Dobas, sprawdź w wolnej chwili czy Twój Palto zachowuje się tak jak mój Cleon II (niedawno kupiłem). Problem w sygnalizacji LEDów. Po wciśnięciu w nadajniku guzika do połowy zaświeca się zielony i jest to w zasadzie ... potwierdzenie wciśnięcia. Nie ma różnicy czy aparat złapał ostrość czy jeszcze nie. Jeśli jest blisko - to pół biedy, można usłyszeć piknięcie aparatu. Jeśli jest dalej lub hałas - to loteria. Oczywiście po wciśnięciu do końca, świeci czerwony.
Brak potwierdzenia ostrości to spora wada, nie wiem czy pilota czy Olka (może nie daje kablem potwierdzenia zwrotnego do odbiornika). Przeglądnąłem jeszcze raz opisy u trzech sprzedawców na Allegro - nigdzie nie jest jednoznacznie napisane, że złapanie ostrości jest sygnalizowane. U jednego było "zielona - ustawianie autofocusa". Ustawianie to nie ustawienie.
---------
Sprawdziłem też twój problem zdjęć seryjnych. Działa, ale śmiesznie. Zrobiłem 7-8 prób. Raz zrobił 4 zdjęcia, raz 2, reszta po 3, przy czym po pierwszym lub po dwóch aparat pikał jak przy złapaniu ostrości. To by potwierdzało moje podejrzenia co do komunikacji zwrotnej - nadajnik wysyła 5 impulsów, ale jeśli aparat nie zdąży wyostrzyć i pstryknąć - zgubi impuls.
2 zdjęcia seryjne udało mi się "osiągnąć" gdy w czasie serii jeździłem aparatem by utrudnić ostrzenie.
Sprawdź u siebie.

Odpowiedz z cytatem