Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Tragedia Olympusa mju 9000

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    To ja mam rade. Sprzedaj ten aparat na allegro i kup lepszy, poważnie - to żaden sarkazm.
    Popieram Qbic-a.
    Miałem małpkę i też nie robiłem rewelacyjnych zdjęć - narzekałem...
    Kupiłem lustrzankę - zdjęć nadal nie robię rewelacyjnych... Ale na aparat już nie narzekam

A tak serio - wszyscy tu mają rację. Najważniejsze to przeczytanie instrukcji, doszkolenie się z zakresu fotografii (pojęcia, zastosowania, podstawy, itp), pytanie bardziej doświadczonych kolegów, podpatrywanie ich warsztatu i PRAKTYKA, ĆWICZENIA!
    Jeśli Ci się nie chce/nie możesz/nie potrafisz (zbędne skreślić ), to sprzedaj i kup inny, może będzie lepszy... Życzę Ci tego, żeby był...
    Ostatnio edytowane przez herbie_mp ; 29.03.10 o 14:24
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez memphis Zobacz posta
    Próbuje jeszcze zmienić na stałe ta preselekcję czasu ale niestety nie wiem jak, instrukcja o tym nie mówi. Nie mogę też uruchomić trybu manualnego jak mówił dzemski.
    O kurcze.... ta małpa nie ma nawet przeselekcji tylko programy:
    inteligentny tryb AUTO, Program automatyki, Piękna (Beauty), i Programy tematyczne...

Przykro mi, ale twój aparat nadaje się jedynie na prezent z okazji Pierwszej Komunii Świętej... i to pod warunkiem, że dziecko wcześniej nie interesowało się fotografią....

p.s. właśnie sprawdziłem w skąpcu ile kosztuje ta zabawka (lub jak kto woli "wykastrowana małpka") i szczęka mi opadła: ceny od 749pln do 1455pln ze średnią w okolicach 1000pln..... Nie wiem kto tobie doradzał zakup tego aparatu, ale za 1000pln, ba, nawet za 749pln mógłbyś mieć zdecydowanie lepszą małpę..... niezła wtopa
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 29.03.10 o 15:38

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Przełączaj na program piękna i rób glamur
    A tak poważnie jeżeli interesuję Cie kupno aparatu to tak jak pisali poprzednicy kup coś co będzie Ci mogło pozwolić zapanować nad podstawowymi ustawieniami. Czas przesłona iso. Może jakaś używka? Ceny starszych modeli są dosyć niskie. Ten aparat jest typowym do cioci na imieniny i do robienia zdjęć żyrafom jak widać na załączonym obrazku

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    O kurcze.... ta małpa nie ma nawet przeselekcji

p.s. właśnie sprawdziłem w skąpcu ile kosztuje ta zabawka (lub jak kto woli "wykastrowana małpka") i szczęka mi opadła: ceny od 749pln do 1455pln ze średnią w okolicach 1000pln..... Nie wiem kto tobie doradzał zakup tego aparatu, ale za 1000pln, ba, nawet za 749pln mógłbyś mieć zdecydowanie lepszą małpę..... niezła wtopa
    No trudno zaskocze Cie pewnie jak powiem że zapłaciłem za ten aparat 1300 zl jakiś czas temu jak był niby nowością. Rzuciłem się na 12mln pixeli i duży zoom optyczny, no i sam koleś w Saturnie mówił "bierz pan tego Olympusa, niech pan spojrzy na parametry".No trudno, na razie muszę jakoś z tym żyć. Dzięki bardzo outsider bo samo przestawienie iso na 100 bardzo pomogło

Pozostałym również bardzo dziękuję za pomoc dzięki Wam przyswoiłem trochę wiedzy i w przyszłości będę wiedział więcej
    pozdrawiam

