Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Olympus sp-350 i dodatkowe akcesoria

Awatar maryoush
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus sp-350 i dodatkowe akcesoria

Witam
    jestem trochę zielony na tematy foto ale staram się uzupełniac wiedzę . chodzi mi o dodatkowe akcesoria do sp-350 typu telekonwertery , czy ktos juz stosował w tym modelu aparatu i czy jest sens kupwać zebym nie wydawał niepotrzebnie pieniędzy. proszę ewentualnie o podanie typów kompatybilnych telekonwerterów czy tylko Olympusowskie musza być,

dziękuje z góry

pozdrawiam

Awatar majstermod
    Mieszka w
    Wrocław [GAJ]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam SP-350 i konwerter TCON-17F.
    Konwerter kupiłem za 36zł.
    Jakbym miał dać 100zł to już bym go nie kupił.
    Dlaczego?
    Niestety konwerter winietuje praktycznie na całym zakresie zooma poza maksymalnym.
    To niestety ogranicza jego przydatność.
    Zabawa z przykręcaniem i odkręcaniem jest niewygodna.
    Drobny gwint (szkoda, że nie bagnet) oraz rękawiczki nie ułatwiają zadania w terenie.
    Zanim przykręcę konwerter obiekt typu ptak zdąży odlecieć.
    Potem znów trzeba odkręcić konwerter, żeby mieć szeroki kąt.
    Gdyby nie to, że aparatu używam w trudnych warunkach (jazda na rowerze w błocie, piachu, śniegu itd), co zmusiło mnie do zakupu tulei z filtrem dla ochrony obiektywu, nie zdecydowałbym się na ten konwerter.
    Za tulejkę CLA-9 dałem 75zł.
    Gdybym miał kupować ten zestaw, nawet po tak korzystnych cenach, tylko dla przybliżenia to zrezygnowałbym.
    Ten aparat kupiłem głównie z myślą używania na wycieczkach rowerowych.
    Podstawowymi zaletami poza trybem ręcznym i dobrą jakością zdjęć były małe rozmiary i masa, bo aparat wożę na szyi, często pod kurtką. Konwerter niweluje część tych zalet.
    Według mnie lepiej kupić inny aparat, jeśli potrzebny jest duży zoom.

Natomiast jeśli chodzi o jakość zdjęć z konwerterem, nie zauważyłem żadnej różnicy w stosunku do gołego aparatu, więc jest dobrze. Przy dużych kontrastach niestety widać aberacje, ale to już wina obiektywu.

Awatar kriss
    Mieszka w
    Kórnik
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czy ta tulejka CLA-9 umożliwia również zakładanie filtrów do SP-350? Pytam, bo w sklepie na żywca jej nigdzie nie widziałem, a w sieci dość enigmatycznie napisane jest "tylko" o konwenterach.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Kris

Awatar majstermod
    Mieszka w
    Wrocław [GAJ]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tulejka ma gwint 34mm, więc do samej tulejki pasuje praktycznie tylko konwerter.
    Ja przynajmniej widziałem niewiele filtrów na 34mm, głównie jakieś Sony do kamer.

Do swojej dokupiłem redukcję 34-37 firmy Marumi i mam zainstalowany filtr UV Hoya.
    Na gwint 37mm można już coś sensownego kupić. Oprócz gamy filtrów na 37mm pasują niektóre konwertery Kenko. Również Raynox ma w ofercie konwertery na 37mm, jak choćby konwertery makro MSN-202 i MSN-505.

Tak wygląda mój zestaw:
    E-520, 14-42, 40-150, FL-36R, Sto-Fen OM-600
    SP-350 , CLA-9 , Marumi 34-37mm , HOYA UV Standard 37mm , FOX +10D

Awatar kriss
    Mieszka w
    Kórnik
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. To wiele wyjaśnia. Moje wcześniejsze pytanie wynikało z tego, że myślałem o znalezieniu redukcji pozwalającej używać filtrów Cokin. Więc sporo mi pomogłeś, bo system A można zakładać na gwint od 36 mm. Zatem CLA-9, redukcja i sprawa jasna.

Mam jeszcze jedno pytanie - czy po założeniu redukcji i filtra i ustawieniu aparatu na maksymalny szeroki kąt filtr nie wchodzi przypadkiem w narożniki zdjęcia, powodując "zaokrąglenie"? Kiedyś przez laty, miałem taki problem przy stosowaniu przejściówki z 49 na 52 mm w lustrzance.

pozdrawiam

Kris

Awatar majstermod
    Mieszka w
    Wrocław [GAJ]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tulejka CLA-9 jest trochę za długa, co znaczy że między jej czołową powierzchnią, a obiektywem aparatu jest luz kilka mm. Do tego redukcja i filtr mają swoją grubość.
    Mimo to nie ma winietowania.

Jedynie chcąc używać wbudowanej lampy błyskowej trzeba ograniczyć się do połowy zakresu zooma (część tele), bo na szerokim kącie redukcja z filtrem powodują przesłanianie światła i zacienienie prawej dolnej części kadru.
    Od połowy zooma efekt nie występuje.
    Natomiast połączenie tulejki z konwerterem TCON-17F wcale nie powoduje zacienienia, bo konwerter jest węższy od filtrów.
    Projektanci Olympusa zrobili więc wszystko na styk.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

cena

@ majstemod, możesz podać namiary sklepu gdzie kupiłes cla-9?
    najtańszy jaki znalzłem to 82 zł

Awatar majstermod
    Mieszka w
    Wrocław [GAJ]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kupiłem na Allegro od jakiegoś gościa z Warszawy, który ma w ofercie tylko akcesoria Olympusa.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

wcon-07f

ma ktos może te ustrojstwo?
    jakie wrażenia z robienia zdjeć?