Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: E400 i E330

Sylwek
    Gość

E400 i E330

Witam

Po przeczytaniu kilku testów na temat aparatu E 400 i E330 to nasuneło mi się następujące pytanie? Czy E400 nie jest w stanie dobrze się sprzedawać??? Porównując ISO 800 jednego i drugiego widać iż na korzyść jest w E330!. Czy ktoś z was osobiście posiada e400 i jest w stanie powiedzieć czemu wybór padł właśnie na ten aparat? W sumie to zastanawiam się dlaczego firma Olympus tak mało przykłada wagi własnie do odszumiania? Często wśród moich znajomych Olympus jest źle oceniany właśnie za szumy i ogólnie stawia się go niżej niż Nikona np. ja z tym się nie zgadzam gdyż sam mam olympusa 510 UZ i złego słowa powiedzieć nie mogę. Ale myślę o kupnie albo E400 albo e 330 w dual kit i dlatego przyjemnie jest jak toś z was opisuje swoje spostrzeżenia na temat tych 2 aparatów. A jeszcze jedno czy ktośz was wie ile można pstryknąć zdjęć z e 330 i e 400 dziękuje za odpowiedzi ich brak przyjmę z pokorą )

Sylwek

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    w e400 nie jest ta matryca, która pierwotnie miałabyc... dlatego nie ma też LV.

Poczekaj na e410 bo dopiero to będzie to co miało być.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: E400 i E330

Cytat Zamieszczone przez Sylwek
    ...A jeszcze jedno czy ktośz was wie ile można pstryknąć zdjęć z e 330 i e 400...

Sylwek
    Co? O co ci chodzi? Jesli o ilosc zdjec na karcie, to przeciez zalezy od jej pojemnosci... Jesli chodzi o szumy, to spora role odgrywa tu mniejsza matryca w E-systemie niz w innych lusrzankach. Szumy w E330 sa na przyzwoitym poziomie, nie ma co przesadzac. W E400 bylo zamieszanie z matryca, mial byc LV, ale nie ma. Tak jak mowi grizz, z decyzja o kupnie poczekaj do PMA, to juz niedlugo (8 marca).
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    podejrzewam, że chodzi o żywtoność akumulatora..

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeżeli chodzi o żywotność akumulatora, to pewnie ok 350-400, a jezeli chodzi o karte to zależy rzecz jasna od jej pojemności. Bierz E-330, albo czekaj do marca.
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Na E330 (chodzi mi o akumulator) mozna zdjec zrobic mnostwo. Nigdy nie liczylem ile, ale duzo. Caly dzien mozna chodzi i focic (oczywiscie nie majac caly czas wlaczonego aparatu). W E400, o ile dobrze pamietam (jesli mowie nieprawde to prosze neich ktos mnie poprawi) jest inny, mniejszy akumulator, wiec zdjec zrobic mozna mniej. E330 to bardzo dobry aparat, szczegolnie w takich cenach jak jest teraz Ale i tak lepiej poczekaj do PMA.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    E 400 miałem w rękach około 2 godzin i robiłem zdjęcia w domu z podpiętą FL 36. Jest to mały aparat ale w rękach trzyma się całkiem przyjemnie i jest tak że ma się uczucie że z rąk wyleci. Zdjęcia z standartowym dla niego obiektywem całkiem dobre jeżeli chodzi pod kątem ostrości, odnośnie kolorystyki fotki przegrywałem na laptop i z jego monitorem miałem pierwszy raz do czynienia lecz nie przekłamywał. Z tego co wiem to został kupiony tylko dlatego, że jest mały i miał chować się w skrytce samochodu bo właściciel bez przerwy w drodze ale za to na pięknych trasach. Osobiście z podanych dwóch modeli to jest E330 i E 400 wybrałbym E 330 lecz obecnie przed targami nowości wstrzymałbym się i mając wszystkie dane dokonał wyboru.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Aku. w E330 starcza na ponad 700 zdjęć.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Aż tyle? Jeżeli kadrujesz wiekszość na LCD, lampa... hmmm...no nie wiem....
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z tym szumem przez mniejszą matrycę bym polemizował. To nie tylko to. Szum - moim zdaniem - głównie związany był z matrycą Kodaka, matryce Sony mniej po prostu szumiały (niektórzy twierdzą, ża za to otrzymywali lepszą kolorystykę).
    Tu mała dygresja.
    Matryca Kodaka, miała zostać użyta do pierwszej lustrzanki Pentaksa:
    http://kmp.bdimitrov.de/bodies/prototypes/MZ-D.html
    Była to konstrukcja z sensorem FF. Jednakże zbyt duża cena, którą KodaK żądał za matrycę i kłopoty z szumem spowodowały rezygnację z tego projektu - a szkoda, bowiem byłby to pierwszy na rynku DSLR z matrycą małoobrazkową.
    Koniec dygresji.
    W sprawie szumu. Prawda wygląda w ten sposób, że szum jest całkowicie akceptowalny. Nawet z takiego dziadka jak E-1. Oczywiście co innego szum na monitorze a co innego na wydruku - i tu po prostu należy uzmysłowić i przypomnieć do czego służą zdjęcia: do produkcji odbitek. Myślę, że osoby najgłośniej rozpaczające na wysoki współczynnik zaszumienia nigdy nie robiły zdjęć na kliszy.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=