy niż 1/100s, dłuższe to loteria, to przy IS+monopod potrafię zrobić ostre (nie prawie ostre) zdjęcia na czasie 1/30s - przy odpowiedniej technice. Wynik IMHO rewelacyjny - czasy już na tyle długie, że odpadają przy ruchomych obiektach. Pewnie z nikonowskim VR będize podobnie. Oczywiście nie sugeruję, że monopod zastąpi statyw. Może nawet za kilka dni wstawię foty i opiszę moje przemyślenia o monopodzie...
    to jak to w końcu jest z ze statywem (monopodem) i stabilizacją? jedni piszą żeby wyłączyć na statywie, a Ty piszesz, że używasz na monopodzie, czy używasz redukcji w poziomie czy pełnej? (pytam o monopod)
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    Pewnie macie rację, chyba muszę do okulisty uderzyć Bo mi wydawało się ok.
    Czas migawki też był dość krótki ! A jednak :/
    A może nie mają racji??
    Weź sobie otwórz to zdjęcie w większej rozdzielczości i popatrz dokładniej.A jak to nic nie da to porównaj z innym, najlepiej z tej samej serii. Czasami jak "wyczuwam" delikatne poruszenie to otwieram zdjęcie za pomocą FastStone Image Viewer w trybie pełnoekranowym i przewijam kilka zdjęć z tej samej serii. Wtedy najlepiej wyłapać to nieostre z kilku ostrych lub to ostre z kilku nieostrych
    Co można powiedzieć o ostrości zdjęcia o tak małych wymiarach? Jedni wyostrzają po zmniejszeniu bardziej inni mniej, dlatego faktyczną jakość można ocenić na oryginale.
    A trzeba jeszcze wziąć pod uwagę warunki (ostre światło) i samego szpaka którego pióra odbijają ultrafiolet. Ja mam kilka zdjęć szpaków w swoich zbiorach zawsze mi się wydaje że są nieostre.
    Trochę pewności siebie życzę autorowi.

A co do zdjęcia, to całkiem fajne, oczywiście oryginał, nie te wersje po poprawkach kolorystycznych.

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    A może nie mają racji??
    Weź sobie otwórz to zdjęcie w większej rozdzielczości i popatrz dokładniej.A jak to nic nie da to porównaj z innym, najlepiej z tej samej serii. Czasami jak "wyczuwam" delikatne poruszenie to otwieram zdjęcie za pomocą FastStone Image Viewer w trybie pełnoekranowym i przewijam kilka zdjęć z tej samej serii. Wtedy najlepiej wyłapać to nieostre z kilku ostrych lub to ostre z kilku nieostrych
    Co można powiedzieć o ostrości zdjęcia o tak małych wymiarach? Jedni wyostrzają po zmniejszeniu bardziej inni mniej, dlatego faktyczną jakość można ocenić na oryginale.
    A trzeba jeszcze wziąć pod uwagę warunki (ostre światło) i samego szpaka którego pióra odbijają ultrafiolet. Ja mam kilka zdjęć szpaków w swoich zbiorach zawsze mi się wydaje że są nieostre.
    Trochę pewności siebie życzę autorowi.

A co do zdjęcia, to całkiem fajne, oczywiście oryginał, nie te wersje po poprawkach kolorystycznych.
    Pozdrawiam !!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Bardzo podoba mi się tak pokazany ptaszek który jak na poprzednim zdjęciu szczyci się swym upierzeniem w promieniach słońca. Nie chcę być sędzią i polemizować bo to może być wina monitorów [ja mam słaby] ale poprawka Helmutha ożywiła nabrzmiałe pąki i gałązkę.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dziś dostałem przepustkę od rodzinki na 3 godziny Więc zarzuciłem sprzęt na ramię i dalej w pola Jak zwykle podczas wędrówki zapominam o faxach,mailach,fakturach i czort wie czym jeszcze :/ Idę i obserwuję, wypatruję i słucham-czysta radość
    Dziś udało mi się podejść parkę
    Bażancia parka

A to już z daleka do galerii nie trafi ale jakoś tak mi się spodobało
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0512.jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	221,9 KB
ID:	32064  
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 18.04.10 o 07:56