Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Tragedia Olympusa mju 9000

  1. #11
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Posty
    10.884
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez memphis Zobacz posta
    Bardzo dobre? Nie wiem jak to skomentować.
    Rozpatruje jakosc w stosunku do ceny.Aparat kosztuje okolo 150€,tyle co trzy sztangi fajek.Palacz to przerobi w trzy tygodnie(ja w dwa).
    Dlatego uwazam,ze w stosunku do ceny fotki sa jak na takie warunki bardzo dobre.Jesli uwazasz,ze inne aparaty tej klasy wykonaja lepsze fotki to sprzedaj i kup inny.Jeszcze zobacz jak wychodza w sloneczny dzien przy ladnej pogodzie,tak z trzech czterech metrow.Jesli beda dobre to znaczy ze aparat dobry.
    Te przyklady co pokazales nic nie wnosza do oceny sprawnosci aparatu.
    Jest to malpa dla amatora.Amator foci w sloncu i w ladna pogode.Bardziej zaawansowany wybiera ustawienia manualne i korzysta inaczej z aparatow.A jeszcze bardziej zaawansowany dopina szkla co kosztuja nieraz pare razy wiecej niz ten aparat.

  2. #12
    | OlyJedi Awatar jackowlew
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    EPWA
    Posty
    2.951
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Rozpatruje jakosc w stosunku do ceny.Aparat kosztuje okolo 150€,tyle co trzy sztangi fajek.Palacz to przerobi w trzy tygodnie(ja w dwa).
    Dlatego uwazam,ze w stosunku do ceny fotki sa jak na takie warunki bardzo dobre.Jesli uwazasz,ze inne aparaty tej klasy wykonaja lepsze fotki to sprzedaj i kup inny.Jeszcze zobacz jak wychodza w sloneczny dzien przy ladnej pogodzie,tak z trzech czterech metrow.Jesli beda dobre to znaczy ze aparat dobry.
    Te przyklady co pokazales nic nie wnosza do oceny sprawnosci aparatu.
    Jest to malpa dla amatora.Amator foci w sloncu i w ladna pogode.Bardziej zaawansowany wybiera ustawienia manualne i korzysta inaczej z aparatow.A jeszcze bardziej zaawansowany dopina szkla co kosztuja nieraz pare razy wiecej niz ten aparat.
    Popieram Mirka w całej rozciągłości.

  3. #13
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    735
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez memphis Zobacz posta
    Gdzie Ty widzisz śnieg? Te kropy to nie śnieg, nie wiem co to.
    to Orbsy
    http://www.nieznane.pl/kule-orbs-orby,374.html

  4. #14
    +++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Posty
    5.312
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez memphis Zobacz posta
    Gdzie Ty widzisz śnieg? Te kropy to nie śnieg, nie wiem co to.
    Może zwykły kurz. Nie ważne co to. Zostało oświetlone lampą błyskową i stąd są te kropki.

    Cytat Zamieszczone przez memphis Zobacz posta
    Na statywie? Długi czas naświetlania? Słuchajcie, proszę nie róbcie ze mnie głupola. Moi znajomi robili fotki w tych samych miejscach co ja i im wyszły zdjęcia normalne. Wieczorem normalnie widać u nich stadion a na statdionie "fotki cud miód". Nawet moją Nokią 6500 z 2mpx zrobiłem normalne fotki.
    Nikt z Ciebie nie robi głupola. Piszą tak bo nauczyli się robić zdjęcia nie korzystając z automatyki aparatu i mają sporo doświadczenia w robieniu zdjęć w trudnych warunkach (przy bardzo słabym świetle). Komentujący wiedzą, że automatyka w trudnych warunkach (brak światła - lampa uliczna to żadne światło) ustawia wszystko tak jakby to co fotografujemy znajdowało się blisko, włączać lampę błyskową, która daje światła maksymalnie na kilka metrów i nie oświetli bryły stadionu z ok 100-150 metrów od budynku.

    Czy możesz pokazać choćby jedno zdjęcie znajomych, robione w tym samym momencie? Może faktycznie coś jest nie tak.

  5. #15
    qbic
    Gość
    Trzeba było brać Fuji z dobra matryca a nie jakieś dziwne wynalazki. Pokaz jeszcze foty z dnia.


    Swoja droga

    http://www.pbase.com/cameras/olympus/stylus_9000

    tutaj zdjęcia "jakoś" (znośnie) wyglądają...
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 28.03.10 o 18:15

  6. #16
    Alleg_pl
    Gość
    czyli chcesz pan zdjęc jak z D3 za 700 złociszów?
    takie rzeczy tylko w erze moim zdaniem.
    wiecej pokory i posluchaj kolegów ktorzy robia zdjecia w ciemnicy od lat.

    odrobina wiedzy z zakresu fotografi byłaby tu naprawde przydatna.
    ciekawe jak bys zrobil zdjecie na kliszy w takich warunkach...
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 28.03.10 o 19:29

  7. #17
    | OlyJedi Awatar outsider
    Dołączył
    May 2009
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Posty
    542
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Ustaw w tym aparacie na stałe: ISO100, preselekcja czasu 1/500.

    Jeśli zdjęcia wyjdą za ciemne to będzie znaczyć, że warunki oświetleniowe są za trudne dla tego aparatu. Zdjęcia, które wyjdą będą OK.

