W obydwu trybach miałeś problemy? W ciągłym i jednorazowym (oficjalna nazwa jest chyba inna)?
Coś musi w tym być, bo panasonic twierdzi, że POWER OIS jest 2 razy wydajniejszy niż MEGA OIS. A ten kit ma własnie stary MEGA OIS.
W obydwu trybach miałeś problemy? W ciągłym i jednorazowym (oficjalna nazwa jest chyba inna)?
Coś musi w tym być, bo panasonic twierdzi, że POWER OIS jest 2 razy wydajniejszy niż MEGA OIS. A ten kit ma własnie stary MEGA OIS.
Fujifilm X10
Jasand,
to moze masz dziabniete body Panasa?
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Na szczęście już go nie mam od połowy grudnia. Na dzisiaj nie mam nic z systemu m43.
Pod tym co pisze Jasand mógłbym się ja równie dobrze podpisać
Też mam D90 i na 18-105 VR żadnego poruszenia, a na porównywalnych ustawieniach w Panasie 14-42 bardzo często. Również początkowo myślałem, że może mniejszy, lżejszy, a tym samym trudniej utrzymać, ale jakoś z Samsungiem EX1 nie ma tego problemu. Cóż, pozostaje mieć nadzieję, że stabilizacja w OM-D będzie porządna![]()
Ostatnio edytowane przez Jd ; 21.03.12 o 19:07
A jednak POIS ma takie same jak nie większe problemy, wystarczy przeczytać recenzje i komentarze pod nimi, w dpreview i na innych stronach. Ludzie narzekają, że pomiędzy 1/60 a 1/300 jest najgorzej (podobno jedna z aktualizacji poprawia tego dłuższego kita). Nie mam linków pod ręką, ale dla chcącego nietrudno znaleźć.
A Panasonic na razie udaje, że problemu nie ma. No cóż, widocznie takie to podejście do biznesu mają ostatnio firmy. Udawać, że problem nie istnieje, i potajemnie naprawiać firmware, albo nowe serie. Ja swojego 14-42 dziś nie przetestuje, bo gdzieś zostawiłem kartę pamięci.
---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post był o 19:57 ----------
Znalazłem kartę pamięci, próbowałem OIS przetestować, ale szczerze mówiąc, nie umiem tego testu porządnie zrobić. To chyba dużo czasu wymaga. A najlepiej porównania do innego aparatu.
Fujifilm X10
Ja bym bardzo chciał żeby była możliwość wyłączenia stabilizacji w 14-42............ niestety nie ma przełącznika i można to zrobić jedynie z menu w body...... tylko co z tego skoro przy filmowaniu i tak jest automatycznie włączana ?![]()
Tylko, że szkiełka olka bardziej 'hałasują' zdaje się.
Czyli Panas zaprzecza sam sobie (strona 132 instrukcji obsługi G2):
[OFF]*
[MODE1]: Drgania są stale kompensowane podczas pracy w trybie [REC].
[MODE2]: Drgania są kompensowane w czasie, kiedy naciśnięty jest przycisk migawki.
[MODE3]: Drgania są kompensowane dla ruchów w górę/w dół. Jest to idealny tryb
do realizacji panoramowania (sposobu wykonywania zdjęć, który polega na
obracaniu aparatu w celu śledzenia ruchu fotografowanego obiektu, który
porusza się w niezmiennym kierunku).
Uwaga
* Opcję tę można wybrać tylko dla obiektywów pozbawionych przełącznika [O.I.S.].
– Obiektyw 14 - 42 mm/F3,5 - 5,6 dołączony do DMC-G2K/DMC-G2W nie posiada przełącznika
[O.I.S.].
– Obiektyw 45 - 200 mm/F4,0 - 5,6 dołączony DMC-G2W jest wyposażony w przełącznik [O.I.S.].
I dalej…
• Podczas nagrywania filmów funkcja pracuje w trybie [MODE1] nawet jeżeli jest ustawiona
w trybie [MODE2] lub [MODE3].
Jeżeli jest tak jak pisze Fatman to w ostatnim zdaniu winno być dodane oraz [OFF]* lub oraz nawet wtedy kiedy została wyłączona.
W kwestii poruszonych zdjęc - wyjaśnienie jest w dalszej części instrukcji:
• Funkcja stabilizatora może nie być efektywna w następujacych przypadkach:
– Jeżeli drgania są bardzo duże.
– Jeżeli powiększenie za pomocą zoomu jest duże.
– W przypadku korzystania z zoomu cyfrowego.
– W przypadku zdjęć wykonywanych z podążaniem za poruszającym się obiektem.
– Jeżeli szybkość migawki jest niska z powodu wykonywania zdjęć we wnętrzach lub
w słabo oświetlonych miejscach.
• Należy zwracać uwagę na drgania, które występują podczas naciskania przycisku migawki.
Czyli stabilizacja jest a nawet jej niema jak mawia nasz były ojciec narodu....
Ostatnio edytowane przez Jd ; 22.03.12 o 10:13