Proponuję " O fotografii " Freman'a ewentualnie jeśli idzie o historie i podstawy to " jak czytać fotografie" ==> str1 postu
Pozdr.
Proponuję " O fotografii " Freman'a ewentualnie jeśli idzie o historie i podstawy to " jak czytać fotografie" ==> str1 postu
Pozdr.
Co prawda to nie książka, ale początkujący znajdą tutaj wiele wskazówek, które będą przydatne:
http://issuu.com/zbyma/docs/poradnik...echnologii_hdr
Życzę wielu osiągnięć i
Pozdrawiam
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"
Przydatne wskazówki, Dzięki
Względem oświetlenia to polecam
Ostatnio przeczytałem bardzo ciekawą książkę "Perfekcja w fotografii" G. Barra. Książka jest miejscami trochę przekombinowana, a nawet łopatologiczna ale autor robi świetne zdjęcia(industrial oraz pejzaż, głównie w abstrakcyjnym ujęciu). Barr jest też ciekawy z innego powodu. Jako fotograf ma swoje osiągnięcia(wystawy, publikacje itd.) ale jest zarazem fotografem-amatorem, który na co dzień pracuje w innym zawodzie(jest lekarzem) a zdjęcia robi głównie w weekendy. Nie znajdziemy tu porad dotyczących kwestii technicznych - jest za to wiele ciekawych uwag dotyczących motywacji , weryfikacji własnych umiejętności(bardziej kreatywnych niż technicznych) czy sposobów szukania własnej drogi do robienia oryginalnych fotografii.
http://helion.pl/ksiazki/perfekcja-w...arr,perfot.htm
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 11.04.12 o 10:16
Książki, które mam, czytałem i polecam. W końcu zrobiłem tę listę, długo to spisywałem więc mam nadzieję, że ktoś skorzysta.
Lista nie zawiera: albumów, biografii, zbioru esejów oraz książek o fotografii analogowej z okresu PRL (które są tanie na allegro więc możęcie kupić od razu paczkę). Możliwe też że coś pominąłem i dopiszę jak znajdę potem na półce.
Na liście też nie ma kilku książek, jakich jeszcze nie zdążyłem kupić, np. "Umysł fotografa".
Nie ma tu też książek, które mam i uważam, że są syfiaste jak np. większość książek Scotta Kelbyego.
ZDECYDOWANIE NAJWAŻNIEJSZE
"Okiem fotografa" Michael Freeman
"Lighting the Nude" / "Fotografia aktu"
"Photoshop korekcja i separacja" - Dan Margulis (nie używam fotoszopa, żadne moje zdjęcie nie było obrabiane w PS)
BARDZO PRZYDATNE
"Z pamiętnika lampy błyskowej" - Joe McNally
"Czarno biała fotografia cyfrowa" - Michael Freeman
"Czarno biała fotografia cyfrowa" - John Beardsworth
"Kolor" - Michael Freeman
"Uchwycić moment" - Joe McNally
"Ciało" - Lee Varis
"Sculping with Light" - Allison Earnest
"Światło i oświetlenie" Michael Freeman
"Fotografia portretowa bez tajemnic" Bryan Peterson
"Portrety" Michael Freeman
"Nude photography - the art and the craft" - Pascal Baetens
"Oświetlenie portretowe" Christopher Grey
RESZTA KTÓRĄ TEŻ POLECAM
"Światło w fotografii - magia i nauka"
"Poezja obrazu" - Chris Orwig
"Krajobrazy i przyroda" - Michael Freeman
"Perfect Exposure" - Michael Freeman
"Czas naświetlania bez tajemnic" - Bryan Peterson
"Zbliżenia i makrofotografia bez tajemnic" - Bryan Peterson
"Outdoor lighting: Fashion & Glamour" Cathy Joseph
"System 7 punktów" Scott Kelby
"W kadrze" David duChemin
"Fotografia zbliżeniowa" Michael Freeman
"Okiem strobisty"
"Kreatywna fotografia bez tajemnic" Bryan Peterson
"Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson
"Pracując ze światłem - warsztaty fotografii krajobrazowej"
Jakie są podstawowe różnice między:
"Czarno biała fotografia cyfrowa" - Michael Freeman
"Czarno biała fotografia cyfrowa" - John Beardsworth ?
Mam tę pierwszą - niedługo zaczynam czytać. Czy książka Beardswortha to ta z "tyłkiem" zebry na okładce?
Nie bardzo nawet wiem jak odpowiedzieć na to pytanie, zbieżność tytułów nie oznacza zbieżności treści. Mogą być dwie książki zatytułowane "fotografia" i wcale nie być identyczne. Nie żałuję wydanych pieniędzy na żadną książkę z powyższej listy. Jest jeszcze trzecia ksiązka o BW której nie kupiłem![]()
Właśnie o to pytam. Z tego co widzę u Freemana jest zarówno trochę o estetyce jak i sporo (a nawet większość) o rozwiązaniach technicznych, konwersji do B&W itd. Sam mam jeszcze inną książkę pt. "Sztuka czarno-białej fotografii" Hoffmanna, która jest stricte eseistyczna, skupiona przede wszystkim na zagadnieniach teoretycznych i estetycznych.
Ciekaw jestem w którym kierunku idzie Beardsworth.
To raczej zachęciłeś mnie do kupna jeszcze Hoffmanna. O ile pamiętam zarówno u Freemana jak i u Beardswortha było dużo konkretnych zagadnień związanych z obróbką, nie pamiętam który z nich napisał np. że warto dodać szumu w przepalonych miejscach by odbiorca dostrzegł jakieś (nieistniejące) szczegóły. Freeman chyba stosował w swoich przykładach 6 suwaków, których ja nie znam z żadnego programu.