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    sam koleś w Saturnie mówił "bierz pan tego Olympusa, niech pan spojrzy na parametry"
    Hehe..
    Trudno mieć pretensje do sprzedawcy, to raczej wina producentów,
    podających w specyfikacji wartości parametrów nie mające odzwierciedlenia w rzeczywistości.
    Sam się kiedyś dałem naciąć na szeroki zakres ISO, z którego dało się używać tylko ISO 100 (góra 200) oraz duży zoom, którego prawie nie używałem ,bo ciągle brakowało światła..
    Aparat jest ubogi ale są pewnie jakieś programy typu "sport", można pokombinować, czy przy takim programie nie będzie ustawiał wyższych czasów, choć nie wiem ,bo nigdy nie korzystałem z tego..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    No trudno zaskocze Cie pewnie jak powiem że zapłaciłem za ten aparat 1300 zl jakiś czas temu jak był niby nowością. Rzuciłem się na 12mln pixeli i duży zoom optyczny, no i sam koleś w Saturnie mówił "bierz pan tego Olympusa, niech pan spojrzy na parametry".No trudno, na razie muszę jakoś z tym żyć. Dzięki bardzo outsider bo samo przestawienie iso na 100 bardzo pomogło

Pozostałym również bardzo dziękuję za pomoc dzięki Wam przyswoiłem trochę wiedzy i w przyszłości będę wiedział więcej
    pozdrawiam
    podstawowy błąd konsumentów kupujących sprzęt foto to lecenie na megapiksele i krotność zooma. Firmy o tym wiedzą, sprzedawcy o tym wiedzą i wykorzystują Prawda natomiast jest taka, że im więcej tych megapikseli tym gorszy obraz, z zoomem jest podobnie. Jeszcze nie widziałem konstrukcji z zoomem większym niż 4x dobrej optycznie.

Alleg_pl
    Gość
    starsze fuji z serii S5xxx byly naprawde przywoite optycznie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    OK wkleje jeszcze ostatnie fotki zrobione przed chwilą.

W tej chwili jest u mnie taka pogoda

a jak zrobie zbliżenie fotki wyglądają tak:

Czy to normalne ?

Jak dla mnie tragedia, przy pochmurnej pogodzi kiedy mimo wszystko jest jeszcze jasno nie da sie użyc zooma nieporozumienie...

qbic
    Gość
    jak użyłeś flesza to się nie dziw ze wyszło ciemne

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Na wstępie - piszę całkiem poważnie, nie nabijam się. Pierwsze makro z zapałem robiłem na f/2,8 i przeszedłem drogę od analogowej totalnej małpy.

Jak nie masz pojęcia (podstawowego) o fotografii a chcesz robić "ładne" to są z tego MZ 3 wyjścia:

1) Nauczyć się obsługiwać "małpę", bo w zasadzie nie interesuje cię fotografia jako taka, chcesz mieć ładne pstryki pamiątkowe/do albumu.
    2) Zająć się poważniej, kupić lepszy aparat, dokształcać się, eksperymentować, brać udział w wojnach systemowych ... i inne takie tam...
    3) Nie robić nic i dalej się wściekać że bez słoneczka nie wychodzi.

Z Twojego zapytania wnioskuję że trzecia opcja nie ma racji bytu.

Krótko:

1) Z tego co widzę aparat sam wymusza lampę zamiast podnosić czas, stąd niedoświetlenia dalszego planu (wręcz ciemność widzę...) - jeżeli to możliwe w pokazanych przez Ciebie sytuacjach wyłączaj lampę, włącz stabilizację. ISO jak najmniejsze.

2) Przy zoomie masz ciemność bo światło słabe, a obiektyw ciemniejszy na długim końcu, no i czas by wypadało skrócić żeby nie rozmyć zdjęcia - to aparat "głupi" zapodaje lampę... Patrz punkt pierwszy.

3) Zerknij do instrukcji, jak się włącza i do czego są programy tematyczne i naucz się je dobierać do sytuacji. Jeżeli nie masz zamiaru zagłębiać się w "tajniki" co to ogniskowa, przesłona, liczba przewodnia, pomiar światła itp. i jak się ma jedno do drugiego lub trzeciego albo n-tego i jak to dobrać do okoliczności - to dla Ciebie najlepsze.

Małpa ta może i jest głupia, ale programów tematycznych chyba nie schrzanili i da się wyłączyć lampę... Ale to musisz znaleźć w instrukcji.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."