Strona 17 z 18 PierwszyPierwszy ... 715161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 173

Wątek: Panasonic Lumix DMC-G2

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix DMC-G2

W obydwu trybach miałeś problemy? W ciągłym i jednorazowym (oficjalna nazwa jest chyba inna)?

Coś musi w tym być, bo panasonic twierdzi, że POWER OIS jest 2 razy wydajniejszy niż MEGA OIS. A ten kit ma własnie stary MEGA OIS.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Jasand,

to moze masz dziabniete body Panasa?

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Jd
    Gość

Na szczęście już go nie mam od połowy grudnia. Na dzisiaj nie mam nic z systemu m43.

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Pod tym co pisze Jasand mógłbym się ja równie dobrze podpisać
    Też mam D90 i na 18-105 VR żadnego poruszenia, a na porównywalnych ustawieniach w Panasie 14-42 bardzo często. Również początkowo myślałem, że może mniejszy, lżejszy, a tym samym trudniej utrzymać, ale jakoś z Samsungiem EX1 nie ma tego problemu. Cóż, pozostaje mieć nadzieję, że stabilizacja w OM-D będzie porządna

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Coś musi w tym być, bo panasonic twierdzi, że POWER OIS jest 2 razy wydajniejszy niż MEGA OIS. A ten kit ma własnie stary MEGA OIS.
    Przecież P.O.I.S jest dopiero w nowych obiektywach z serii PZ X , które sa w Polsce o niedawna (chyba od lutego 2012).
    Dlaczego Panas nie przenosi stabilizacji do korpusu. Wtedy nie byłoby zadnego problemu. Czy to takie trudne ? Jeżeli Olek potrafi to Panas nie ?
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 21.03.12 o 19:07

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Przecież P.O.I.S jest dopiero w nowych obiektywach z serii PZ X , które sa w Polsce o niedawna (chyba od lutego 2012).
    Dlaczego Panas nie przenosi stabilizacji do korpusu. Wtedy nie byłoby zadnego problemu. Czy to takie trudne ? Jeżeli Olek potrafi to Panas nie ?
    A jednak POIS ma takie same jak nie większe problemy, wystarczy przeczytać recenzje i komentarze pod nimi, w dpreview i na innych stronach. Ludzie narzekają, że pomiędzy 1/60 a 1/300 jest najgorzej (podobno jedna z aktualizacji poprawia tego dłuższego kita). Nie mam linków pod ręką, ale dla chcącego nietrudno znaleźć.

A Panasonic na razie udaje, że problemu nie ma. No cóż, widocznie takie to podejście do biznesu mają ostatnio firmy. Udawać, że problem nie istnieje, i potajemnie naprawiać firmware, albo nowe serie. Ja swojego 14-42 dziś nie przetestuje, bo gdzieś zostawiłem kartę pamięci.

---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post był o 19:57 ----------

Znalazłem kartę pamięci, próbowałem OIS przetestować, ale szczerze mówiąc, nie umiem tego testu porządnie zrobić. To chyba dużo czasu wymaga. A najlepiej porównania do innego aparatu.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ja bym bardzo chciał żeby była możliwość wyłączenia stabilizacji w 14-42............ niestety nie ma przełącznika i można to zrobić jedynie z menu w body...... tylko co z tego skoro przy filmowaniu i tak jest automatycznie włączana ?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Ja bym bardzo chciał żeby była możliwość wyłączenia stabilizacji w 14-42............ niestety nie ma przełącznika i można to zrobić jedynie z menu w body...... tylko co z tego skoro przy filmowaniu i tak jest automatycznie włączana ?
    Może trzeba spróbować ze szkiełkiem od Olka, ono nie ma żadnej stabilizacji.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Tylko, że szkiełka olka bardziej 'hałasują' zdaje się.

Jd
    Gość

Czyli Panas zaprzecza sam sobie (strona 132 instrukcji obsługi G2):

[OFF]*
    [MODE1]: Drgania są stale kompensowane podczas pracy w trybie [REC].
    [MODE2]: Drgania są kompensowane w czasie, kiedy naciśnięty jest przycisk migawki.
    [MODE3]: Drgania są kompensowane dla ruchów w górę/w dół. Jest to idealny tryb
    do realizacji panoramowania (sposobu wykonywania zdjęć, który polega na
    obracaniu aparatu w celu śledzenia ruchu fotografowanego obiektu, który
    porusza się w niezmiennym kierunku).

Uwaga
    * Opcję tę można wybrać tylko dla obiektywów pozbawionych przełącznika [O.I.S.].
    – Obiektyw 14 - 42 mm/F3,5 - 5,6 dołączony do DMC-G2K/DMC-G2W nie posiada przełącznika
    [O.I.S.].
    – Obiektyw 45 - 200 mm/F4,0 - 5,6 dołączony DMC-G2W jest wyposażony w przełącznik [O.I.S.].

I dalej…

• Podczas nagrywania filmów funkcja pracuje w trybie [MODE1] nawet jeżeli jest ustawiona
    w trybie [MODE2] lub [MODE3].

Jeżeli jest tak jak pisze Fatman to w ostatnim zdaniu winno być dodane oraz [OFF]* lub oraz nawet wtedy kiedy została wyłączona.

W kwestii poruszonych zdjęc - wyjaśnienie jest w dalszej części instrukcji:

• Funkcja stabilizatora może nie być efektywna w następujacych przypadkach:
    – Jeżeli drgania są bardzo duże.
    – Jeżeli powiększenie za pomocą zoomu jest duże.
    – W przypadku korzystania z zoomu cyfrowego.
    – W przypadku zdjęć wykonywanych z podążaniem za poruszającym się obiektem.
    – Jeżeli szybkość migawki jest niska z powodu wykonywania zdjęć we wnętrzach lub
    w słabo oświetlonych miejscach.
    • Należy zwracać uwagę na drgania, które występują podczas naciskania przycisku migawki.

Czyli stabilizacja jest a nawet jej niema jak mawia nasz były ojciec narodu....
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 22.03.12 o 10:13