Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Sterowanie SP-500 UZ z komputera

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Sterowanie SP-500 UZ z komputera

Witam!

Od pewnego czasu bezskutecznie próbuję zmusić do współpracy z komputerem aparat SP-500UZ. Niestety ani OLYMPUS Studio 2, ani Camera Controller, ani Cam2Com nie potrafią sobie z tym poradzić.

Po podłączeniu aparatu w trybie PC w programie OLYMPUS Studio wybieram opcję "Sterowanie aparatem" i pojawia się komunikat:
    "Program nie może znaleźć aparatu w trybie sterowania aparatem.
    Sprawdź, czy aparat jest podłączony do komputera oraz czy dla funkcji [Tryb PC] w menu aparatu wybrano ustawienie [Sterowanie]"

Problem w tym, że nie ma nigdzie w ustawieniach aparatu opcji [Sterowanie].

Camera Controller zawiesza się z komunikatem "Initializing Camera..." lub wyrzucając błąd "RYE_BAD_CHECKSUM" i "RYE_NAK1_RESPONSE", Cam2Com zawiesza się z komunikatem "Checking cameras...".

Aparat bez problemu łączy sie w trybie USB, można kopiować zdjęcia z karty, a w OLYMPUS Studio i OLYMPUS Master można nawet sprawdzić wersję firmware.

Z góry dzięki za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam
    Esp

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Nie ma, nie było i nie potrzeba.

Oficjalne zdanie Olympusa:
    "Unfortunately the last of the so called Sports versions of cameras that were supported in the SP-5?? series was the SP-500 so your 560 wont work, Olympus removed the PC Control capabilities from the firmware." (cytat z OLY sdk forum)
    Nie tylko Olympus olewa sterowanie z komputera - (prawie?) wszystkie nowe aparaty klasy point-and-shoot tego nie umieją. Co gorsza, suport dla lustrzanek też umiera...

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czyli mam rozumieć, że kiedyś SP-500 umiał takie rzeczy, a z pewnym firmware (najnowsze to 1.2) nagle przestał?
    To byłoby dziwne.
    Ale jeśli już tak jest, to można w jakiś sposób znaleźć i wgrać stare firmware?

Pozdrawiam
    Esp

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Wybacz starczą hypermetropię, zobaczyłem 560 gdzie było 500...
    Rzeczywiście, pięćsetka wg tego opisu powinna dać się sterować - na stronie http://developer.olympus.com/cameras_25.html podają że sp500uz jest obsługiwany, z adnotacją
    * This camera is supported by the SDK but a firmware upgrade may be necessary.
    Przegląd forum SDK ujawnił następującą ciekawą informację (Chris Kemmerer, autor SDK):
    If you are getting a USB menu when you plug in the USB cable then the camera isn't in Control mode. Set the camera to control mode the same as with past cameras. The buttons to press are the OK and QuickView buttons. Once in Control mode you won't get the USB menu any more. Also, in the mode the camera will automatically power up when it detects a live USB connection. The camera will retract the lens when the computer powers off but will extend again when the computer boots up.
    Jest jeszcze jedna:
    I set the camera to control mode by: opening memory door, removing memory, keeping door open, turning camera on, simultaneously pressing "OK" and "Quick View" buttons, menu appears, move up to USB, move right, select control, Press "OK" button, Press "OK" button again to get out of menu, insert memory card, close memory door, proceed to use camera control software.

I did turn camera off and then on and the camera did work in control mode.
    choć tu facet chyba przegiął z kombinacjami.

Popróbuj i daj znać - może jeszcze coś znajdę ciekawego.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za pomoc!

Ta pierwsza ciekawa informacja rzeczywiście może być ciekawa, jeśli się wie jak uruchamiało się Control mode w past cameras

Ja nie wiem, więc z pomocą przyszła mi ta druga, choć rzeczywiście masz rację, facet trochę przegiął z kombinacjami, bo wystarczy tylko otworzyć klapkę karty pamięci.

Podsumowując, aby zmienić tryb na camera control w sp-500 należy:

1. Włączyć aparat
    2. Otworzyć klapkę baterii
    3. Wcisnąć jednocześnie przyciski OK i Quick View i przytrzymać przez ok. 2 sekundy (do momentu pojawienia się menu CAMERA/SDK SETUP)
    4. Wybrać odpowiednią funkcję USB (do wyboru mamy STORAGE i CONTROL)

Od tej pory przy każdym podłączeniu kabelka USB powinna uruchamiać się wybrana funkcja.

Co ciekawe, po ustawieniu trybu control mode mogę sterować aparatem z programów Camera Controller i Cam2Com, jednak OLYMPUS Studio pozostaje w tym względzie nieubłagany i wyrzuca ten sam komunikat, o którym pisałem w pierwszym poście. Szkoda, że to właśnie dedykowane oprogramowanie nie daje rady

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!

Pozdrawiam
    Esp

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez esp Zobacz posta
    Dzięki za pomoc!

Ta pierwsza ciekawa informacja rzeczywiście może być ciekawa, jeśli się wie jak uruchamiało się Control mode w past cameras
    Esp
    Kiedyś pisałem na ten temat:
    http://www.olympusclub.pl/sprzet/zas...macie-raw.html
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"