A mi jedyneczka![]()
A mi jedyneczka![]()
e520 + 14-42 + 40-150
Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233
Z serii z tulipanem najbardziej podoba mi się 3 - ładne światło i podoba mi się to, że zdjęcie jest dość miękkie. Na pozostałych przeszkadza mi trochę ten uschnięty koniec liścia, poza tym na 1 coś wlazło w kadr w lewym dolnym rogu. Na ciemniejszych partiach tła widać jakiś szum - może da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
Zastanawia mnie ten szum. Przy ISO200 szumu nie powinno byćMoże wyciągałeś cienie? Jeśli tak, spróbuj zostawić ciemne tło. Nawet jeszcze przyciemnić.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Co do obróbki to nie było żadnej oprócz wyostrzania i zmiany rozmiaru na 800 na 600 px. Na oryginale chyba szumu nie ma. Mam wrażenie, że po zmniejszeniu rozmiaru w gimpie straciły mocno na jakości, a potem wyostrzanie w picassie dopełniło dzieła zniszczenia. Cóż, kolejna lekcja... I na pewno nie ostatnia.![]()
Może Spróbuj tak:
Jest bardzo prosty sposób w PS'ie więc sądzę, że w Gimpie też na taką obróbkę :
1. konwersja z RGB do LAB
2.zaznacz warstwę Jasność
3.użyj maski wyostrzania
4.suwakami dostosuj ostrość obrazu bez niszczenia kolorów.
5.powrót z LAB do RGB.
To działa !
Pozdrawiam
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dlaczego używasz dwóch programów do tych operacji? Przecież to można zrobić wszystko w Gimp-ie?
Nie bardzo rozumiem jak mogły stracić na jakości podczas zmniejszania
Możesz załadować któryś zaszumiony oryginał na jakiś serwer (np: http://www.przeklej.pl/) i podać link? Chciałbym to sprawdzić.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Zdjęcie otwarte w gimpie i tylko zmieniejszone, ale tym razem zamiast 72 dpi zostaiłwem 300 dpi. Czy teraz jest lepiej, jeśli chodzi o szumy?
Wstawiam kolejną próbę. A wygląda to tak. Oryginał otwarty w gimpie > przeskalowany do 800 na 600 przy 300 dpi > i użyta raz maska wyostrzająca z domyślnymi wartościami. Jak teraz?