Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Synchronizacja błysku jeszcze raz [było: Feler Canona 5D Mark II !?]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Synchronizacja błysku jeszcze raz [było: Feler Canona 5D Mark II !?]

Kochani , po przejrzeniu wątku kolegi o dziwnym winietowaniu odkryłam, ze mam poważny problem z nowym aparatem.
    Przy określonych parametrach aparatu prawdopodobnie nie otwiera mi się całkowicie migawka???
    Wybaczcie jeżeli nie będę posługiwała sie fachową terminologią ale mam nadzieję , że prawidłowo sprecyzuję problem.
    Przy dość szybkim czasie i szerzej otwartej przysłonie (250, 85mm, f13) nie otwiera mi się całkowicie migawka i powstaje na zdjęciu zaciemnienie.
    Jeśli chcę uzyskać efekt małej GO to przy podobnym czasie potrafi być zacienione 1/3 kadru a nawet połowa!!!
    (takie parametry wychodzą podczas użycia softboxa) czy popełniam jakiś błąd niewiedzy, czy aparat ma poważny feler???
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	xxx.jpg
Wyświetleń:	295
Rozmiar:	103,1 KB
ID:	30224  
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

qbic
    Gość
    To nie jest przypadkiem problem synchronizacji z lampą?

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Raczej nie....? Tak dzieje sie tylko kiedy chcę uzyskać małą GO - przy szeroko otwartych przesłonach i dość szybkim czasie. Przy czasach ponizej 80 już tego nie widać.
    No i zaciemnienie jest zawsze na dole przy kadrze poziomym a przy kadrze pionowym po boku- a to chyba wskazuje na migawkę?
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    To nie jest przypadkiem problem synchronizacji z lampą?
    Wygląda, ze masz rację. Pięć de ma czas synchro 1/200 a to zdjęcie jest przy 1/250. Tylko czy tam było błyskane?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Karol , wybacz ale co to czas synchro???

Sotbox połączony jest kabelkiem z aparatem i błyska przy naciśnięciu na spust.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Synchronizacja to czas w którym jednocześnie wyzwala się migawka i lampa. Nie wiem jaką masz lampę, ale każda lampa, aparat ma ograniczony moment synchronizacji. Tak jak kolega wcześniej pisał jeśli maksymalna szybkość synchronizacji jest 1/200, a Twoje zdjęcie zostało zrobione przy 1/250 czyli lampa błysnęła za późno kiedy to migawka się już zamykała.
    Ostatnio edytowane przez kali999 ; 10.03.10 o 21:24

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Czyli, ze nie mogę przekraczać czasu 200?

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ustaw na lampie jak masz systemową tryb szybkiej synchronizacji. Albo skręć czas otwarcia migawki , a do robienia na pełnej przysłonie filtr ND na obiektyw.
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    Czyli, ze nie mogę przekraczać czasu 200?
    Możesz, włącz tryb szybkiej synchronizacji w lampie - FP/HSS/zapomniałem jak to się zwie w canonie. (dla lampy reporterskiej), bądź zapoznaj się z http://fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html (dla lamp studyjnych)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Tak w skrócie czas synchronizacji to moment w którym migawka jest całkowicie otwarta i wtedy następuje błysk. Przy migawkach szczelinowych o pionowym przebiegu lamelek użycie szybszej migawki od określonej przez producenta synchronizacji skutkuje zacienieniem fragmentu kadru.
    pozdrawiam Wiejo