Tak jak pisałem w poście usuniętym o wiele lepiej zrobić takie coś prawdziwe (jasnym szkłem) a nie bawić się w wszczepianie silikonu Photoshopem.![]()
Tak jak pisałem w poście usuniętym o wiele lepiej zrobić takie coś prawdziwe (jasnym szkłem) a nie bawić się w wszczepianie silikonu Photoshopem.![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Zonkinho - Dziadek- Jasiu poświęcił swój czas żeby zaprezentować pewnien efekt. Uszanujmy czyjąś chęć dzielenia się wiedzą. Przecież mozna ten efekt zrobić w dużo delikatniejszym wydaniu. Ważne, aby znać algorytm.
Jak każdego będziemy witać taką oceną/krytyką, to nikt tu się wiedzą nie będzie chciał się dzielić- jesli ma być tak przywitany.
Po prostu z jednego efektu skorzystamy a inny zupełnie nam się nie przyda. Prawda?![]()
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Podzielam zdanie wanilii, tym bardziej że dziadek uczynił to bardzo dobrze tzn. wytłumaczył wszystko łopatologicznie i myślę, że każdy, nawet ja, potrafi to zrozumieć.
W sumie tak właśnie wyobrażałem sobie ten wątek. Ci co potrafią coś zrobić tłumaczą tym co nie umieją, a nie tym którzy umieją i świetnie sobie radzą z obróbką w programach graficznych
m.z jest ok, metoda starych nauczycieli. pokazuja metode/droge nie rozwiazanie(gotowe).
Istotnie, najlepiej mieć odpowiednie szkło, odpowiednie światło, odpowiednie wszystko inne. Jednak istotą wątku jest pokazanie metod wykonania jakiegoś konkretnego zdjęcia lub opisania metody na jego wykonanie.
Jeśli możesz pomóc, pokaż jak można zrobić rozmycie tła za pomocą programu lub stosując optykę, czy to o odpowiedniej jasności czy też ogniskowej dostatecznie dużej dającej podobny efekt. Z pewnością co najmniej kilka osób na tym skorzysta. Nie wszyscy wiedzą, że za wykonaniem pewnych zachwycających zdjęć stoi mnóstwo techniki, której użycie zwykle jest przemilczane. Mówi się jedynie "to zdjęcie z aparatu x z obietywem y".
Myślę, że akurat Dziadek przedstawił ogólny zarys pomysłu. Tło tego zdjęcia jest wieloplanowe przez co uzyskanie bliskiego ideałowi rozmycia wymaga poświęcenia temu zdjęciu sporej ilości czasu. Dużo więcej niż do wykonania powyższego tutoriala.
Ja tak po cichu przypuszczalem,ze watek pojdzie w strone magla.
Mamy wyraznie w tytule napisane "Jak zrobilem to zdjecie"Nie jest tematem watka czym robic tylko jak to dane zdjecie zrobil autor posta.Czy zawsze musi sie trafic "madry" i napisac nie na temat.Tu nie chodzi w watku czym robic(jakim szklem,aparatem..) tylko jak dany material zostal obrobiony w danym przypadku.Dziadek podal na tacy jedna z metod.Nasza rola jest w tym czy zastosowac jego metode czy nie.Jesli znamy inne lepsze to sie podzielmy a nie negujmy innej.
Sam sie zastanawialem czy napisac jak w ostrym sloncu w samo poludnie uzyskac czarne tlo nie majac w terenie nic poza aparatem,teraz chyba sie wstrzymam,bo przyjdzie ktos i napisze,ze kupic czarne tlo i postawic za obiektem.uzywajac najlepiej jasnego szkla i czegos co nie jest Olympusem.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie