Strona 26 z 95 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 948

Wątek: Biebrza całodobowo

Awatar KamilB
    Mieszka w
    podlaskie (BKL)/SGGW
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam, to mój pierwszy post na forum. Nazywam się Kamil i mieszkam w okolicach Kolna. Interesuję się głównie ptakami i fotografią, więc w związku z tym pod koniec marca tego roku wybrałem się na pierwszą biebrzańską wyprawę (wtedy jeszcze bez lustrzanki) i od tamtej pory zaczęła się moja przygoda z Biebrzą . Przez ten czas poznałem już trochę Dolny Basen Biebrzy oraz Dolinę Narwi od Bronowa po Zajki.

Tydzień temu wybrałem się na bukowisko. Widziałem 2 łosie: jednego udało mi się wypatrzeć w oddali z wieży na Bagnie Ławki, a drugi stał w krzakach przy Carskiej, podglądany przez grupę Francuzów . Po godzinie 20 w Burzynie odzywało się kilka osobników, jednak znajdowały się dość stosunkowo daleko i było je słychać dość słabo.
    W piątek ponownie wybrałem się do Burzyna i jeszcze przed zmrokiem udało mi się wypatrzeć jednego łosia (na zdjęciach okazało się, że były dwa), ale za to przez cały wieczór żaden się nie odezwał (chyba było im za zimno ).

Pozdrawiam wszystkich miłośników Biebrzy

P.S. Mam nadzieję, że będę mógł tu pokazywać swoje zdjęcia, pomimo tego, że robione były nie Olympusem a Nikonem D90 (wcześniej fotografowałem też Panasonicem Lumix'em FZ8 )
    Ostatnio edytowane przez KamilB ; 19.09.10 o 16:49

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Spoko Kamil. Wrzucaj. Mniej ważne czym, a co i jak. Zapodawaj świeże spojrzenie na bagna.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Awatar KamilB
    Mieszka w
    podlaskie (BKL)/SGGW
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Spoko Kamil. Wrzucaj. Mniej ważne czym, a co i jak. Zapodawaj świeże spojrzenie na bagna.
    OK, w takim razie kilka zdjęć z ostatnich wypadów:

Burzyn; ta czarna kropka to łoś, a biała to czapla

Długa Luka

Bagno Ławki

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Burzyn jak Burzyn, ujdzie. Bagno Ławki najlepsze. Długa Luka....osssso choooziii?
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

Awatar KamilB
    Mieszka w
    podlaskie (BKL)/SGGW
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Długa Luka....osssso choooziii?
    A o co ma chodzić Po prostu brzózka z Długiej Luki

Biały Grąd, maj (pierwsza wyprawa z lustrzanką ):

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KamilB Zobacz posta
    A o co ma chodzić Po prostu brzózka z Długiej Luki
    Czemóż więc niecała?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Burzyn to przeważnie miejsce na świt np.:
    http://lukaszlukasik.pl/galeria/Nowo...ark)_0747.html
    Chłopaki wpadli na dwa dni, tylko, że wiedzieli po co.
    Lub w temacie brzózek:
    http://lukaszlukasik.pl/galeria/Nowo...ark)_0607.html
    Jeszcze zajrzyj na leslawkostkiewicz.pl - razem byli.
    Ostatnio edytowane przez moose ; 21.09.10 o 01:24 Powód: Automatyczne scalenie postów

Awatar KamilB
    Mieszka w
    podlaskie (BKL)/SGGW
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    _
    Burzyn to przeważnie miejsce na świt.
    Wiem Kiedyś będę musiał to wykorzystać
    Ogólnie to jeżdżę nad Biebrzę na ptaki i prawie zawsze mam podpiętego Nikkora 70-300, więc z krajobrazami u mnie słabo, ale czasami, gdy nic nie lata zmieniam na 18-105

Z ostatnich wypadów:

Burzyn

wiewiórka z Burzyna

Carska Droga

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

bagienny weekend

Pisałem wcześniej, że uderzam na 3-4 dni w bagno. No i polazł ja jak głupi. Dodatkowo obciążony gościem, który kręci film o północno-wschodniej Polsce dla niemieckiej TV.
    Docelowo desant miał nastąpić w Brzostowie na miejsce oddalone ok 1km na wschód od Biebrzy. nie dało się jednak załatwić łódki i przeprawa odbyła się w Mocarzach. Nie ma to jak dobry, znajomy Mazur, z którym można się dogadać.
    Z wioski poszliśmy pieszo do rzeki, a bagaże pojechały na ,,furze". A było tych paczek troszeczkę. Moje dwa plecaki tak po 10kg każdy, sprzęt Petera : kamera 15kg, statyw filmowy z głowicą horizon jakieś 12kg i dwa plecaki 15kg, 8kg. W sumie przyszło nam nosić do celu około 70kg. Byłoby nieźle, gdyby te kilogramy taszczyć po suchym terenie. Niestety w tym roku Biebrza nie rozpieszcza i woda rozkosznie omywała nam kolana. Do tego kępy do pasa i trawy...nie będę klął na forum
    Dobrze, że jeszcze wtedy nie zdawałem sobie sprawy jakosci sprzętu filmowego jaki przewoziliśmy. Jakby łódka się wywróciła to parę dobrych samochodów by na dnie Biebrzy zaległo.
    Szczęśliwie jednak dotarliśmy na grądzik, rozbiliśmy namioty, załadowaliśmy na grzbiety kamerę i statyw i ruszyliśmy na łosie. Matko jedyna, nie dajcie się namówić na rolę asystenta do dźwigania tripoda. Nie dość, że woda, błoto, krzaki, trzciny i turzyce to ciężar statywu wgniata w ziemię. Niby niewiele ( 12kg) ale po każdym 200m odcinku przybywało mi na plecach drugie tyle. miałem nadzieję, że porobię może chociaż trochę zdjęć, ale to było nierealne. Jedynie zawiesiłem sobie z przodu Swing Bag z korpusem i sigmą 150/2.8 bo więcej bym nie uniósł. Nawet statywu nie brałem.
    Pierwszego wieczoru udało mi się wywabić byka z krzaków na otwarty teren. Wyszedł ładny badylarz z wiechciem traw na jednej tyce. 31 fot i ...to by było na tyle z mojego fotograficznego dorobku tej wyprawy. Na koniec tylko 6 podrzędnych landszafcików i kuniec.
    Pięknie za to ryczały tuż koło namiotów jelenie. Czasem, przed świtem przechodziły tuż obok, ze zdziwieniem wpatrując się w dwa kopczyki na pustej dotąd łące.
    Klimat pobytu niezapomniany.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9175903.jpg
Wyświetleń:	129
Rozmiar:	385,4 KB
ID:	39269   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9175916.jpg
Wyświetleń:	114
Rozmiar:	335,9 KB
ID:	39270   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9195922.jpg
Wyświetleń:	106
Rozmiar:	175,1 KB
ID:	39271  

Awatar KamilB
    Mieszka w
    podlaskie (BKL)/SGGW
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Moose, pozazdrościć wyprawy

jesienne Bagno Ławki

Dwie majowe fotki z Zajek (jeszcze z Lumix'a)

To chyba na razie wszystko ode mnie, bo pozostałe moje zdjęcia raczej nie nadają się do pokazania tutaj

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria
    moose, jak zawsze niezwykły opis poparty bardzo dobrymi fotkami. Ja zawsze z niecierpliwością czekam na Twoje kolejne relacje znad Biebrzy.

KamilB, ładny batalion. Miło, że można "Cię poczytać" nie tylko na fotoprzyrodzie.

Pozdrawiam