Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 167

Wątek: Jak zrobiłam/łem to zdjęcie?

zonkinho
    Gość
    Tak jak pisałem w poście usuniętym o wiele lepiej zrobić takie coś prawdziwe (jasnym szkłem) a nie bawić się w wszczepianie silikonu Photoshopem.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Tak jak pisałem w poście usuniętym o wiele lepiej zrobić takie coś prawdziwe (jasnym szkłem) a nie bawić się w wszczepianie silikonu Photoshopem.
    Owszem ale nie zawsze masz pod ręką jasne szkło. Jeżeli chcesz "zrobić" ciężkie chmury też nie czekasz na burzę
    Dobrze znać sposoby posługiwania się PS-em, coś więcej niż tylko kadrowanie
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Owszem ale nie zawsze masz pod ręką jasne szkło. Jeżeli chcesz "zrobić" ciężkie chmury też nie czekasz na burzę
    Dobrze znać sposoby posługiwania się PS-em, coś więcej niż tylko kadrowanie
    Owszem, ale jeśli efekt końcowy wygląda jak tandeta z bazaru to wolę jednak poczekać na te chmury.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Zonkinho - Dziadek- Jasiu poświęcił swój czas żeby zaprezentować pewnien efekt. Uszanujmy czyjąś chęć dzielenia się wiedzą. Przecież mozna ten efekt zrobić w dużo delikatniejszym wydaniu. Ważne, aby znać algorytm.
    Jak każdego będziemy witać taką oceną/krytyką, to nikt tu się wiedzą nie będzie chciał się dzielić- jesli ma być tak przywitany.
    Po prostu z jednego efektu skorzystamy a inny zupełnie nam się nie przyda. Prawda?
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Owszem, ale jeśli efekt końcowy wygląda jak tandeta z bazaru to wolę jednak poczekać na te chmury.
    Przestań marudzić!
    Dziadek nie podał receptury tylko metodę. Nie podoba Ci się- nie musisz z niej korzystać, innym może jednak się przydać
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    Podzielam zdanie wanilii, tym bardziej że dziadek uczynił to bardzo dobrze tzn. wytłumaczył wszystko łopatologicznie i myślę, że każdy, nawet ja, potrafi to zrozumieć.

W sumie tak właśnie wyobrażałem sobie ten wątek. Ci co potrafią coś zrobić tłumaczą tym co nie umieją, a nie tym którzy umieją i świetnie sobie radzą z obróbką w programach graficznych

Alleg_pl
    Gość
    m.z jest ok, metoda starych nauczycieli. pokazuja metode/droge nie rozwiazanie(gotowe).

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Istotnie, najlepiej mieć odpowiednie szkło, odpowiednie światło, odpowiednie wszystko inne. Jednak istotą wątku jest pokazanie metod wykonania jakiegoś konkretnego zdjęcia lub opisania metody na jego wykonanie.

Jeśli możesz pomóc, pokaż jak można zrobić rozmycie tła za pomocą programu lub stosując optykę, czy to o odpowiedniej jasności czy też ogniskowej dostatecznie dużej dającej podobny efekt. Z pewnością co najmniej kilka osób na tym skorzysta. Nie wszyscy wiedzą, że za wykonaniem pewnych zachwycających zdjęć stoi mnóstwo techniki, której użycie zwykle jest przemilczane. Mówi się jedynie "to zdjęcie z aparatu x z obietywem y".

Myślę, że akurat Dziadek przedstawił ogólny zarys pomysłu. Tło tego zdjęcia jest wieloplanowe przez co uzyskanie bliskiego ideałowi rozmycia wymaga poświęcenia temu zdjęciu sporej ilości czasu. Dużo więcej niż do wykonania powyższego tutoriala.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Dziadek--> jak mam być szczery, wygląda to fatalnie Od razu widać, że PS Może jeśli będzie to delikatniej, wtedy ktoś się nie pozna.
    Dzięki za szczerość, faktycznie to zdjęcie nie nadaje się do galerii, a Twój głos w dyskusji wnosi świeży powiew wiedzy w tym technicznym wątku.
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ja tak po cichu przypuszczalem,ze watek pojdzie w strone magla.
    Mamy wyraznie w tytule napisane "Jak zrobilem to zdjecie"Nie jest tematem watka czym robic tylko jak to dane zdjecie zrobil autor posta.Czy zawsze musi sie trafic "madry" i napisac nie na temat.Tu nie chodzi w watku czym robic(jakim szklem,aparatem..) tylko jak dany material zostal obrobiony w danym przypadku.Dziadek podal na tacy jedna z metod.Nasza rola jest w tym czy zastosowac jego metode czy nie.Jesli znamy inne lepsze to sie podzielmy a nie negujmy innej.
    Sam sie zastanawialem czy napisac jak w ostrym sloncu w samo poludnie uzyskac czarne tlo nie majac w terenie nic poza aparatem,teraz chyba sie wstrzymam,bo przyjdzie ktos i napisze,ze kupic czarne tlo i postawic za obiektem.uzywajac najlepiej jasnego szkla i czegos co nie jest Olympusem.