Uwazam, ze przydatne by byl rozklad mocy lamp i ich zaleznosci, tak by bylo dokompletu, a tak to 'nice work' i plusik.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Uwazam, ze przydatne by byl rozklad mocy lamp i ich zaleznosci, tak by bylo dokompletu, a tak to 'nice work' i plusik.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Fota wynikowa:
Fota pierwowzór:
Naj sampierw ino wyprościłem zdziebko ściany działając na czterech wycinkowych warstwach co by całej kamienicy nie rozwalić a jak wiecie prostowanie nie jest moją mocną stroną.
Najistotniejsze w tym przypadku jest poprawienie nastroju foty, przez dodanie mgły i o tym jest ta piosenka i o tym jest ta ballada:
P.S.
Podmienię jak tylko wyślę lepszą jakość na youtube
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 9.02.11 o 19:34
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ja tak bardzo króciutko - na prośbę jednego z forumowiczów
Oto krótki opis jak wykonałem to zdjęcie:
Użyty sprzęt to: blenda, lampa błyskowa wywoływana radiowo, stolik, tło, akwarium, obiekt któremu wykonywałem zdjęcie no i oczywiście aparat (z wężykiem spustowym).
Na początek należało zastanowić się jak oświetlić plan zdjęciowy - jako że dysponowałem tylko dwiema lampami, aby uzyskać w miarę równomierne oświetlenie obiektu fotografowanego, użyłem blendy do wyrównania światła padającego na obiekt. Druga lampa posłużyła do oświetlenia tła. Ogólny schemat oraz zdjęcie planu zdjęciowego przedstawiam poniżej (brakuje zaznaczonego podświetlenia tła):
Jak już wszystko zostało rozstawione we właściwych miejscach wziąłem się za robienie zdjęć. Zostało wykonane to poprzez wrzucanie obiektów do wody i za pomocą wężyka spustowego wyzwalanie migawki w aparacie (czas naświetlania ok 1/160 a przysłona ok f/11). Jak się można domyślać, aby uzyskać pożądany efekt, należało wykonać wiele zdjęć metodą prób i błędów i tak też to odbywało się w tym przypadku.
Kiedy już trafiło się na właściwy moment/kadr należało zdjęcie poddać obróbce. Zdjęcie wyjściowe (z aparatu) wyglądało tak:
Niestety wrzucanie przedmiotów do wody powoduje osadzanie się jej na ściankach naczynia, jak również powstawanie bąbelek w wodzie. Jak widać, efekt nie jest zbyt ciekawy, zatem należało coś zrobić z tłem (wyczyścić). Ja użyłem stempla oraz łatki, dodatkowo rozmywałem tło za pomocą rozmycia gaussowskiego (na warstwach). I tak oto powstał efekt końcowy:
![]()
Bardzo fajnie Maestro to opisałeś. W Twoim zdjęciu końcowym brakuje mi tylko powierzchni wody, do której wpada owoc. A może taki był Twój zamysł?
Pozdrawiam
Dzięki chimolWłaśnie pierwszą wersję miałem z linią wody i jak ją usunąłem to stwierdziłem, że zdjęcie jest bardziej intrygujące dlatego tak też zostało. Zresztą już Saboor w moim wątku skojarzył to z meduzą, więc mogę uznać że przynajmniej u niego wywołało to pożądaną reakcję
![]()
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 14.04.11 o 11:29
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
W swoim wątku zamieściłam zdjęcie
i poproszono mnie o małego tutoriala. Tak więc zaczynamy
Tak było na początku - zdjęcie zrobione z wykorzystaniem jedynie światła naturalnego, wpadającego do pokoju przez drzwi balkonowe.
Coś tam się wkradło w tle po prawej stronie, więc stemplem pozbywamy się tego.
Dokładamy teksturę - otwieramy sobie wybrany obraz, kopiujemy i wklejamy na nasze zdjęcie - powstaje nam warstwa i tu zmieniamy sobie sposób krycia. Ja wybrałam overlay/nakładka. Dodanie maski warstwy pozwoli nam wymazać nałożony obraz w miejscach, w których nie chcemy tekstury na oryginale.
Następnie korekta na poziomach, zdjęcie nasycenia (jakie zmiany były dokonywane widać na załącznikach) i koniec.
Pozdrawiam, Jola
Jestem już jakiś czas na tym portalu, ale pierwszy raz dokopałem się do tak ciekawego wątku, mocnego treściwego w swojej formie. Słowa uznania dla jolly i może tym wpisem pobudzę dalszy ciąg tego wątku...
Fajne pyry![]()