Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 192

Wątek: Quentin35 - pierwsze kroki w świecie luster

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    W sobotę postanowiłem wybrać się z aparatem na eksplorację opuszczonego domu w sąsiedztwie domu teściów.
    Jest to poniemiecki budynek, w którym dwie rzeczy zwróciły moją szczególną uwagę.
    Pierwsza do fragmenty zachowanej elewacji (zdj.21), które chyba sugerują że nie był to dom zwykłego bauera, druga rzecz to wysokość pomieszczeń na parterze - nie więcej niż 2m.
    Warunki zbytnio nie sprzyjały, gdyż dom jest dookoła zarośnięty krzewami i drzewami więc światła jest jak na lekarstwo.
    Mimo wszystko udało się pstryknąć kilka klimatycznych fotek i przy okazji znaleźć kilka ciekawych "pamiątek".
    W pierwszej części trzy zdjęcia z domu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	19.jpg
Wyświetleń:	106
Rozmiar:	255,6 KB
ID:	32106   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	205,4 KB
ID:	32108   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	21.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	328,3 KB
ID:	32110  

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Lubię takie miejsca msz biała winieta nie pasuje

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Jak ja lubię takie klimaty, obróbka fajna. Za kolegą winietka przeszkadza. Ciekawy jestem następnych
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzięki za opinie i uwagi Winietą chciałem trochę "rozjaśnić" zdjęcie ale może faktycznie nie spełniła moich oczekiwań
    Wrzucę później kilka fotek tego co znalazłem w środku domu i przyległej do niego stodoły. Będzie to raczej w formie ciekawostek beż specjalnej obróbki. Choć jeśli ktoś będzie chciał się nimi "pobawić" to chętnie zobaczę efekty

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Quentin35 Zobacz posta
    Wrzucę później kilka fotek tego co znalazłem w środku domu i przyległej do niego stodoły. Będzie to raczej w formie ciekawostek beż specjalnej obróbki.
    Miejscowka moze byc ciekawa.
    Moze podrzuc pare fot ekipie z http://www.opuszczone.com/??

Pozdrawiam
    Tom
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar bartek86
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Super miejsce i niesamowite fotki.
    Z którego roku gazetka?
    e520 + 14-42 + 40-150
    Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233

Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Chcąc uszanować zastany "porządek" postanowiłem niczego nie ruszać, wyciągać i przekładać stąd sugerując się fragmentem widocznym na zdjęciu "Tabela kursów 2/82" zakładam, że gazetka z '82 roku
    Co do eksploracji przez większą liczbę osób to mógłby być kłopot. Pisałem, że jest to opuszczony dom ale nie jest niczyj. Po śmierci poprzednich właścicieli został przez kogoś kupiony (ładnych parę lat temu) w celu remontu i zamieszkania. Niestety na zakupie się skończyło i tak sobie stoi i niszczeje. Pamiętam jak byłem tam kilka lat temu to był tam jeszcze bardzo ładnie zachowany piec kaflowy (teraz rozbity na kawałki) a w stodole stare, drewniane narty (teraz nie ma po nich śladu). Obok domu znalazłem wtedy łyżkę, jeśli dobrze pamiętam, z niemieckimi, wojskowymi oznaczeniami. W domu byłem teraz tylko w dwóch pomieszczeniach gdyż towarzyszyła mi 6-cio latka i nie miała ochoty czekać aż tata "zwiedzi", jak to ona nazwała, nawiedzony dom, a ja nie chciałem ją po nim ciągać. Także na pewno jeszcze tam wrócę sam i spróbuję dotrzeć też na piętro, choć drewniane schody nie sprawiały wrażenia pewnych. Nie wiem też na ile da się porobić zdjęcia, gdyż jak wspominałem panuje tam ciemnica a ja nie mam nic oprócz wbudowanej lampy

Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tak jak pisałem, w drugiej części przedstawiam "rzeczy znalezione".
    Na początek najciekawsze, moim zdaniem, znalezisko. Skrzynia po amunicji przeciwlotniczej 37mm.
    Próbując znaleźć jakieś informacje na temat oznaczeń widniejących na niej, doszukałem się takiego opisu:

High-explosive shell, 37 mm, M54 standard

"This shell used the M56 point detonating fuse. The complete round weighs 1.99 lb (900 g); as fired, the projectile weighs 1.34 lb (608 g). The 0.16 lb (70 g) charge of M2 powder is a Hercules NG formula of single perforated grains with 0.030 in (0.76 mm) web and gives the projectile the prescribed muzzle velocity of 2,000 ft/s (610 m/s).
    The M54 used a shell-destroying tracer in addition to the point-detonating fuze. The tracer had a burning time of three seconds at the end of which it set off an igniting relay charge of 1.68 gr (0.109 g) of Grade A-5 Army Black Powder which ignited a relay pellet that detonated the charge, destroying the shell before ground impact.
    The bursting charge of tetryl weighed 0.10 lb (45 g), and the alternate Composition "A" charge weighs 0.105 lb (48 g). The tetryl loading consisted of a 200 gr (13 g) tetryl pellet pressed into the shell cavity under 9,000-10,000 psi (60-70 Mpa) pressure and the remainder of the charge of two equal increments pressed under approximately 9,000 psi (60 MPa) pressure. The Composition "A" bursting charge is loaded in the same manner as the tetryl charge, except that the relay pellet with the Composition "A" weighs 36 gr (2.3 g) as against 23 gr (1.5 g) for the pellet used with the tetryl load."
    Źródło M4 cannon - Wikipedia, the free encyclopedia

Dwa pozostałe to drewniana skrzynia po kawie i coś bardziej współczesnego i swojskiego czyli pusta flaszeczka.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	22.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	236,8 KB
ID:	32128   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	23.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	209,9 KB
ID:	32129   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	24.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	244,9 KB
ID:	32130   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	25.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	329,5 KB
ID:	32131  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	26.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	148,3 KB
ID:	32132  

| OlyJedi Awatar bartek86
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ta skrzynka to chyba skądś przyleciała?
    Eee spirytusik musi być
    e520 + 14-42 + 40-150
    Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233

Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To jest właśnie ciekawe, bo te ziemie (okolice Szprotawy) wyzwalały wojska radzieckie i długo tu później stacjonowały. Musiała więc tu skądś przywędrować. Zastanawiam się nad przekazaniem jej do Muzeum Jeńców Alianckich w Żaganiu. Może będą zainteresowani.