Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: pilot radiowy do esystemu

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dobas, sprawdź w wolnej chwili czy Twój Palto zachowuje się tak jak mój Cleon II (niedawno kupiłem). Problem w sygnalizacji LEDów. Po wciśnięciu w nadajniku guzika do połowy zaświeca się zielony i jest to w zasadzie ... potwierdzenie wciśnięcia. Nie ma różnicy czy aparat złapał ostrość czy jeszcze nie . Jeśli jest blisko - to pół biedy, można usłyszeć piknięcie aparatu. Jeśli jest dalej lub hałas - to loteria. Oczywiście po wciśnięciu do końca, świeci czerwony.
    Brak potwierdzenia ostrości to spora wada, nie wiem czy pilota czy Olka (może nie daje kablem potwierdzenia zwrotnego do odbiornika). Przeglądnąłem jeszcze raz opisy u trzech sprzedawców na Allegro - nigdzie nie jest jednoznacznie napisane, że złapanie ostrości jest sygnalizowane. U jednego było "zielona - ustawianie autofocusa". Ustawianie to nie ustawienie.
    ---------
    Sprawdziłem też twój problem zdjęć seryjnych. Działa, ale śmiesznie. Zrobiłem 7-8 prób. Raz zrobił 4 zdjęcia, raz 2, reszta po 3, przy czym po pierwszym lub po dwóch aparat pikał jak przy złapaniu ostrości. To by potwierdzało moje podejrzenia co do komunikacji zwrotnej - nadajnik wysyła 5 impulsów, ale jeśli aparat nie zdąży wyostrzyć i pstryknąć - zgubi impuls.
    2 zdjęcia seryjne udało mi się "osiągnąć" gdy w czasie serii jeździłem aparatem by utrudnić ostrzenie.
    Sprawdź u siebie.
    Ostatnio edytowane przez PawelG ; 3.04.10 o 02:00
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez PawelG Zobacz posta
    ...
    Brak potwierdzenia ostrości to spora wada, nie wiem czy pilota czy Olka (może nie daje kablem potwierdzenia zwrotnego do odbiornika)...
    Nie wymagaj cudów. To transmisja w jedną stronę.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki Zobacz posta
    Nie wymagaj cudów. To transmisja w jedną stronę.
    Nie wymagam, zwłaszcza za taką cenę . Ciekaw jestem tylko czy ograniczeniem jest pilot, czy Olek (nie przekazuje potwierdzenia do pilota).
    Sprawę rozwiązała by informacja posiadacza takiego pilota do innego systemu. Ja nie mam ani nie kojarzę u znajomych. Może ktoś na forum?
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    potwierdzenie nie jest sygnalizowane diodą.
    zauważ, ze jak odepniesz odbiornik od aparatu to tez bedziesz miał potwierdzenie diodami zielonymi w nadajniku - ale sygnalizuje to że chłopaki się widzą a nie że aparat złapał ostrość.

seryjne u mnie wyjdą bez problemu w E-510 - jesli kołeczkiem i gumką zablokuje spust w aparacie wciśniety do połowy. podobnie mam w pułapce IR - muszę wdusic spust w aparacie do połowy aby impuls natychmiast wyzwalał migawke.

W pułapce IR było tak że zwierane jest od razu wyzwalanie ale jak pisałem ta wada mi nie wadzi bo nie widzę zastosowania seryjnych co sekundę ?( chyba ze do złożenia filmu przyspieszonego

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    w tym poście, 23 marca, podałem namiar na dostawcę pilotów radiowych f-my Hahnel. Mam taki i używam drugi rok z E 30. Po lekkim wciśnięciu guzika w pilocie zapala się zielona dioda co, sprawdziłem to na podstawie setek ekspozycji, JEST RÓWNOZNACZNE Z USTAWIENIEM OSTROŚCI, po dociśnięciu do oporu zapala się czerwona dioda i następuje wyzwolenie migawki. Bez najmniejszego problemu robi mi serie po kilkanaście zdjęć, dopóki mam wciśnięty guzik. Na wolnej przestrzeni odpalał mi z odległości 150-200m. Kosztował 180,- PLN
    pozdrawiam hb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PawelG Zobacz posta
    Nie wymagam, zwłaszcza za taką cenę . Ciekaw jestem tylko czy ograniczeniem jest pilot, czy Olek (nie przekazuje potwierdzenia do pilota).
    Sprawę rozwiązała by informacja posiadacza takiego pilota do innego systemu. Ja nie mam ani nie kojarzę u znajomych. Może ktoś na forum?
    Nad czym tu się zastanawiać, skoro transmisja jest w jedną stronę?
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki Zobacz posta
    Nad czym tu się zastanawiać, skoro transmisja jest w jedną stronę?
    Pozdrawiam.
    ale transmisja jest w obie strony - skoro odbiornik - odpowiada nadajnikowi przekazując informacje ze jest w zasięgu...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ale transmisja jest w obie strony - skoro odbiornik - odpowiada nadajnikowi przekazując informacje ze jest w zasięgu...
    Skąd takie przekonanie?

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    z empirycznych doświadczeń. Napisałem powyżej..

dwa scenariusze :

1) nadajnik po naciśnięcu guzika zaświeca 2 diody na zielono jesli odbiornik jest w zasięgiu
    2) nadajnik po naciśnięciu guzika nie zaświca 2 zielonych diód jesli odbiornik nie jest w zasięgu

skoro tak - znaczy że nadajnik wie że odbiornik jest w zasięgu a więc odbiornik musi "odbić" sygnał ( wysłać coś do nadajnika) jes więc zatem połączenie o zwrocie odbiornik do nadajnik.

Co więcej odbija TYLKO jak jest włączony.. a więc komunikuje się z nadajnikiem

Zatem mam przekonanie że komunikacja jest w dwie strony

Gdybym teraz stał przed wyborem - pewnie mając wiedze o którek pisał Henio Be - skusiłbym sie na ten proponowany przez niego bo potwierdza złapanie ostrości

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cuda panie, cuda. Do czego to doszło. To już transceivery montują zamiast zwykłych modułów...
    Nie nadążam.
    Pozdrawiam.