Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Cmentarz Żydowski w Warsawie

| OlyJedi Awatar dooomin
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mnie się najbardziej podobie 5. Przyjemnie posępne. Takie lubię. A jakby w takich okolicznościach pojawiła się mgła, to już w ogóle klimat, który tygryski lubią najbardziej.
    "hans und helmut trinken vermut"

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wy to chcielibyście mieć dosłowność i brak niedopowiedzeń na zdjęciu. Dlaczego tak?

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    wystarczy mała GO i juz mamy niedopowiedzenie?
    dzieki za przepis!

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Zadziwiające jest, jak Polacy zapominają o swojej historii - i tej dobrej, i tej złej. Zadziwiające, bo, po pierwsze, narody, które nie pielęgnują pamięci o historii przestają istnieć, a po drugie - z naszej historii możemy się wiele nauczyć, również o nas samych.
    .
    Lukasz, najczesciej historie pamieta sie wybiorczo, w zaleznosci od potrzeb, a jak nadazy sie okazja, aby odrabac leb, to dorabia sie jedynie sluszna interpretacje zdarzen i wszelkie dzialanie staja sie rownie jedynie sluszne, a co za tym idzie - usprawiedliwione.

pozdrawiam,
    excel

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    wystarczy mała GO i juz mamy niedopowiedzenie?
    Powiem szczerze: nie rozumiem pytania.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    postawilem zarzut ze GO jest za mała,
    na to odpowiedziałes "Wy to chcielibyście mieć dosłowność i brak niedopowiedzeń na zdjęciu. Dlaczego tak?"
    Zrozumiałem ze przez GO chciałes wyrazić "niedopowiedzenia"?

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    Zrozumiałem ze przez GO chciałes wyrazić "niedopowiedzenia"?
    To jeden ze sposobów, owszem, pokazania-niepokazania czegoś na zdjęciu. Jak zawieszenie głosu w rozmowie.

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Widzę, że zaczynasz specjalizowac się w tej tematyce...
    Zobacz, co ludzie robią z żydowskimi grobami. Mnie to zaszokowało. Myślałem, że te czasy mamy już za sobą.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wstyd_949.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	196,8 KB
ID:	998  
    Full speed ahead!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    lgrabun sadze ze nie chciales pokazac piekna tego miejsca w ogolno pojetym kanonie piękna. Bardziej zaduma, refleksja. Przejrzałem te fotki i nie pasuje mi w nich jedynie obecnosc koloru. Cmentarz jest zaniedbany, zarośnięty i w tym przypadku bardziej chyba by odpowiadala sephia albo czarno-białe albo moze fotki w innym odcieniu ewentualnie jeszcze ze zjechanym nasyceniem kolorów (tak, aby aby).

Patrzac na te fotki w takiej postaci jakiej zaprezentowales jakos nie moglem sie zmusic do refleksji, zadumy. Moja uwaga zas byla skupiona na mchu porastajacym nagrobki, na zielonych lisciach na drzewach i krzewach.

Najlepsze jest chyba nr 1.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Lgrabun,

Mam wiele respektu dla tych zdjęć. To jest supertrudna sprawa. To jest dopiero wyzwanie. Nie ma jak podejść, jak wykorzystać światła, a to jest kapryśne, plamiste, okienkowe. Nie ma otwartego pola, jak na czynnych (pielegnowanych) cmentarzach. Kamienie są stare, omszałe, skorodowane, zjedzone przez porosty (bo to przewaznie piaskowiec), poodwarstwiane, faktura nie poddaje się światłu, wszędzie krzakowisko, cienkie pędy, resztki chwastów, dewastacja, no ręce opadają.

Zeszłego lata próbowałem coś takiego focić. Poddałem sie od razu po przybyciu na miejsce. Coś tam dla porządku zdjąłem, ale to jest w porównaniu z Twoimi fotkami śmiechu warte. Mając takie trudne doświadczenie doceniam bardzo Twoj wysiłek i główkowanie, co spowodowało, że jednak coś godnego zauważenia zdołałes wyciągnąć z takiego ultratrudnego tematu, łacznie ze światłem.

Pzdr, TJ