Witam. Nic nie sugeruje ale powiem tak, za wyborem Olka zdecydowała jakość obiektywów,wykonanie,dobrze mi w ręce się go trzymało. Dla mnie na początek przygody w 100% wystarczy.
Zenit 12xp + Panasonic Fz50 + E520 + grip + 14-42 + OM 50mm f/1.8 + 40-150 + FL36R
hmm moze odpowiem na pytania ktore postawiono, wybor olka zrodzil sie juz pare miesiecy temu nie kupywalem go jeszcze z roznych powodow moze i dobrze ze sie nie spieszylem, a co do ceny to im dluzej sie wstrzymam tym wiecej będę mogł wydacmysle ze koło 3 tys jak sie uśmiechne do żony
![]()
Żeby nie było, sam mam E520, ale ostatnio miałem okazję poćwiczyć z E-620. Zastanów się czy odchylany ekran, rozmiar aparatu i lepsza współpraca ze szkłami SWD to nie powód aby wydać kilka stóweczek więcej![]()
Witam!
Sam byłem w takiej sytuacji jak Ty, więc opiszę krótko swoje wrażenia.
Kilka miesięcy po długich poszukiwaniach odpowiedniego aparatu zdecydowałem się na e-520. Udało mi się kupić go w okazyjnej cenie z dual kitem i wydawało mi się, że to najlepszy możliwy wybór. Pokonał pentaxa k-x i nikona d5000 nad którymi równocześnie się zastanawiałem. Z tej trójki najlepiej leżał mi w dłoniach, a dzięki różnicy cenowej mogłem pozwolić sobie na dokupienie torby i jeszcze trochę zostało. Nie przeszkadzają mi do dziś jego małe wady jak kłopotliwy AF czy nieco większe szumy od konkurencji. Jest świetnym aparatem za świetną cenę. Ale...
Dzis, po kilku miesiącach użytkowania - nie kupiłbym go drugi raz. Powód jest jeden - poznałem lepiej swoje preferencje, wiem jakie zdjęcia sprawiają mi radość, ale rozwój uniemożliwiają mi ceny i dostępność obiektywów. Chciałbym jasną 50tkę do portretów - ale w 4/3 nie ma żadnego wyboru w interesującym mnie przedziale cenowym. Kwota +/- 1700zł za zuiko czy sigme, gdy tyle kosztował e-520 z 2 kitami i torbą jest dla mnie - niestety - nie do zaakceptowania. W przypadku pentaxa byłoby to około 800zł, nikon z AF także ok 800zł. Różnica spora, bo za 900zł można mieć dodatkowo niezłą lampę...
Zastanów się 2x zanim podejmiesz decyzję. Rozpisz jakie obiektywy mogłyby Cię zainteresować, przelicz czy będziesz mógł sobie na nie pozwolić. Ja tego nie zrobiłem ze względu na zbyt szerokie zainteresowania kilka miesięcy temu - teraz, gdy nieco się wyklarowały widzę finansowy "strzał w kolano" z mojej strony
Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze!
DOKŁADNIE TAK!
Najpierw wybór oszklenia zgodnie z preferencjami, później wybór systemu, później wybór aparatu. "Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat""Najpierw szkła później aparat" - wydrukuj i powieś nad łóżkiem.
Tylko, żeby wybierać szkła trzeba najpierw mieć jakieś pojecie co nas ciągnie... a to dopiero naprawdę wychodzi po kilku/kilkunastu miesiącach.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Co Ci z połowy Metza?
Ale tak na poważnie, może jednak Kx-a Pentaxa? Jeśli to ma być, poważne hobby na dłużej to warto te pare złotych dopłacic. Myślę, że Nikon D5000 to też niezły aparat z 18-105VR.
Jeśli E520 to używka, w dobym stanie, za dobre pieniądze.
Cześć.Ch.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No to w Kx nie ma gripa i jest on maly, E620 gripa ma i to fajnego/taniego.
Grip fotek nie robi, choc fajnie jest trzymac coś dobrze leżącego w dłoni Kx dobrze nie leży, za to daje fajne fotki.
cześc.Ch.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Myślisz, że kity Pentaxa są gorsze, chyba nie.
Chcesz wydać 1800 na poczatek przygody, jak dlugo potrwa ten poczatek. Nie lepiej 2300 i miec wiecej frajdy na dłużej?
Ktos na forum sprzedaje E400 za 550 zł, to jest dobre na poczatek i tanie, mozna smialo zapoczatkowac hobby pobawic sie z rok i zostawić korpusik pod drugie szkielko lub na wycieczki. Nie wiem też czy fotki nie beda lepsze niż z E520, przynajmniej na nizszym iso.
Jeśli jednak sprzet nowy ze sklepu to Nikon D5000/Pentax Kx/Alfa500- jak kto preferuje makro.
Cześc.Ch.
P.s. koledzy pisza o doborze szkieł, to prawda szczera, tylko, ze im dalej w las tym gęściej, szkła kosztują czesto więcej niz aparat z dual kitem, no ale kto powiedział, że to tanie hobby?
Ostatnio edytowane przez chomsky ; 29.03.10 o 22:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
Ale Pentax wcale nie ma taniej tej swojej 50tki. Fakt jaśniejsza i tańsza niż Zuiko, ale 1400 to i tak sporo. Za to Nikon faktycznie jest konkurencyjny
Faktycznie na początku ciężko zgadnąć jaki typ fotografii będzie dla mnie odpowiedni. Ciężko więc wybrać system i szkła (szkła i system). Chomsky dobrze radzi - kup tanią używkę, a jak się wkręcisz w konkretny temat, to dopiero działaj w tym kierunku.