    Jeśli będziesz chciał uzyskać dobrej jakości zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych to poproś kolegów z lustrami.


    p.s. Moja rada jest multisystemowa i działa we wszystkich małpkach.Nie zawiera także żadnych prześmiewczych tonów. Wiele osób po 70-tce stosuje ten sposób z dobrym skutkiem. Czas 1/500s wystarcza w 90% przypadków abyś nie narzekał na rozmyte postacie, a ISO100 zabezpieczy ciebie przed szumem. Jedynie brak światła może czasami tobie doskwierać, ale nie da się tego problemu rozwiązać tym aparatem... musiałbyś kupić aparat, który pozwoli tobie dokręcić jakieś bardzo jasne szkło (gdybyś się pokusił to wystrzegaj się aparatów z dużą matrycą. "Full Frame" mogłoby doprowadzić ciebie do wylewu, bo fotografując nim na f1.2 sporo zdjęć byłoby w/g Ciebie nieostrych).

    Wracając jednak do Twojego olympusa... Jeśli kiedyś zaszalejesz i przeczytasz instrukcję to dowiesz się, że oprócz 1/500s istnieją również inne czasy (np: 1/320s, nie wspominając już o takim kultowym czasie jak 1/125s). Jeśli łykniesz bakcyla fotografii to natrafisz w pewnym momencie na coś wręcz niesamowitego: preselekcję przysłony.... i wtedy dopiero się zacznie Twoja przygoda z fotografią... Kolejnym etapem będzie pełny manual, a w kieszeni mini-statyw. Zapragniesz większego i cięższego sprzętu, dokupisz lampę błyskową (może nawet dwie - kto wie?), zaczniesz się wymieniać z kolegami zoomami, pokochasz stałki, a sprzęt w plecaku zajmie tobie więcej miejsca niż ubrania. Potem poznasz fajną kobietę, urodzi wam się syn (a może nawet bliźniaki) i zamienisz to wszystko na E-P1 z 20/1.7 + fotelik samochodowy i pampersy na dwa lata.

    Po paru latach wrócisz tu znowu jako stary fotograficzny wyjadacz i z uśmiechem na ustach przeczytasz swój pierwszy post. Czego ci z całego serca życzę.
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 28.03.10 o 21:14

  8. #18
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Dołączył
    Nov 2005
    Mieszka w
    Lublin
    Posty
    3.200
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    większość zdjęć strzelona na ISO800 z czasem 1/30 s. Patrząc na te sample i wiedząc jakie parametry były ustawione można stwierdzić, że aparat jest OK. Do ruchu taki czas odpada, chyba, że nie chcesz go zatrzymywać, a pozwalasz na rozmazywanie się obiektów poruszających się. ISO800 w małpie to bardzo kiepski pomysł. W nowszych małpkach (oczywiście tych z górnej półki, czyli w cenie powyżej 1400 zł) ISO400 to max co jest używalne, wyższe ISO (czyli 800 i więcej) nie nadają się zbytnio do niczego, a już na pewno nie do zdjęć w nocy, ponieważ albo będzie gigantyczny szum, albo nie będzie detalu.

  9. #19

    Dołączył
    Mar 2010
    Posty
    13
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    JEST DUŻY POSTĘP

    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Ustaw w tym aparacie na stałe: ISO100, preselekcja czasu 1/500.
    Ustawiłem ISO na 100 i brak tych szumów elektrostatycznych czyli nie ma zaiarnistego wyglądu Jeżeli chodzi tą preselekcję czasu to nie wiem jak ją ustawić. Rozumiem że to to samo co czas otwarcia migawki bo tak jest w mojej instrukcji. Czy to da sie na stałe ustawić? Bo jak robię zdjecia to tak jak pisze dzemski :"większość zdjęć strzelona na ISO800 z czasem 1/30 s." Czy tą wartość przysłony też ustawić jakoś na stałe?

  10. #20
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Dołączył
    Nov 2005
    Mieszka w
    Lublin
    Posty
    3.200
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez memphis Zobacz posta
    JEST DUŻY POSTĘP



    Ustawiłem ISO na 100 i brak tych szumów elektrostatycznych czyli nie ma zaiarnistego wyglądu Jeżeli chodzi tą preselekcję czasu to nie wiem jak ją ustawić. Rozumiem że to to samo co czas otwarcia migawki bo tak jest w mojej instrukcji. Czy to da sie na stałe ustawić? Bo jak robię zdjecia to tak jak pisze dzemski :"większość zdjęć strzelona na ISO800 z czasem 1/30 s." Czy tą wartość przysłony też ustawić jakoś na stałe?
    w aparacie są różne tryby fotografowania, poza różnymi automatycznymi scenkami jest:
    P - tryb programowy, który wszystko ustawia sam analizując scenę, ale pozwala ingerować w naświetlanie (możesz zmieniać naświetlenie na + lub na -)
    A- tryb preselekcji przysłony, ustawiasz przysłonę, a aparat dobiera do niej odpowiedni czas,
    S- tryb preselekcji czasu, ustawiasz czas, a aparat ustawia do niego odpowiednią dla warunków przysłonę,
    M- tryb manualny, zarówno czas jak i przysłonę ustawiasz samodzielnie.

Podobne wątki

  1. Pytanie o mju 9000
    By jastin in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 8.09.10, 20:49
  2. MJU 9010 czy 9000
    By ukai in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 18.04.10, 11:42
  3. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 7.01.09, 09:57
  4. Olympus FE-210-tragedia niestety :(
    By elektrit in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 33
    Ostatni post / autor: 17.06.08, 21:20

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.