Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Jak można zePSuć zdjęcie

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    umówmy się że to nie jest fotografia reportażowa pokazująca świat takim jaki jest, fotografia studyjna to tak naprawdę jedno wielkie "oszustwo" i to od początku do końca, światła studyjne udają światło zastane, makijaż fotograficzny jest o wiele mocniejszy niż nawet wieczorowy, modelki udają że nie pozują a przeciez to robią no i w końcu mimo wszystko trzeba jeszcze oszukać w programie graficznym po to aby osoba na zdjęciu była pokazana jak najlepiej. Tak jest i nic tego nie zmieni, osoby które nie uznają tego typu fotografii powinny ją poprostu omijać z daleka, bo pisanie o tym ze tak jest źle jest jak dla mnie bezcelowe.
    pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W kwestii fotografii studyjnej PS to dobrodziejstwo naszego czasu. Zdecydowanie lepsza jest fotka druga, chociażby z uwagi na wygładzenie cery modelki.
    Full speed ahead!

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Pewnego razu chciałem przypudrować nos koleżance w zdjęciu do dyplomu, bo światło się odbiło i jak rany koguta, nie mogłem znaleźć żadnego przepisu. Macie może jakieś proste patenty? Willow32, poprawiałeś kiedyś coś takiego?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Pewnego razu chciałem przypudrować nos koleżance w zdjęciu do dyplomu, bo światło się odbiło i jak rany koguta, nie mogłem znaleźć żadnego przepisu. Macie może jakieś proste patenty? Willow32, poprawiałeś kiedyś coś takiego?
    jasne wybierasz Stempel, na pasku opcji zmień tryb pracy z domyślnego Normal na Darken, wartość krycia zmniejsz na 40-50% wybierz miękką końcówkę o dużej średnicy, kliknij jednokrotnie z wciśniętym ALT w miejscu gdzie skóra jest bez refleksów i zacznij "zamalowywać" miejsce gdzie odbiło się za dużo światła. Ważne! jeżeli jest to nos to próbkę zdrowej cery pobieraj z okolic nosa (chodzi o to aby odcień skóry był jak najbardziej zblizony do tego który mamy zamalować). Tą metodę stosuję kiedy mam do czynienie a dużymi powierzchniami, kiedy jest to mała powierzchnia można spróbować użyć "łatki".
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wiedziałem, że usuwanie odblasków to bułka ze stemplem, znaczy się z masłem Dzięki
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Do wszytskich co neguja PSucie fotek:
    PANOWIE TO JEST WąTEK DLA TYCH CO CHCĄ SIE NAUCZYC. NIKT NIE PISZE ZE CHCE TEGO UZYWAC NA CODZIEN, ALE MOZE SIE TO KIEDYS DO CZEGOS PRZYDAC. CZY UMIEC TO COS ZLEGO ?

Kogo razi ten wątek niech nie zagląda. Proste, ale nie zasmiecaj(cie)my tego watku bo zrobi sie kobyla i nie bedzie wiadomo co i jak.

Dziekuje za uwage.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Zdecydowanie zdjęcie drugie. Pierwsze jest szarobure i przy tak słabym świetle wygląda nijak, natomiast przy rozmyciu wydobywa się ze zdjęcia malarskość i słabe światło jest wtedy atutem zdjęcia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    druga wersja śliczna i o to chodzi w tego typu fotkach. Co robiłeś na tej warstwie z nakładką ( najwyższa na stosie )?
    a najlepiej opisz poszczególne etapy...

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    nakładka to bardzo fajne narzędzie, czarnym pogłębiamy a białym rozjaśniamy półcienie, jednym słowem punktowo wyciągamy kontrasty nadając twarzy plastycznosć. Stopień krycia pędzla od 5-10% i malujemy . A co do kolejnosci to u mnie jest tak ze najpierw usuwam wszelkie niedoskonałości cery, z reguły w ruch idzie łatka i pędzel korygujący, później wygładzanie (na przykładzie to te 2 grupy warstw), a dalej to już poziomy i krzywe, na końcu nakładka i tonacja. Tak z grubsza to wygląda...jako ciekawostka, taki plik po zapisaniu w Tiffie potrafi ważyć grubo ponad 100MB
    jak ktoś uzyje przycisku pomógł nie obrażę się

pozdrawiam

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Kto może dawać punkty pomógł/pomogła?
    Punkty pomógł/pomogła może dać tylko i wyłącznie autor tematu (użytkownik, który założył temat) w obrębie tego tematu.
    chyba nie da rady