Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: e520 czy warto

Awatar giekon
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    chomsky Dla mnie na początek 520 jest w sam raz,nie miałem nic lepszego za tą cenę do wyboru.Co prawda kupiłem go rok temu ale za 1500zł z dual kitami i kartą CF4gb.
    P.S Ze szkłami w Olku dość ubogo,dla tego chce w dalekiej przyszłości zakupić jakiegoś najkona. W Olku mamy rewelacyjne szkło OM50 f1,4
    Zenit 12xp + Panasonic Fz50 + E520 + grip + 14-42 + OM 50mm f/1.8 + 40-150 + FL36R

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja bym osobiście celował w coś bez lustra. Tyle że ceny są CHYBA (nie śledzę) nieopłacalne w porównaniu do lustrzanek - zarówno Panasonicowych jak i Olympusowych m43.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Na początek E-520 jest ok

Witam,

Miałem podobny dylemat przy zakupie pierwszej lustrzanki. Padło na Olka
    E-510 (bardzo podobny do E-520)

Zalety:
    - mały korpus, łatwiej zmieścić do plecaka na wyprawę, jeżeli to jest kryterium to Pen może być najlepszym rozwiązaniem
    - stabilizacja z każdym obiektywem, także manualnym, brak w Canon i Nikon, Pentax i Sony posiadają
    - pomiar światła z manualnymi obiektywami, Nikon w tanich lustrzankach tego nie ma, chyba dopiero w D300
    - ostrzy na nieskończoność z większością manuali, Nikon przeważnie wymaga soczewki, Canon najczęściej nie wymaga przejściówki z soczewką
    - jakość wykonania lepsza niż np. w tanim Canonie, najprzyjemniej mi się Olka trzymało w ręku. Po podpięciu lampy i 14-54 robi się ciężki i mniej poręczny.
    - dobre kity, 40 - 150 używam cały czas
    - dobry i stosunkowo niedrogi obiektyw 14 - 54 (używany 1200)
    - niska cena body
    - mało problemów ze sprzętem typu FF/BF i dobry serwis. Po przygodach z serwisem pewnej innej firmy nie kupiłbym od nich nawet najlepszego aparatu na świecie za połowę ceny E-520.
    - bym zapomniał najważniejszej zalety , to forum, jestem zarejestrowany na innych systemowych forach i nie na wszystkich jest zawsze taka miła atmosfera.

Wady:

- szumy poważniejsze niż u konkurencji na wyższym ISO. Zakup zewnętrznej lampy po jakimś czasie staję się wielce zalecany. Statyw też się przyda.
    - niska rozpiętość tonalna: uciążliwe np przy krajobrazach, scenach z kontrastowym oświetleniem. Dzięki temu dowiedziałem się co to filtr połówkowy. Nawet z S5 PRO trzeba stosować filtry. Przy normalnych scenach to nie przeszkadza.
    - AF 3 punktowy - zawsze mierzę na centralny i dopiero kadruję, nie miałem nigdy więcej punktów AF, więc nie czuje potrzeby. Przy małej GO może to stanowić pewien problem.
    - format 4/3 dla jednych zaleta dla innych wada

Aparat kupiłem używany na forum ze względu na cenę i nowego raczej bym nie kupił. Wolałbym Pentax k-x lub Nikon D-90. Wybór nie jest łatwy bo:
    D90 nie ma stabilizacji w korpusie, nie da się łatwo korzystać z manuali typu helios czy pancolar za to ma dobrą matrycę z D300, rozwojowy i bogaty system, górny wyświetlacz.
    Pentax k-x prawie idealny, trochę dziwi brak podświetlania AF ale da się z tym żyć, podobno mocno ingeruje w RAW, zanim bym kupił sprawdziłbym fotki z netu pod względem reprodukcji szczegółów. Jego zaletą jest też możliwość podpinania manuali od starych pentaxów bez przejściówek.

E-520 do nauki to świetny sprzęt i spokojnie wystarcza do amatorskich zastosowań. Wady na początku są lekko uciążliwe, ale można poprawić technikę robienia zdjęć ucząc się je minimalizować.

Pewnie nie napisze nic nowego przed zakupem koniecznie należy:
    - iść do sklepu sprawdzić ergonomię
    - popatrzeć na rezultaty innych z netu w serwisach typu pbase, czy nawet w forumowej galerii, przydaję się do tego wtyczka do przeglądarki www czytająca EXIFy
    - zastanowić się jakie szkła potrzebujemy i jakie będziemy robić zdjęcia, to niestety wychodzi w trakcie fotografowania.

Ciekawym rozwiązaniem byłoby też kupienie czegoś taniego z matrycą Kodaka i 14 -54. Wyszło by w sumie około 1700 pln. Sam się zastanawiałem nad tym, ale po dokonaniu odpowiednich ustawień kolorki w moim E-510 bardzo mi odpowiadają.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez giekon Zobacz posta
    chomsky Dla mnie na początek 520 jest w sam raz,nie miałem nic lepszego za tą cenę do wyboru.Co prawda kupiłem go rok temu ale za 1500zł z dual kitami i kartą CF4gb.
    P.S Ze szkłami w Olku dość ubogo,dla tego chce w dalekiej przyszłości zakupić jakiegoś najkona. W Olku mamy rewelacyjne szkło OM50 f1,4
    Obiektywy OM pracuja tym lepiej im wieksza matryca za nimi siedzi, przelotki EOS->OM nie maja soczewki i ostrza na nieskonczonosc